Ελλάδα

Bloomberg: Χωρίς συμφωνία η Ελλάδα θα ξεμείνει από ρευστό και η πτώχευση θα είναι απλά θέμα χρόνου

lefta-708_4

Στο 50% από 25% πριν, αυξάνει την πιθανότητα μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ η Commerzbank, σύμφωνα με το Bloomberg.

Δυο οικονομολόγοι του διεθνούς οίκου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως αν η Ελλάδα χάσει τις προθεσμίες τότε δύσκολα θα φτάσει σε μια συμφωνία. Η χώρα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας, υπογραμμίζουν.

Αν η Ελλάδα χάσει τις προθεσμίες τότε θα είναι δύσκολο να φτάσει σε μια συμφωνία, γρήγορα θα ξεμείνει από ρευστό και μια πτώχευση θα είναι απλά θέμα χρόνου, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Παράλληλα επισημαίνεται πως αν το τελεσίγραφο εκπνεύσει χωρίς συμφωνία, τότε η ΕΚΤ θα μπορούσε να «κόψει» την έκτακτη ρευστότητα (ELA) από τις ελληνικές τράπεζες.

JPMorgan: Σε 14 εβδομάδες οι ελληνικές τράπεζες θα ξεμείνουν

Οι ελληνικές τράπεζες χάνουν περίπου 2 δισ. ευρώ από καταθέσεις κάθε εβδομάδα, ένας ρυθμός εκροών που στην περίπτωση που διατηρηθεί τότε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα ξεμείνουν από collateral για νέα δάνεια σε 14 εβδομάδες από τώρα, εκτιμά η JPMorgan.

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται ότι ήδη έχουν χρησιμοποιηθεί τα 80 δισ ευρώ απ’ το μάξιμουμ των 108 δισ ευρώ των χρηματοδοτήσεων που έχει θέσει η Κεντρική Τράπεζα.

Η εκτίμηση αυτή έρχεται επίσης την ώρα που επικρατεί αναστάτωση και σύγχυση για πόσο ακόμα χρόνο θα μπορούν να λειτουργούν οι τράπεζες την ώρα που επιμένει η αντιπαράθεση μεταξύ της Αθήνας και των Ευρωπαίων πιστωτών.

Το μεγαλύτερο μέρος απ’ τα collateral που εξακολουθούν να είναι διαθέσιmα στις ελληνικές τράπεζες είναι στη μορφή ομολόγων του EFSF απ’ τους πιστωτές της Ευρωζώνης που δόθηκαν το 2012-13 ώστε να ανακεφαλαιοποιηθούν, σύμφωνα με την JPMorgan.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το