Οικονομία

BBC: Η εσωτερική χρεοκοπία της Ελλάδας είναι πλέον εμφανής

aporoi
Στην έλλειψη ρευστότητας που έχει φέρει την κυβέρνηση με την πλάτη στον τοίχο, κάνει λόγο το BBC, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα, δίχως νέα χρηματοδότηση από το περασμένο καλοκαίρι, χορεύει εδώ και καιρό στους ρυθμούς μιας εσωτερικής χρεοκοπίας που ρίχνει βαριά σκιά στην καθημερινότητα ιδιωτών, μισθωτών και συνταξιούχων οι οποίοι ζουν με τον φόβο του άδειου τραπεζικού λογαριασμού.
«Πότε θα στερεύσει η Ελλάδα από μετρητά; Το ερώτημα έχει εκνευρίσει ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και αγορές εδώ και μήνες, όσο συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ της νέας κυβέρνησης και των πιστωτών της ευρωζώνης» γράφει το BBC, σημειώνοντας:

«Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει καταφέρει να εξυπηρετεί το εξωτερικό της χρέος και να πληρώνει συντάξεις και μισθούς. Αλλά είναι κοινό μυστικό, ότι για χιλιάδες ανθρώπους, επιχειρήσεις και οργανισμούς που βασίζονται στις κρατικές επιταγές, από κάθε πρακτική άποψη, η Ελλάδα έχει ήδη στερέψει από μετρητά» γράφει ο Γ. Χρηστίδης.

Η χώρα δεν έχει λάβει δάνεια από την ευρωζώνη ή το ΔΝΤ από τον Αύγουστο του 2014 και για την εκταμίευση της νέας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ οι δανειστές απαιτούν μεταρρυθμίσεις και πρόσθετα μέτρα, ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα αρνείται να «παραβιάσει την λαϊκή εντολή» για τερματισμό της λιτότητας.

Χωρίς δάνεια από τους επίσημους πιστωτές και δίχως πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, η Ελλάδα έχει καταφέρει να καλύψει μέχρι στιγμής τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, καταφεύγοντας σε αμφιλεγόμενα μέτρα, όπως η δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων. Το πρόβλημα ωστόσο είναι υπαρκτό και φάνηκε την περασμένη εβδομάδα με την καθυστέρηση στην πληρωμή των συντάξεων, η οποία επισήμως αποδόθηκε σε «τεχνικό πρόβλημα», αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ήταν αποτέλεσμα της αδυναμίας εξασφάλισης μετρητών, μέχρι την τελευταία στιγμή, επισημαίνεται στο άρθρο.

Για αρκετές κατηγορίες υπαλλήλων που δουλεύουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ο φόβος του μηδενικού υπολοίπου στον τραπεζικό λογαριασμό είναι πολύ οικείος.

Η έλλειψη ρευστότητας είναι ιδιαιτέρως αισθητή σε νευραλγικούς τομείς, όπως τα νοσοκομεία, ενώ έχει λυγίσει και τον επιχειρηματικό κόσμο, αφού η αβεβαιότητα απειλεί και τις πιο υγιείς επιχειρήσεις.
Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης θεωρούν ότι ο χρόνος πιέζει την Ελλάδα και όχι η Ευρώπη, ενώ οι απλοί πολίτες έχουν κουραστεί και φοβούνται με όλο αυτό το συνεχιζόμενο «παιχνίδι».

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το