Τοπικά

Χάρτης με πληροφορίες για την πόλη του Βόλου – Καινοτόμο λογισμικό πρόγραμμα από ΕΠΑΛ και Πανεπιστήμιο

Ένα καινοτόμο για την πόλη πρόγραμμα, το «Open street maps» που περιλαμβάνει διάφορες πληροφορίες και είναι δωρεάν για το κοινό, υλοποιούν τρία ΕΠΑΛ, 1ο και 4ο Νέας Ιωνίας και 2ο Βόλου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με στόχο την κατάθεση μια ενδιαφέρουσας πρότασης για τη διευκόλυνση των πολιτών στην καθημερινότητά τους αλλά και των επισκεπτών.
Το ενδιαφέρον αυτό πρόγραμμα παρουσιάστηκε χθες το μεσημέρι στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένων Τεχνών του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας, όπου μίλησαν καθηγητές και μαθητές.
Το καινοτόμο πρόγραμμα παρουσιάστηκε χθες στο 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας από διδάσκοντα του τμήματος Χωροταξίας, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού σεμιναρίου σε μαθητές.
Ο διδάσκων ΕΔΙΠ στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας κ. Παναγιώτης Μανέτος, δήλωσε ότι «το εκπαιδευτικό σεμινάριο αφορά ένα on line λογισμικό, το Open Street Map, στο οποίο μπορεί ο οποιοσδήποτε απ’ όλη τη γη να περάσει δεδομένα για την περιοχή του και για άλλη περιοχή. Πρακτικά φτιάχνουμε έναν χάρτη με δεδομένα για τον Βόλο. Στον χάρτη μπορούν να ενσωματωθούν δεδομένα που αφορούν σημεία, επιχειρήσεις, καταστήματα, θέματα τουρισμού, ακόμη και κτίρια, σπίτια με πληροφορίες για κάθε κτίριο. Αυτή η πληροφορία είναι δωρεάν διαθέσιμη, από χρήστες για χρήστες».

Η ομάδα των καθηγητών που συνεργάστηκε

Το σεμινάριο είναι πιλοτικό, βρίσκεται σε εξέλιξη και με αυτό έγινε μια προσπάθεια για να διερευνηθούν οι προθέσεις του σχολείου και των μαθητών. Ακόμη θα μπορούσε να σχεδιαστεί κάτι πιο ολοκληρωμένο, όπως η δημιουργία εφαρμογής app για κινητά τηλέφωνα ή tablet.
Ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, κ. Δημήτρης Κόκκινος δήλωσε ότι «το σχολείο ανταποκρίθηκε στην ευκαιρία που είχε να συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο και μετά από πρόσκληση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στο σεμινάριο συμμετείχαν τα τμήματα Δομικών Έργων και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Β’ Τάξης. Είμαστε ανοιχτοί στις προκλήσεις και θέλουμε να κάνουμε πράξη το όραμα, να ανοίξει το σχολείο στην κοινωνία, ενώ στόχος είναι να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με το Πανεπιστήμιο».

Παίρνοντας τον λόγο ο καθηγητής του 4ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας κ. Αναστάσιος Χριστομάνος, τόνισε ότι «είναι πολλαπλασιαστής της τεχνογνωσίας που παρέχει το Πανεπιστήμιο για τους μαθητές. Η εφαρμογή θα δώσει αντικείμενο στους μαθητές, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμο για την πόλη και την κοινωνία».
Ο καθηγητής του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας κ. Ελευθέριος Πλαβός, επισήμανε ότι «η εφαρμογή είναι πολύ χρήσιμη, διότι καθιστά τους μαθητές υπεύθυνους και ώριμους για το τι σημαίνει χώρος, πληροφορία και χρήση ως πολίτης στην πόλη».
Ο μαθητής της Β’ τάξης Εφαρμοσμένων Τεχνών, Βασίλης Καράγγελος ανέφερε ότι «οι μαθητές με το σεμινάριο έμαθαν πώς μπορούν να επεξεργαστούν τους χάρτες, να προσθέσουν διάφορα καινούργια πράγματα που δεν υπήρχαν, ακόμη και να κάνουν διορθώσεις σε λανθασμένα πράγματα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το