Οικονομία

Bloomberg: Τα τρία σενάρια για το ελληνικό χρέος – Στο 50-50 η επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup

Οι πιθανότητες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να καταλήξουν σε συμφωνία στο σημερινό Eurogroup είναι 50-50, σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται ευρωπαίους αξιωματούχους.

Σε δημοσίευμά του με τίτλο: «Οι πιστωτές της Ελλάδας αναζητούν αδιέξοδο στη στασιμότητα της αξιολόγησης», το αμερικανικό πρακτορείο εκφράζει την εκτίμηση ότι τρία είναι τα σενάρια για το ελληνικό χρέος.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 1,3% μακροπρόθεσμα και το πρωτογενές πλεόνασμα θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στο 2,6% του ΑΕΠ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος της χώρας να φτάσει κάτω του 60% το 2060, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται το πρακτορείο.

Το δεύτερο σενάριο, που είναι πιο απαισιόδοξο, προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος θα φτάσει το 226% του ΑΕΠ το 2060, ο ρυθμός ανάπτυξης το 1% και το πρωτογενές πλεόνασμα κατά μέσο όρο το 1,5% του ΑΕΠ. Το τρίτο σενάριο, σύμφωνα με το Bloomberg, προβλέπει μία «μέση» λύση, που ακόμη δεν έχει αποφασιστεί.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, δεν πρόκειται να δώσουν άλλα χρήματα στην Ελλάδα, έως ότου το ΔΝΤ συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το