Τοπικά

Χαρίτσης: Κλειδί για την ανάπτυξη ο αναπτυξιακός Νόμος

Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Χαρίτσης δήλωσε από το Βόλο ότι το κλειδί για την ανάπτυξη ων επιχειρήσεων και της βιομηχανίας είναι ο αναπτυξιακός Νόμος, ενώ εκτίμησε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει άμεσα και σε θετική κατεύθυνση.  Ο υπουργός τόνισε ότι για την ένταξη στον αναπτυξιακό Νόμο έχουν καταθέσει προτάσεις ύψους 2,2 δις, ενώ η πρόεδρος των βιομηχάνων κ. Ελένη Κολιοπούλου ανέφερε πως το 2016 ηταν μια χρόνια που όλοι θέλουν να ξεχάσουν.

Συνολικά 881 είναι τα επενδυτικά σχέδια που υποβλήθηκαν έως τις 30 Ιανουαρίου, οπότε και έληξε η ημερομηνία υποβολής προτάσεων, στον Αναπτυξιακό Νόμο, με τον κ. Χαρίστη να δηλώνει πως θα υπάρξουν τέσσερα ακόμη νέα καθεστώτα. Η οριστικοποίηση αυτών των υποβολών, που είναι συνολικού προϋπολογισμού 2,2 δισ. ευρώ, θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

– Tο μεγαλύτερο μέρος των επενδυτικών σχεδίων (41,3%) αιτούνται φορολογική απαλλαγή ενώ οι υπόλοιπες αιτούνται επιχορήγηση ή leasing ή ενίσχυση μισθολογικού κόστους.
– Το 65% των επενδυτικών σχεδίων και το 51,3% του συνολικού ύψους των επενδύσεων είναι στην βιομηχανία (κυρίως στον κλάδο της αγροτοδιατροφής) και λίγες επενδύσεις σε logistics, ενώ τα επενδυτικά σχέδια στον τουρισμό συνιστούν το 35% των επενδυτικών σχεδίων και το 48,7% του συνολικού ύψους επενδύσεων.
– Στη Γενική Επιχειρηματικότητα υποβλήθηκαν 496 σχέδια προϋπολογισμού 1,554 δισ. ευρώ
– Στο καθεστώς Νέες Ανεξάρτητες ΜμΕ κατατέθηκαν 271 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 484,876 εκατ. ευρώ
– Στο καθεστώς Μηχανολογικός Εξοπλισμός υποβλήθηκαν 54 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 170,187 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνηση έγινε πολύ δουλειά ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό. “Αποτελεί βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην ολοκλήρωση αυτής της πράγματι σημαντικής εκκρεμότητας για την οικονομία η οποία θεωρούμε ότι θα απελευθερώσει μια πάρα πολύ σημαντική δυναμική το επόμενο διάστημα για την παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα μας. Αλλά για να συμβεί αυτό, αυτό πρέπει να γίνει με όρους που θα καθιστούν την ελληνική οικονομία βιώσιμη. Δεν μπορούμε να πάμε σε συμφωνία που θα δεσμεύει την ελληνική οικονομία σε βάθος δεκαετιών.Νομίζω ότι αυτό πλέον έχει καταστεί σαφές προς όλους. Είναι πάρα πολλοί αυτοί που και στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα επίλυσης αυτού του ζητήματος και νομίζω ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε θετικά νέα και σε αυτό το μέτωπο”, επισήμανε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το