Οικονομία

Bloomberg: Πάνω από 42% τα «κόκκινα» δάνεια στην Ελλάδα -Δύο στους πέντε δεν πληρώνουν

bank

O βραχνάς των «κόκκινων» δανείων καλά κρατεί για τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς αρκετοί δανειολήπτες δεν μποορούν να αποπληρώσουν τις δόσεις τους.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, δύο στους πέντε Έλληνες αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες, έτσι ώστε σταματήσουν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Η κατάσταση είναι πλέον δραματική καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα έχουν ξεπεράσει το 42% του συνόλου των χαρτοφυλακίων που κρατούν τα ελληνικά τραπεζικά καταστήματα.

Το ζήτημα απασχολεί έντονα και την ΕΚΤ, καθώς πέραν της Ελλάδας υπάρχουν και άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα, εξ ου και ο Ντράγκι αναμένεται να πάρει άμεσες αποφάσεις στην επόμενη σύνοδο στη Λευκωσία, έτσι ώστε να ενισχύσει τη ρευστότητα των τραπεζών.

Από την μεριά της η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να φτιάχνει νομικά τείχη με στόχο να μην βγουν στο σφυρί τα ακίνητα που έχουν προσημειωθεί.

Η Κύπρος είναι η χώρα που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά το 50%.

Αντίστοιχα, στην Ιρλανδία που αναγκάστηκε να «μπει» στα Μνημόνια μετά την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων, δεν πληρώνεται από τους οφειλέτες το ένα τρίτο των δανείων.

Και σε αυτή την περίπτωση, οι πολίτες «βγήκαν στο δρόμο» διαμαρτυρόμενοι για την δραματική επιδείνωση των συνθηκών κάτω από τις οποίες καλούνται να τηρήσουν τους αρχικούς όρους των δανείων που πήραν.

Οπως αναφέρει το Bloomberg, σε όλη την Ευρωζώνη ο τραπεζικός δανεισμός βρίσκεται για πάνω από 2,5 χρόνια σε πορεία συρρίκνωσης, καθώς οι τράπεζες δεν διαθέτουν πλέον την αναγκαία ρευστότητα για να δανείζουν με ευνοϊκούς όρους, ενώ πρέπει να βελτιώσουν και την εικόνα των ισολογισμών τους ως προς τα δάνεια.

Πηγή:iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το