Τοπικά

Χιλιάδες υλικά και όργανα στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Μαγνησίας

Με φασματοσκόπια, παλμογράφους, συσκευές ηλεκτρόλυσης νερού, μικροσκόπια και άλλα όργανα, αντικείμενα, υλικά είναι εμπλουτισμένο το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Μαγνησίας, το οποίο συμπλήρωσε 20 χρόνια ζωής βοηθώντας τους εκπαιδευτικούς στο επίπεδο της επιμόρφωσης, αλλά και φιλοξενώντας δεκάδες σχολεία κάθε χρονιά για να πραγματοποιήσουν τα πειράματά τους.
Το ΕΚΦΕ στεγάζεται στον χώρο του πρώην Πολυκλαδικού και διαθέτει από ένα εργαστήριο χημείας, φυσικής, βιολογίας, ένα αμφιθέατρο και το εργαστήριο επισκευών-κατασκευών.
Ο ρόλος του ΕΚΦΕ αυξήθηκε φέτος λόγω της κατάργησης των υπευθύνων σχολικών εργαστηρίων στο πλαίσιο εξοικονόμησης προσωπικού από το υπουργείο Παιδείας.
Με μόλις ένα άτομο λειτουργεί το ΕΚΦΕ, την καθηγήτρια Χημείας κ. Θεοδώρα Γουρλά, η οποία είναι και η υπεύθυνη του κέντρου. Παλιότερα υπήρχαν αποσπασμένοι καθηγητές στις ειδικότητες της φυσικής, της βιολογίας και της χημείας, αλλά ελλείψει προσωπικού, πλέον δεν είναι δυνατή η κάλυψη των θέσεων.


«Από το 1996 ξεκίνησε να λειτουργεί το ΕΚΦΕ με στόχο να έρχονται οι καθηγητές εδώ και να πειραματίζονται στις διάφορες εργαστηριακές δραστηριότητες που προτείνει το υπουργείο Παιδείας. Άρα το κύριο μέλημά μας είναι η υποστήριξη των καθηγητών σε αυτά τα θέματα. Και παρέχουμε πολύπλευρη υποστήριξη προσφέροντας όλες τις χημικές ουσίες και δανείζοντας ό,τι όργανο έχουν ανάγκη, ώστε να γίνει το πείραμα μέσα στην τάξη» ανέφερε η κ. Γουρλά.
Τα εργαστήρια των λυκείων είναι σχεδόν όλα με σύγχρονο εξοπλισμό. Αντιθέτως τα Γυμνάσια έχουν παλιότερο εξοπλισμό στα εργαστήρια.
«Παλιότερα, που δεν είχαν οργανωθεί τα εργαστήρια στα Γυμνάσια και τα Λύκεια έρχονταν στο ΕΚΦΕ 1500 μαθητές κάθε χρόνο. Πλέον εμείς στηρίζουμε το σχολικό εργαστήριο ώστε το πείραμα να γίνεται μέσα στη σχολική τάξη την ώρα του μαθήματος. Εδώ στο ΕΚΦΕ έρχονται πλέον μαθητές από γειτονικά σχολεία που μπορεί να μην έχουν επανδρωμένα εργαστήρια» τόνισε η υπεύθυνη και πρόσθεσε πως στα μαθήματα που διδάσκονται στα σχολεία, υπάρχουν αρκετές εργαστηριακές ασκήσεις.


Συσκευές με σήματα Μορς
Μαγνητικός αναδευτήρας, ζυγαριές, υδατόλουτρο, συσκευές ηλεκτρόλυσης νερού, σωληνάκια και διαλύματα, παλμογράφοι, φασματοσκόπια, τροφοδοτικά, γεννήτριες, στερεοσκόπια, μικροσκόπια, μικροβιολογικά παρασκευάσματα είναι μερικά μόνο από τα όργανα που υπάρχουν στο ΕΚΦΕ. Επίσης υπάρχουν και παλιά αντικείμενα που χρησιμοποιούταν πριν αρκετά χρόνια, όπως συσκευές με σήματα Μορς, ή και πώς γίνονταν στα παλιότερα χρόνια οι προβολές διαφανειών στον πίνακα.
Μάλιστα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Γουρλά, στο ΕΚΦΕ θα μπορούσε να λειτουργήσει και ένα μουσείο με παλιά όργανα και αντικείμενα.
Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το