Τοπικά

Αυξημένο το ενδιαφέρον ιδιοκτητών στη Μαγνησία για το «Εξοικονομώ»

Ομοιότητες, αλλά και διαφορές παρουσιάζει το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» με τα αντίστοιχα προγράμματα που «έτρεξαν» τα προηγούμενα χρόνια. Το νέο πρόγραμμα αρχίζει στις 30 Νοεμβρίου με την υποβολή των αιτήσεων και με προϋπολογισμό ύψους 850 εκατ. ευρώ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων να ενταχθούν και να επιδοτηθούν για τις ενεργειακές αλλαγές στις ιδιοκτησίες τους, καθώς στο προηγούμενο πρόγραμμα, τον Σεπτέμβριο του 2019, πολλοί είχαν μείνει εκτός λόγω δυσλειτουργίας του συστήματος.
Μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον πολλών ιδιοκτητών στη Μαγνησία να επιδοτηθούν από το πρόγραμμα. Επιλέξιμες κατοικίες είναι οι μονοκατοικίες, οι πολυκατοικίες, καθώς και τα μεμονωμένα διαμερίσματα.

Βασική διαφορά του νέου «Εξοικονομώ», όπως τόνισε και o πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων Μαγνησίας Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου είναι η παράμετρος της ενεργειακής αυτονομίας. Αυτό περιλαμβάνει την εγκατάσταση «έξυπνων» συστημάτων και παρεμβάσεις για παραγωγή, αλλά και αποθήκευση ενέργειας.
Το μέγιστο βασικό ποσοστό επιχορήγησης ανέρχεται σε 65% για όσα άτομα έχουν οικογενειακό εισόδημα κάτω των 20.000 ευρώ ή ατομικό κάτω των 10.000 ευρώ. Για τις πολυκατοικίες το βασικό ποσοστό της επιχορήγησης είναι 60%.

Στο νέο «Εξοικονομώ» προβλέπεται όμως ειδική προσαύξηση +10%, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης (κορωνοϊός) στην οικονομία και τα νοικοκυριά, αλλά και ενεργειακό premium +10%, εφόσον επιτευχθεί αναβάθμιση σε ενεργειακή κατηγορία τουλάχιστον Β. Προβλέπεται επίσης ειδική προσαύξηση +10% σε λιγνιτικές περιοχές. «Αν ένα σπίτι είναι στην κατηγορία Ζ ή Η και πάει στην κατηγορία Β θα λάβει +10%. Η ελάχιστη αναβάθμιση που πρέπει να γίνει είναι τρεις κατηγορίες. Έτσι ένα σπίτι που βρίσκεται στην κατηγορία Η θα πρέπει να αναβαθμιστεί στην κατηγορία Δ» εξήγησε ο κ. Παπαγεωργίου.

Στις επιλέξιμες παρεμβάσεις ανά κατοικία για την εξοικονόμηση – αυτονόμηση ενέργειας περιλαμβάνονται τα κουφώματα/συστήματα σκίασης/αερισμός, η θερμομόνωση, τα συστήματα θέρμανσης /ψύξης, αλλά και τα συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης, όπως ηλιοθερμικό σύστημα παροχής ζεστού νερού και υποβοήθησης θέρμανσης χώρου.
Ωστόσο στο νέο «Εξοικονομώ» περιλαμβάνονται και τα φωτοβολταϊκά συστήματα, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (συσσωρευτές), συσκευές διαχείρισης ενέργειας (smart home), αναβάθμιση του ανελκυστήρα, αναβάθμιση του φωτισμού, αλλά και σημείο επαναφόρτισης ηλεκτρικού οχήματος.

Σημειώνεται επίσης πως το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει απλούστερη διαδικασία υπαγωγής για πολυκατοικίες, αλλά και διευρυμένες σε σχέση με το παρελθόν προϋποθέσεις υπαγωγής, ως προς το εισόδημα και την ενεργειακή κατηγορία στην οποία κατατάσσεται το κτίριο. Υπάρχει όμως περιορισμός μίας αίτησης ανά κατοικία. Μονοκατοικίες / μεμονωμένα διαμερίσματα/πολυκατοικίες που έχουν ολοκληρώσει κάποιον από τους προηγούμενους κύκλους του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 δεν είναι επιλέξιμες στον τρέχοντα Κύκλο. Αλλά κάθε ωφελούμενος έχει δυνατότητα πολλών αιτήσεων. Έτσι για κάθε φυσικό πρόσωπο (για κάθε ΑΦΜ αιτούντα) είναι δυνατή η υποβολή περισσότερων της μίας αίτησης, για διαφορετικές επιλέξιμες κατοικίες, δίχως να υπερβαίνει τις 100.000€ συνολικής ενίσχυσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το