Κόσμος

Bloomberg: Οι δανειστές θα δώσουν χρόνο στην Ελλάδα

bloomberg

Πιθανότητες να δοθεί στην Ελλάδα χρόνος ή, αλλιώς, το πρόγραμμα «γέφυρα» που ζητάει, υπό προϋποθέσεις τόνισαν στο Bloomberg δύο αξιωματούχοι από την πλευρά των πιστωτών.

Συγκεκριμένα, αμφότεροι σημειώνουν πως η Ελλάδα μπορεί να λάβει το χρόνο που ζητάει για να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για μόνιμη συμφωνία αρκεί ο Αλέξης Τσίπρας να αποδεχθεί ότι η χώρα του χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα, μαζί με την εποπτεία του. Επιπλέον οφείλει να δεσμευτεί ότι δεν θα καταργήσει τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις του προγράμματος διάσωσης.

Αξιοσημείωτη είναι και η άποψη που κατατίθεται στο ρεπορτάζ του Bloomberg και προέρχεται από έτερο αξιωματούχο των δανειστών. Ο εν λόγω λέει πως πίσω από τη δημόσια ρητορική της, η ελληνική κυβέρνηση έχει μετακινηθεί προς μια πιο συμβιβαστική στάση στις πρόσφατες συζητήσεις που είχε με την Τρόικα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνει το δημοσίευμα του Bloomberg, θα παρουσιάσει μία πρόταση στο αυριανό Eurogroup στις Βρυξέλλες, με την οποία θα ζητά να επιτραπεί η αύξηση του στοκ των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου κατά 8 δισ. ευρώ και την εκταμίευση των 1,9 δισ. ευρώ των κερδών που είχαν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από την κατοχή ελληνικών ομολόγων.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, δήλωσε χθες, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου της G-20 στην Κωνσταντινούπολη, ότι «βραχυπρόθεσμα, πρέπει να διαμορφώσουμε αυτό που ορισμένοι μπορεί να αποκαλέσουν επέκταση ή οι Έλληνες πιθανόν να θέλουν να αποκαλέσουν μία γέφυρα».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε χθες από την Ουάσιγκτον ότι βάση για τις συζητήσεις με την Ελλάδα αποτελεί το υφιστάμενο πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι θα περιμένει να ακούσει τι θα πει η Ελλάδα. «Περιμένω να έρθει η Ελλάδα με μία βιώσιμη πρόταση και μετά θα συζητήσουμε γι΄ αυτήν» δήλωσε η κ. Μέρκελ.

Πηγή:iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το