Τοπικά

Χωρίς ασφάλιση το 50% των εργαζομένων στον Βόλο “Θ”

Κάθε μήνα η Επιθεώρηση Εργασίας επιβάλλει κατά μέσο όρο 15 πρόστιμα σε επιχειρήσεις του Νομού, για αδήλωτη εργασία, τα οποία είναι της τάξης των 10.549 ευρώ (φωτό αρχείου)
Κάθε μήνα η Επιθεώρηση Εργασίας επιβάλλει κατά μέσο όρο 15 πρόστιμα σε επιχειρήσεις του Νομού, για αδήλωτη εργασία, τα οποία είναι της τάξης των 10.549 ευρώ (φωτό αρχείου)

Κάθε μήνα η Επιθεώρηση Εργασίας επιβάλλει κατά μέσο όρο 15 πρόστιμα σε επιχειρήσεις του Νομού, κυρίως στους τομείς της εστίασης και του τουρισμού και της παροχής υπηρεσιών, για αδήλωτη εργασία. Τα πρόστιμα είναι της τάξης των 10.549 ευρώ, αλλά οι ιδιοκτήτες δεν φαίνεται να πτοούνται και αυτό γιατί πιστεύουν πως θα «πατήσουν» πάνω σε δεδικασμένο και θα αθωωθούν. Στη Μαγνησία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ διαπιστώθηκε υστέρηση στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών το πρώτο πεντάμηνο του 2016  σε σχέση με την ίδια περίοδο της τριετίας 2011-2014.

 

Οι εργοδότες έχουν επαναπαυθεί καθώς τα δικαστήρια προχώρησαν στην ακύρωση προστίμων που επιβλήθηκαν  για αδήλωτη εργασία, γιατί έκριναν «ανίσχυρη και μη εφαρμοστέα» την υπουργική απόφαση που το καλοκαίρι του 2013 προσδιόρισε βαρύτατες χρηματικές κυρώσεις.

Σε μία από τις περιπτώσεις, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λάρισας ακύρωσε πρόστιμο 10.549€ που επέβαλαν επιθεωρητές εργασίας σε αναψυκτήριο της περιοχής, όταν, διενεργώντας επιτόπιο έλεγχο, εντόπισαν μια σερβιτόρα που εργαζόταν αδήλωτη, αφού ο εργοδότης δεν την είχε αναγράψει στον «πίνακα απασχολούμενου προσωπικού και ωρών», όπως απαιτεί η νομοθεσία να γίνεται αυθημερόν, με την πρόσληψη κάθε υπαλλήλου. Η επιβολή του προστίμου «έπεσε», επειδή το Δ. Πρωτοδικείο έκρινε ανίσχυρες και μη εφαρμοστές τις διατάξεις της επίμαχης υπουργικής απόφασης, που αφορούν τις κυρώσεις για τη μη αναγραφή εργαζομένων στον πίνακα.

Η ποσοτικοποίηση των προστίμων (σε συνάρτηση και με την ηλικία του αδήλωτου εργαζόμενου) οδηγεί στην επιβολή χρηματικών κυρώσεων 10.549 ευρώ για κάθε υπάλληλο άνω των 25 ετών (και διαφορετικά ποσά σε άλλες περιπτώσεις, ανάλογα με τον κατώτατο μισθό κ.λπ.).

Ωστόσο, όσα πρόστιμα μπήκαν από το υποστελεχωμένο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας απειλούνται με κατάρρευση στα δικαστήρια, όχι επειδή δεν έγινε η συγκεκριμένη παράβαση, αλλά γιατί η επίμαχη υπουργική απόφαση κρίθηκε ότι δεν μπορεί να βρει στήριγμα στην ισχύουσα νομοθεσία (καθώς λείπουν τα κριτήρια με βάση τα οποία πρέπει να προσδιορίζεται το ύψος των προστίμων ανά παράβαση κ.λπ.).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας πέντε στους δέκα εργαζόμενους στο Βόλο απασχολούνται χωρίς ασφάλιση .

Στο Βόλο για  28.000 περίπου κοινές επιχειρήσεις οι ελεγκτές του ΙΚΑ  είναι 9 και πέντε ελεγκτές ελέγχουν τις οικοδομές.

Τα συνεργεία ελέγχου αποτελούνται από τρεις υπαλλήλους και στο εξής η δράση τους θα αναπτύσσεται σε όλη την επικράτεια της χώρας, εκτός από την περιοχή στην οποία υπάγεται το υποκατάστημα του ΙΚΑ στο οποίο υπηρετούν

Σήμερα ελέγχονται κυρίως κλάδοι επιχειρήσεων όπου παρατηρείται εισφοροδιαφυγή (βιοτεχνίες, εργαστήρια, εστίαση, διασκέδαση, ξενοδοχεία, εμπορικές επιχειρήσεις, αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης, ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια, εταιρίες φύλαξης και καθαριότητας κλπ).
Ελέγχονται επίσης επιχειρήσεις, τις οποίες τα ηλεκτρονικά συστήματα του ΙΚΑ εντοπίζουν ως ύποπτες για εισφοροδιαφυγή ή για τις οποίες έχει προηγηθεί καταγγελία.
Την ίδια ώρα  η Επιθεώρηση Εργασίας, με τέσσερις υπαλλήλους κινητοποιείται στην ουσία μετά από καταγγελίες και  επιμένει ότι η   «μαύρη εργασία» είναι κυρίαρχη στην αγορά και έχει επεκταθεί σ όλους τους τομείς του επιχειρείν, αλλά ουδείς πτοείται από τα πρόστιμα. Καταγράφονται επιχειρηματίες που είναι υπότροποι , στους οποίους μέσα σε δύο μήνες μπορεί να έχουν επιβληθεί τρεις φορές πρόστιμα, αλλά δεν ενδιαφέρονται,  παρότι η ασφάλιση του εργαζόμενους, στοιχίζει υποπολλαπλάσια από το πρόστιμο.

Η επιθεώρηση εργασίας μόλις διαπιστώσει επιχείρηση όπου «ανθεί» η μαύρη εργασία καλεί τον εργαζόμενο και τον εργοδότη να αναλάβει τις ευθύνες του, ωστόσο οι εργοδότες αποφασίζουν να καταφύγουν δικαστικά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το