Πολιτισμός

Χειρόγραφα, παλιά βιβλία, περιοδικά και σπάνιες εκδόσεις στο Μουσείο Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας – Σήμερα τα εγκαίνια

 

Χειρόγραφα, προσωπικά αντικείμενα, παλιά βιβλία και περιοδικά, σπάνιες εκδόσεις, οπτικό και ηχητικό υλικό από τη ζωή και το έργο των δημιουργών φέρνει στο φως το Μουσείο Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που εγκαινιάζεται σήμερα Τετάρτη 17 Ιανουαρίου στον Βόλο.
Έτσι ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να δει τη γραφομηχανή της Ζωρζ Σαρή, την πρώτη έκδοση του βιβλίου της Άλκης Ζέη, χειρόγραφα του Αντώνη Σαμαράκη και άλλων συγγραφέων που με το έργο τους καθόρισαν την εξέλιξη της παιδικής λογοτεχνίας στη χώρα μας και την προέβαλαν στο εξωτερικό, όπως ο Μάνος Κοντολέων, η Λ. Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, η Ε. Δικαίου, η Θ. Χορτιάτη, ο Γ. Κρόκου, η Ρ. Καρθαίου κ.ά.
Το 2022 η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ίδρυσε το μοναδικό Μουσείο Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας στη χώρα μας. Το ΜΠΕΛ έχει ως βασικό στόχο τη συγκέντρωση, διαφύλαξη, ανάδειξη και προβολή του έργου και του αρχειακού υλικού συγγραφέων και εικονογράφων.
Με τον τρόπο αυτό πιστοποιείται η ιστορική εξέλιξή της, η γνωριμία με το έργο των δημιουργών, ενώ παράλληλα ενισχύεται η μελέτη και έρευνα για το βιβλίο στη χώρα μας. Στο αρχειακό υλικό του ΜΠΕΛ συμπεριλαμβάνονται περιοδικά για παιδιά και νέους από τον προηγούμενο αιώνα, αφίσες, παλαιά βιβλία, προσωπικά αντικείμενα των δημιουργών, σπάνιο φωτογραφικό υλικό για το βιβλίο και τους φορείς προώθησής του, video, συνεντεύξεις κ.λπ. Ο επισκέπτης, μεταξύ άλλων, έχει τη δυνατότητα να δει πρωτότυπα έργα εικονογράφησης βιβλίων, καθώς και στάδια εξέλιξής της, έως την τελική εικονογράφηση.
Το Μουσείο προγραμματίζει εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια/εργαστήρια για παιδιά και ενηλίκους για την προώθηση της φιλαναγνωσίας και απευθύνεται σε κοινό όλων των ηλικιών.
Σήμερα Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής κ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης, με τη διευθύντρια του Μουσείου, καθηγήτρια Τασούλα Τσιλιμένη και την πρόεδρο του ΠΤΠΕ, καθηγήτρια Αικατερίνη Μιχαλοπούλου, θα εγκαινιάσουν τη λειτουργία του ΜΠΕΛ, στον χώρο όπου στεγάζεται (Γκλαβάνη 37 και 28ης Οκτωβρίου, 2ος όροφος).

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Οι πολίτες παγκοσμίως σβήνουν το τσιγάρο: Σε ποιες χώρες έχει μειωθεί σημαντικά το κάπνισμα

Η παγκόσμια χρήση καπνού έχει μειωθεί στη διάρκεια μιας γενιάς με έναν στους πέντε ανθρώπους…

17 Ιανουαρίου 2024

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Τετάρτης 17/1

Το σημερινό πρόγραμμα των τηλεοπτικών μεταδόσεων έχει ως εξής: COSMOTE SPORT 1 15.00 Καλλιθέα-Παναιτωλικός -Ζ-…

17 Ιανουαρίου 2024

Πρόσληψη νοσηλευτή για τη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Βόλου

  Aπόφαση για την πρόσληψη προσωπικού θα λάβει η Δημοτική Επιτροπή Βόλου που συνεδριάζει σήμερα…

17 Ιανουαρίου 2024

Η Lidl Ελλάς κάνει πραγματικότητα το αύριο που φανταζόμαστε

Η νέα τηλεοπτική ταινία της εταιρείας με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Καπουτζίδη παρουσιάζει τις πολύπλευρες δράσεις…

17 Ιανουαρίου 2024

Υλικές ζημιές από την εμπρηστική επίθεση σε ναυτιλιακή εταιρεία

Στόχος εμπρηστικής επίθεσης έγινε τα ξημερώματα ναυτιλιακή εταιρεία στον Πειραιά. Ειδικότερα, περίπου στις 01:45, άγνωστοι…

17 Ιανουαρίου 2024

Οφειλές 860.000 ευρώ ΕΟΠΥΥ προς Νοσοκομείο Βόλου για απογευματινά ιατρεία

  Στα 860.000 ευρώ ανέρχονται οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς το Νοσοκομείο Βόλου για παρακλινικές…

17 Ιανουαρίου 2024