Οικονομία

Bloomberg: Σήμερα το πραγματικό deadline της ελληνικής οικονομίας

Η Ελλάδα έφτασε στην προθεσμία που δεν μπορεί να χάσει, για έναν λογαριασμό που επιτέλους μπορεί να πληρώσει, γράφει σήμερα το πρακτορείο Bloomberg.

Η Δευτέρα είναι η ημέρα κατά την οποία η χώρα πρέπει να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 4,2 δισεκ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των τόκων. Η επικείμενη καταβολή ίσως ήταν και ο λόγος που ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα στις 13 Ιουλίου να αποδεχτεί τελικά την λιτότητα που ο ίδιος και το εκλογικό του σώμα είχαν προηγουμένως απορρίψει, σε αντάλλαγμα με τα κεφάλαια που απαιτούνται για να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία.
Καθώς η Ελλάδα κατά τους τελευταίους πέντε μήνες άφηνε αρκετές πολιτικές και οικονομικές καταληκτικές ημερομηνίες να περάσουν, η 20ή Ιουλίου παρέμενε πάντα ένα ορόσημο (make-or-break στα αγγλικά). Οι νόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύουν στην ΕΚΤ να χρηματοδοτεί κυβερνήσεις, γεγονός που σημαίνει ότι μια χρεοκοπία θα σήμανε πιθανότατα το τράβηγμα από την πρίζα της οικονομικής στήριξης.

Η καταβολή της δόσης προς την ΕΚΤ διευθετήθηκε την τελευταία στιγμή, υπογραμμίζει το πρακτορείο θυμίζοντας πως μόλις την προηγούμενη Πέμπτη τα ξημερώματα το ελληνικό κοινοβούλιο ενέγκρινε τα μέτρα που έδωσαν το πράσινο φως στους εταίρους της Ελλάδας να δεχτεί να προσφέρει χρηματοδότηση – γέφυρα προκειμένου η χώρα να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Ωστόσο η μακροπρόθεσμη ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώνει τους δανειστές της, παραμένει αβέβαιη, γράφει το Bloomberg, επισημαίνονται ότι η ύφεση έχει γονατίσει την οικονομία ενώ οι τις προβλέψεις του ΔΝΤ εκτιμούν ότι το χρέος θα φτάσει το 200% του ΑΕΠ.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το