Τοπικά

Χωρίς μικροβιολογικά εργαστήρια τρία Κέντρα Υγείας στη Μαγνησία 

Πάνω από δύο χρόνια έχουν να λειτουργήσουν τα μικροβιολογικά εργαστήρια στα μισά Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να πρέπει να πρέπει να μεταβαίνουν στο Νοσοκομείο Βόλου ή σε ιδιώτες για να εξυπηρετηθούν.

Στο μεταξύ υπάρχει κίνδυνος εντός ημερών να κλείσουν αιμοληπτήρια που λειτουργούν στη Μαγνησία και εξυπηρετούν τους κατοίκους που δεν λειτουργούν μικροβιολογικά εργαστήρια.
Η γραμματέας του συλλόγου εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας κ. Νέλη Χονδρογιάννη ανέφερε πως από το 2015 έχουν να λειτουργήσουν τα μικροβιολογικά εργαστήρια σε Κέντρα Υγείας, όπως του Βελεστίνου, της Ζαγοράς, της Αργαλαστής. Εδώ και δύο χρόνια δεν έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις και αυτό φαίνεται πως δύσκολα θα γίνει».
Η ίδια πρόσθεσε πως οι κάτοικοι των περιοχών αυτών εξυπηρετούνται είτε από τα αιμοληπτήρια που υπάρχουν είτε μεταβαίνοντας στο Νοσοκομείο Βόλου, οπότε ταλαιπωρούνται. Ωστόσο το υπουργείο Υγείας έχει βγάλει απόφαση για κλείσιμο των αιμοληπτηρίων, μια εξέλιξη που θα είναι αρνητική για τους κατοίκους.
Πιο συγκεκριμένα σε κλείσιμο των αιμοληπτηρίων που λειτουργούν διαγνωστικά κέντρα εκτός των εγκαταστάσεών τους για την εξυπηρέτηση πολιτών, κυρίως απομακρυσμένων περιοχών, προχωρά το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για χώρους στους οποίους γίνονται αιμοληψίες συγκεκριμένες ημέρες και ώρες της εβδομάδας και τα δείγματα αποστέλλονται στο διαγνωστικό εργαστήριο για ανάλυση.

Ο πρόεδρος του ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης ανέφερε πως «υπάρχουν αιμοληπτήρια που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές και τα οποία εξυπηρετούν τους κατοίκους. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις το υπουργείο Υγείας θα έπρεπε να τα κρατήσει ανοικτά και να μην προχωρήσει στο κλείσιμό τους.
Η κ. Νέλη Χονδρογιάννη ανέφερε πως η έλλειψη προσωπικού αλλά και ορισμένων υλικών οδήγησε στο να μην λειτουργούν τα μικροβιολογικά εργαστήρια σε τρία Κέντρα Υγείας.
Παράλληλα τόνισε πως για τα νησιά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου, όπου υπάρχουν μόνο δύο επικουρικοί για πλήρωμα ασθενοφόρου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακάλυπτες βάρδιες. Στα άλλα δύο νησιά δεν υπάρχουν ζητήματα με τα ασθενοφόρα.

Στο μεταξύ, με κοινή υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, τοποθετούνται οπλίτες θητείας – ιατροί στα Πολυδύναμα Περιφερειακά και Περιφερειακά Ιατρεία της Αλοννήσου, της Γλώσσας Σκοπέλου, της Φολεγάνδρου, της Δονούσας, της Χώρας Σφακίων και της Ερεικούσας.
Το χρονικό διάστημα της εκπλήρωσης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης των οπλιτών θητείας – ιατρών, στα ιατρεία των άγονων αυτών περιοχών, αναγνωρίζεται ως χρόνος εκπλήρωσης και της υποχρέωσης της υπηρεσίας υπαίθρου.

Επιπροσθέτως, οι οπλίτες θητείας – ιατροί πλέον της προβλεπόμενης αμοιβής από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα δικαιούνται και τις οριζόμενες από το υπουργείο Υγείας μηνιαίες αποδοχές των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου, καθώς και την αποζημίωση για τις πραγματοποιηθείσες εφημερίες.
Από την πλευρά της η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως στο ΚΥ Σκιάθου υπάρχουν 4 Αγροτικοί γιατροί, 3 Γενικής Ιατρικής, 1 Παιδίατρος και 1 Παθολόγος. Ενώ παντελής είναι η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, με τη μια μαία να παίρνει απόσπαση και τη μια νοσηλεύτρια να φύγει με συνυπηρέτηση,
Στο ΚΥ Σκοπέλου υπάρχουν 2 γιατροί Γενικής Ιατρικής, 1 Παιδίατρος, 5 Αγροτικοί και 1 Οπλίτης Αγροτικός,
Στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου υπηρετεί 1 Αγροτικός, 1 Οπλίτης Αγροτικός, ενώ η προκήρυξη για θέση Γενικής Ιατρικής βγαίνει άγονη.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το