Τοπικά

Χιλιάδες υπολογιστές και τάμπλετ ζητούν τα σχολεία της Μαγνησίας για μαθητές και καθηγητές 

Χιλιάδες ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τάμπλετ ζητούν σχολεία της Μαγνησίας για τους μαθητές τους, απαντώντας στο σχετικό έγγραφο, που απέστειλε προχθές το βράδυ το υπουργείο Παιδείας στις τοπικές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
Είναι χαρακτηριστικό πως Λύκειο του Βόλου ζήτησε 520 ηλεκτρονικούς υπολογιστές, όσοι δηλαδή είναι περίπου και οι μαθητές του.

Πάντως η απουσία κριτηρίων για την αναγκαιότητα της προμήθειας ηλεκτρονικών συσκευών, όπως τάμπλετ και λάπτοπ, δημιούργησε μια αντιφατική κατάσταση, καθώς ένα Λύκειο από τον αστικό ιστό της πόλης ζητεί 160 και πλέον Η/Υ και ένα άλλο μόλις μερικές δεκάδες…

«Ήδη παραλαμβάνουμε τα αιτήματα των Γυμνασίων και των Λυκείων για τους υπολογιστές που χρειάζονται για τους μαθητές τους», ανέφερε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης και πρόσθεσε πως «το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας θα έπρεπε να προσδιορίζει τα κριτήρια, για να ξέρουν οι διευθυντές των σχολείων πότε θα πρέπει να ζητήσουν υπολογιστές για τους μαθητές τους, αλλά και τους εκπαιδευτικούς».

Σημειώνεται πως ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός είναι απαραίτητος για όλους τους μαθητές, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στα εξ’ αποστάσεως μαθήματα.

Στην εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας επισημαίνεται πως «στόχος είναι να υποστηριχθεί άμεσα η εκπαιδευτική διαδικασία, τόσο κατά την περίοδο αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού, όσο και μετέπειτα στην ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών στόχων, για την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων μαθητών και εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και για την υποστήριξη της διδασκαλίας και των νέων μορφών μάθησης». Η ημερομηνία είναι πολύ ασφυκτική, καθώς μέχρι και σήμερα στις 12 το μεσημέρι τα σχολεία θα πρέπει να απαντήσουν. Αυτό σημαίνει πως με την κλασική μέθοδο, ο διευθυντής θα έπρεπε να είχε επικοινωνήσει με όλους τους μαθητές του σχολείου, για να καταγράψει τις ανάγκες, κάτι που είναι ανέφικτο να γίνει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Έτσι οι διευθυντές κατέθεσαν τα αιτήματα με διάφορα κριτήρια. «Μεταξύ των σχολείων υπάρχουν αποστάσεις στα αιτήματά τους για τους υπολογιστές. Για παράδειγμα, υπάρχουν Γυμνάσια από την ίδια περιοχή, με τον ίδιο περίπου αριθμό μαθητών, που το ένα ζήτησε 160 υπολογιστές και το άλλο 60, επίσης δύο ΓΕΛ, πάλι με τα ίδια κριτήρια, που το ένα ζήτησε 250 υπολογιστές και το άλλο πέντε υπολογιστές. Επίσης ένα άλλο σχολείο ζήτησε 520 υπολογιστές, όσοι είναι μαθητές».

Από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επισημάνθηκε πως πάνω από 7.500 είναι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τάμπλετ ή λάπτοπ, που έχουν ζητήσει Γυμνάσια και Λύκεια για τη συνδρομή της μαθησιακής διαδικασίας σε μαθητές, ενώ η βοήθεια θα αφορά και τους καθηγητές.

Στο μεταξύ, σήμερα λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων-δηλώσεων από τους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στα Λύκεια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το