Τοπικά

Χωρίς φύλακα το σχολικό συγκρότημα Φυτόκου

Χωρίς σχολικό φύλακα λειτουργεί φέτος το σχολικό συγκρότημα του Φυτόκου, όπου στεγάζονται δύο Επαγγελματικά Λύκεια και το δημόσιο ΙΕΚ με τον συνολικό αριθμό των μαθητών, των σπουδαστών και των εκπαιδευτικών να ξεπερνά τους 1.200.

Πέρσι το σχολικό συγκρότημα διέθετε φύλακα, όχι όμως και φέτος, με αποτέλεσμα να υπάρχει αγωνία για το ενδεχόμενο φθορών τις νυχτερινές ώρες. Άλλωστε βρίσκεται στο Φυτόκο, στο πιο ακριανό σημείο της πόλης που μπορεί να εντοπιστεί σχολείο.

Ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας κ. Δημήτρης Κόκκινος δήλωσε πως «τα μαθήματα στο σχολικό συγκρότημα του Φυτόκου ξεκινούν στις 8 το πρωί και τελειώνουν στις 10.30 το βράδυ, καθώς υπάρχει το πρωινό 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας, το δημόσιο ΙΕΚ, αλλά και το Εσπερινό 4ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας. Και παρότι είναι ένα σχολικό συγκρότημα στο πιο ακριανό σημείο της πόλης, εντούτοις φέτος δεν έχουμε σχολικό φύλακα, αν και θα έπρεπε να καλύπτονται τουλάχιστον δύο βάρδιες. Πέρσι είχαμε σχολικό φύλακα για την πρωινή βάρδια, αλλά φέτος κανέναν. Έχουμε ζητήσει από τον Δήμο με τον οποίο βρισκόμαστε σε μια πολύ καλή συνεργασία, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και περιμένουμε. Πάντως εδώ στο σχολικό συγκρότημα κινούνται καθημερινά πάνω από 1.200 άτομα, μαθητές, εκπαιδευτικοί και επισκέπτες».

Ο ίδιος ανέφερε πως έχουν δοθεί τα τηλέφωνα των διευθυντών στους γείτονες, ώστε, αν δουν ύποπτες κινήσεις, να τους ειδοποιήσουν, ενώ υπάρχει και συναγερμός. Προφανώς, όμως αυτά δεν αρκούν για την ασφάλεια των μαθητών και του κτιρίου το οποίο το βράδυ είναι εκτεθειμένο στον κίνδυνο φθορών από άγνωστους.
Παράλληλα, όμως αναδεικνύεται ένα γενικότερο πρόβλημα που υπάρχει με την επάρκεια σε σχολικούς φύλακες, οι οποίοι ως γνωστόν έχουν ενταχθεί οργανικά εδώ και χρόνια στους Δήμους. Ο θεσμός των σχολικών φυλάκων υπάρχει περίπου 20 χρόνια και μάλιστα στα πρώτα χρόνια εργάζονταν χωρίς σημαντικά εργασιακά δικαιώματα. Έκαναν αγώνες για να μονιμοποιηθούν, να τους αναγνωριστούν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, μέχρι που ήρθε το μνημόνιο και ξαφνικά τέθηκαν εκτός δημοσίου. Στη συνέχεια δικαιώθηκαν και είναι ενταγμένοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Όπως, τονίστηκε από τη Δημοτική Αρχή «το πρόβλημα με τους σχολικούς φύλακες είναι ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μόνιμες προσλήψεις, ενώ την ίδια στιγμή ο αριθμός τους μειώνεται, καθώς κάποιοι συνταξιοδοτούνται. Γι’ αυτό και μέσα από τις προσλήψεις οκτάμηνων συμβάσεων έχουμε βάλει και την ειδικότητα των σχολικών φυλάκων, προκειμένου να καλυφθούν κενά».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το