Οικονομία

Bloomberg: Η ύφεση τελειώνει στην Ελλάδα

ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÕÐÏÕÑÃÉÊÏÕ ÓÕÌÂÏÕËÉÏÕ

Στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα αγγίζει για πρώτη φορά, μετά από έξι χρόνια, την οικονομική ανάκαμψη, προχωρά με σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg.

Επικαλούμενο δικά του οικονομικά στοιχεία, μέσω έρευνας, το πρακτορείο αναφέρει ότι «για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια, η Ελλάδα δείχνει σημάδια ανάκαμψης». «Η επιβεβαίωση πως η χώρα βγαίνει από τη δυσκολότερη ύφεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έως σήμερα, ενδέχεται να βοηθήσει τον Σαμαρά να ακολουθήσει την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία και να εξέλθει από το πρόγραμμα διάσωσης», εκτιμά το άρθρο.

Για να το καταφέρει θα πρέπει να αντιστρέψει την αύξηση στο κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, κάτι που έχει δημιουργήσει πρόβλημα τους τελευταίους δύο μήνες λόγω της πολιτικής αστάθειας, αλλά και των διαφωνιών ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ΕΕ για το ρυθμό των διαρθρωτικών αλλαγών.

Το άρθρο φιλοξενεί και την άποψη του οικονομολόγου της Dekabank στη Φρανκφούρτη, Ανδρέας Σούρλε, ο οποίος εκτιμά ότι «η ανάρρωση είναι εύθραυστη, αλλά είναι ένα σημαντικό μήνυμα προς τους πολίτες. Το ρίσκο για την Ελλάδα είναι ότι έχει πετύχει πολλά πράγματα, αλλά χρειάζεται να κάνει κι άλλα εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας».

Ο Μιχαήλ Μιχαηλίδης της Royal Bank of Scotland στο Λονδίνο, από την άλλη, σημειώνει: «Τα μέτρα για τις συντάξεις και τις αλλαγές στον εργασιακό τομέα θα είναι δύσκολο να περάσουν, καθώς το ΠΑΣΟΚ δεν αναμένεται να τα στηρίξει».

Το άρθρο επισημαίνει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας επιθυμεί να βγει εκτός μνημονίου, αλλά οι προθέσεις του βρήκαν ψυχρή ανταπόκριση από τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης, «θυμίζοντας τα αρχικά στάδια της κρίσης», ενώ αναφέρεται η χαρακτηριστική η άποψη του Ντάισελμπλουμ που επιμένει πως η Ελλάδα οφείλει να σκέφτεται την επόμενη αξιολόγηση από την Τρόικα.

Ο Αντρέας Σούρλε, τέλος, υποστηρίζει: «Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που είναι εστιασμένη στις εξαγωγές και δεν έχει το δυναμικό στοιχείο και την ευελιξία όπως η Ιρλανδία. Υπάρχουν πολλές διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά σίγουρα υπάρχει ένα φως στο τέλος του τούνελ. Αυτό δείχνει πως μπορείς να πετύχεις και αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα που μπορεί να στείλει η Ιρλανδία στην Ελλάδα».

Πηγή: www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το