Τοπικά

Χωρίς ιερέα 15 χωριά της Μαγνησίας – Αντιδρούν οι κάτοικοι

Τουλάχιστον 15 είναι τα χωριά στη Μαγνησία, τα οποία δεν διαθέτουν ιερέα λόγω συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και των μη μόνιμων προσλήψεων λόγω των μνημονίων.
Μούρεσι, Τσαγκαράδα, Μακρυράχη, Δράκεια, Ξινόβρυση, Χλόη, είναι μερικές από τις περιοχές, όπου οι κάτοικοι περιμένουν κάθε Κυριακή να έρθει ο ιερέας για να ανοίξει την εκκλησία και να τελέσει τη θεία λειτουργία. Στην Τσαγκαράδα δεν έχει μόνιμο ιερέα ο ναός των Ταξιαρχών και το κενό καλύπτεται με κληρικό από τον Βόλο.

Στα χωριά της επαρχίας δραστηριοποιούνταν για χρόνια ιερείς που ήταν και μόνιμοι κάτοικοι αυτών των περιοχών. Κάποιοι, όμως συνταξιοδοτήθηκαν και παρότι συνέχισαν το ιερατικό τους έργο, οι σωματικές τους δυνάμεις δεν τους υποστήριζαν πλέον και έτσι αποσύρθηκαν, ενώ άλλοι απεβίωσαν.
Το αποτέλεσμα ήταν οι κάτοικοι να μην έχουν τον παπά τους όχι μόνο για την κυριακάτικη λειτουργία, αλλά και για άλλες ιερατικές πράξεις.
Ο πρωτοσύγκελος της μητρόπολης Δημητριάδος κ. Δαμασκηνός Κιαμέτης ανέφερε πως «υπάρχουν τουλάχιστον δεκαπέντε κενά ιερέων σε χωριά της Μαγνησίας που καλύπτονται από τις ενορίες της πόλης με τους ιερείς να μετακινούνται κάθε Κυριακή για να τελέσουν τη λειτουργία. Υπάρχει πρόβλημα και προσπαθούμε να βρούμε λύση. Τα κενά στα χωριά, όπως στο Μούρεσι, στη Μακρυράχη, στη Δράκεια και αλλού προκλήθηκαν από συνταξιοδοτήσεις ιερέων, αλλά και θανάτους ιερέων».

Στην Κριθαριά
Στο ντόμινο των ενεργειών για κάλυψη κενών στα χωριά η μητρόπολη Δημητριάδος αποφάσισε πριν μερικές μέρες να προχωρήσει στη μετακίνηση του ιερέα που για 19 χρόνια λειτουργούσε στον ναό «Άγιος Απόστολος ο Νέος» στην Κριθαριά, ώστε να τοποθετηθεί στη Μακρυράχη.
Πιο συγκεκριμένα μέσα σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε η λειτουργία των Φώτων και ο καθαγιασμός των υδάτων στην Κριθαριά από τον π. Εμμανουήλ Τζανάκη που λειτούργησε για τελευταία φορά στον ιερό ναό του Αγίου Αποστόλου του Νέου. Με μια συγκινητική ομιλία αποχαιρέτησε τους Κριθαριώτες με τους οποίους συνδέθηκε για 19 ολόκληρα χρόνια και μοιράστηκε μαζί τους ευχάριστες αλλά και δυσάρεστες στιγμές. Οι κάτοικοι αντιδρούν στη μετακίνηση του ιερέα και συγκεντρώνουν υπογραφές. Ο πρόεδρος του εξωραϊστικού πολιτιστικού συλλόγου Κριθαριάς κ. Σπύρος Μάμαλης ανέφερε πως «άφωνοι έμειναν οι πιστοί και πολύ δυσαρεστημένοι μετά την ομιλία του π. Εμμανουήλ Τζανάκη με τα λεγόμενά του πως δεν θα ξαναλειτουργήσει στην εκκλησία της Κριθαριάς γιατί αποσπάται από τη Μητρόπολη και η εκκλησία μετά από 19 ολόκληρα χρόνια θα κλείσει. Την Κυριακή ήταν η τελευταία φορά που λειτούργησε στην Κριθαριά, καθώς, όπως μας ανέφερε, θα τοποθετηθεί στη Μακρυράχη. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ο ναός να μην λειτουργεί, καθώς δεν πρόκειται να έρθει κάποιος άλλος ιερέας και οι ανάγκες των πιστών δεν θα καλύπτονται. Η Κριθαριά είναι ένας οικισμός με δυναμισμό που διαθέτει κόσμο και τον χειμώνα, με οικογένειες να διαμένουν και δείχνουν μεγάλη διάθεση για εκκλησιασμό κάθε Κυριακή. Γι’ αυτό και ζητάμε από τη μητρόπολη να μην προχωρήσει στη μετακίνηση του ιερέα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το