Τοπικά

Αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον στη Μαγνησία για φωτοβολταϊκά

Αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Μαγνησία, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, για την αγορά ή ενοικίαση μεγάλων αγροτικών εκτάσεων, προκειμένου να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά, μετά και την κατανομή των στρεμμάτων ανά περιφερειακή ενότητα με σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύθηκε πρόσφατα. Σύμφωνα με αυτή, συνολικά 6.565 στρέμματα γης υψηλής παραγωγικότητας από τα 656.489 στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων στη Μαγνησία και τις Βόρειες Σποράδες, θα μπορέσουν να φιλοξενήσουν φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Να αναφερθεί ότι σε σύνολο επικράτειας τα αντίστοιχα στρέμματα που θα μπορέσουν να φιλοξενήσουν φωτοβολταϊκούς σταθμούς ανέρχονται σε 300.130. Στην ΚΥΑ διευκρινίζεται πως γήπεδα χαρακτηρισμένα μερικώς ως αγροτική γη και μερικώς ως δασική για παράδειγμα, θεωρείται ότι ο σταθμός εγκαθίσταται στο σύνολό του σε αγροτική γη.
Η συγκεκριμένη ΚΥΑ έρχεται να ορίσει παράλληλα τα μέγιστα όρια συνολικής ισχύος των σταθμών ανά περιφερειακή ενότητα, ενώ ξεκαθαρίζει πως για τον υπολογισμό τυχόν υπέρβασης του μέγιστου ορίου συνολικής ισχύος φωτοβολταϊκών σταθμών σε αγροτική γη δεν συμπεριλαμβάνεται φωτοβολταϊκός σταθμός που εγκαθίσταται σε χορτολιβαδική έκταση και φωτοβολταϊκός σταθμός που εγκαθίσταται σε έκταση που έχει χαρακτηριστεί πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 4643/2019 ως έκταση για εξόρυξη και εκμετάλλευση λιγνίτη ακόμα και αν αυτή ήθελε να χαρακτηριστεί αγροτική γη.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας το σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων ανέρχεται σε 633.902 στρέμματα, ενώ με βάση το 0,5% επί του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων για την Περιφέρεια Αττικής και τις νησιωτικές περιφέρειες και το 1% επί του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων για τις λοιπές περιφέρειες (στρέμματα) είναι τα 6.339 στρέμματα, και το μέγιστο όριο συνολικής ισχύος φωτοβολταϊκών σταθμών σε αγροτική γη εντός του οποίου είναι επιτρεπτή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού ≤1MW σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας με μέγιστο όριο συνολικής ισχύος τα 396 MW.
Αντίστοιχα στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων το σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων ανέρχεται σε 22.587 στρέμματα, ενώ με βάση το 0,5% επί του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων για την Περιφέρεια Αττικής και τις νησιωτικές περιφέρειες και το 1% επί του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων για τις λοιπές περιφέρειες (στρέμματα) είναι τα 226 στρέμματα, και το μέγιστο όριο συνολικής ισχύος φωτοβολταϊκών σταθμών σε αγροτική γη εντός του οποίου είναι επιτρεπτή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού ≤1MW σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας με μέγιστο όριο συνολικής ισχύος τα 14 MW.
Σύμφωνα με αγρότες από την περιοχή του Αλμυρού και του Βελεστίνου, «το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται κινητικότητα για την ενοικίαση ή αγορά μεγάλων εκτάσεων, προκειμένου εταιρείες να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναζητούνται το λιγότερο εκτάσεις 2.500 στρεμμάτων και μάλιστα ενιαίες, ενώ τα ποσά που προσφέρονται κυμαίνονται από 400 έως 700 ευρώ το στρέμμα ετησίως, όταν η μέση τιμή δεν ξεπερνά τα 200 ευρώ.
Να αναφερθεί ότι στην πρώτη θέση πανελλαδικά τόσο στρεμματικά όσο και σε μέγιστο όριο συνολικής ισχύος βρίσκεται η περιφερειακή ενότητα Λάρισας, όπου επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε 22.382 στρέμματα, ενώ το μέγιστο όριο συνολικής ισχύος θα ανέλθει σε 1.399 MW.
Ακολουθεί η περιφερειακή ενότητα Έβρου, με 15.330 στρέμματα και μέγιστο όριο συνολικής ισχύος 958 MW και η περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου μπορούν να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκοί σταθμοί συνολικής ισχύος 939 MW σε 15.018 στρέμματα.
Υπενθυμίζεται πως τα όρια κάλυψης ορίζονται ως εξής:
-Όριο 0,5% επί του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων ανά Περιφερειακή Ενότητα για την Περιφέρεια Αττικής και τις νησιωτικές περιφέρειες.
-Όριο 1% επί του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων ανά Περιφερειακή Ενότητα για τις λοιπές περιφέρειες και τυπική στρεμματική κάλυψη ίση με 16 στρέμματα ανά εγκατεστημένο MW φωτοβολταϊκού σταθμού.

Επιδοτήσεις μέσω Αναπτυξιακού
Επενδυτικά σχέδια που συνδέονται με την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για την κάλυψη των αναγκών της αγροτικής εκμετάλλευσης (το λεγόμενο net metering) γίνονται δεκτά στο πλαίσιο του νέου κύκλου του Αναπτυξιακού Νόμου που ξεκίνησε τον Αύγουστο με την προθεσμία υποβολής να λήγει στις 30 Οκτωβρίου.
Με την προϋπόθεση ότι η παραγωγή δεν υπερβαίνει τη μέση ετήσια κατανάλωση ενέργειας από την εκάστοτε εκμετάλλευση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προχωρήσουν το επενδυτικό τους πλάνο με τη στήριξη των κονδυλίων του Αναπτυξιακού στον νέο κύκλο προσκλήσεων των καθεστώτων – προγραμμάτων του αναπτυξιακού νόμου (ν. 4399/2016) «Γενική Επιχειρηματικότητα» και «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων».
Υπενθυμίζεται πως στα δύο καθεστώτα του Αναπτυξιακού, οι ενισχύσεις για τις επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα φτάνουν έως 55% των δαπανών του έργου και δίνονται εξολοκλήρου με τη μορφή επιδότησης.

Ποσοστά ενίσχυσης
Τα ποσοστά ενίσχυσης για τις επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα χωρίζονται ανάλογα το μέγεθος της επιχείρησης και την Περιφέρεια:
Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία: 35% για μεσαίες, 45% για μικρές επιχειρήσεις.
Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, ∆υτική Ελλάδα, Πελοπόννησος: 45% για μεσαίες, 50% για μικρές επιχειρήσεις.
Νότιο Αιγαίο: 30% για μεσαίες, 40% για μικρές επιχειρήσεις.
Βόρειο Αιγαίο: 45% για μεσαίες, 55% για μεγάλες επιχειρήσεις.
Το ελάχιστο ποσοστό του προϋπολογισμού του έργου ορίζεται ως εξής:
– Για Μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 150.000 ευρώ,
– Για Πολύ μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 100.000 ευρώ.
– Για τις Κοιν.Σ.Επ, τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (ΑΣ), τις Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) ποσό 50.000 ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το