Τοπικά

Bόλος: Πρώτη φορά στην Ελλάδα έλεγχοι για τσιπ στα δεσποζόμενα σκυλιά με εισαγγελική παραγγελία

Σε παραγγελία προς τις αστυνομικές αρχές της Μαγνησίας, ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι για την ύπαρξη τσιπ στα δεσποζόμενα ζώα, θα προβεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, μετά το περιστατικό με τους σκύλους που βρέθηκαν σε άθλια κατάσταση, σε οικόπεδο, στην περιοχή της Ν. Αγχιάλου.

Οι σκύλοι βρήκαν ανάδοχους, σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από την κινητοποίηση της Φιλοζωικής οργάνωσης, ενώ ορισμένοι θα φιλοξενηθούν στο Καταφύγιο. Η Εισαγγελία παράλληλα θα ζητήσει από τις αστυνομικές αρχές, να ενταθούν οι έλεγχοι των δεσποζόμενων ζώων, για το αν έχουν τοποθετήσει οι κάτοχοί τους τσιπ, καθώς μετά την παρέλευση της καραντίνας θεωρείται πιθανό, πολλοί συμπολίτες που είχαν πάρει σκύλους για συντροφιά, να τους αφήσουν ελεύθερους στην πόλη. Παράλληλα οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν, ότι με βάση τη Νομοθεσία κάθε ιδιοκτήτης ζώου οφείλει να τηρεί τους κανόνες σωστής διαβίωσής του, να μεριμνά και να εξασφαλίζει προστατευμένο χώρο από τις καιρικές συνθήκες και καθαρό χώρο, χωρίς να είναι συνεχώς δεμένο. Φροντίζει παράλληλα να χορηγεί τροφή και νερό και να το συντροφεύει στον περίπατό του για την καθημερινή του απαραίτητη άσκηση. Κάθε ιδιοκτήτης ζώου οφείλει να φροντίζει τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου χρησιμοποιώντας μικρές σακούλες για την απομάκρυνσή τους, να έχει προβεί στη σήμανση και καταγραφή των στοιχείων του με ψηφιακή ταυτότητα (τσιπ), να έχει εμβολιάσει το ζώο και να προβαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα στον κτηνιατρικό έλεγχό του, να έχει στειρώσει το ζώο εφόσον δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ζώων που θα γεννηθούν ή να τα διαθέσει σε νέους ιδιοκτήτες.

Η απόρριψη νέων νεογνών ζώων σε κάδους ή οπουδήποτε αλλού διώκεται ποινικά. Να γνωστοποιεί στην αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου την πρόθεσή του να αποχωριστεί το ζώο που έχει και το οποίο με την ψηφιακή του ταυτότητα έχει ήδη καταχωρηθεί σε σχετικό αρχείο. Να συντροφεύει ο ίδιος ή κάποιος άλλος στη θέση του το ζώο στον καθημερινό του περίπατο για να έχει τον άμεσο έλεγχό του. Να μην εξέρχεται το ζώο από την κατοικία του προκαλώντας ανησυχία με την ανεξέλεγκτη είσοδό του σε άλλους ιδιωτικούς ή κοινόχρηστους χώρους. Να δηλώνει την «απώλειά» του ζώου στον κτηνίατρο σε διάστημα πέντε ημερών προκειμένου να υπάρχει σωστή και σαφής καταγραφή των δεσποζόμενων ζώων. Οι ποινές που ο νομός ορίζει και επιβάλλει: Παράλειψη σήμανσης με ψηφιακή ταυτότητα (τσιπ) 300 ευρώ, παράλειψη τήρησης κανόνων ευζωίας του ζώου: 300 ευρώ, εγκατάλειψη του ζώου 300 ευρώ, παράλειψη καθαρισμού από περιττώματα ζώου 100 ευρώ, παράλειψη κονκάρδας εμβολιασμού 100 ευρώ, παράλειψη λήψης μέτρων περιπάτου του ζώου 300 ευρώ, πρόκληση ζημιών από το ζώο 300 ευρώ, παράλειψη ενημερωμένου βιβλιαρίου υγείας 300 ευρώ, κακοποίηση ζώου ή κοινοποίηση πράξης βίας 30.000 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης κάθε ζώου συντροφιάς είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει τον κτηνίατρο για τη μεταβολή των στοιχείων – είτε αφορούν τον ίδιο είτε το κατοικίδιό του – που έχουν καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το