Τοπικά

Αυξημένο ενδιαφέρον για τους κτηματολογικούς πίνακες από ιδιοκτήτες ακινήτων στον Δήμο Βόλου

Διερευνητικό είναι μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών ακινήτων στη δημοτική ενότητα Βόλου για την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων που συνεχώς αυξάνεται. Η ανάρτηση ξεκίνησε στις 14 Δεκεμβρίου και έχουν περιθώριο έως τις 15 Φεβρουαρίου για την υποβολή αίτησης διόρθωσης, ενώ για τους κατοίκους του εξωτερικού έως τις 14 Απριλίου 2021.
Σύμφωνα με την τοπογράφο μηχανικό Μαρία Στεργιανού από την Κοινοπραξία Κτηματολογίου Αθήνα – Βόλος – Λαμία – Λειβαδιά, το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών ξεκίνησε με απορίες σχετικά με τη διαδικασία που απευθύνουν τηλεφωνικά ή μέσω email. Η διαδικασία της ανάρτησης πραγματοποιείται, για πρώτη φορά, πλήρως ψηφιακά, χωρίς την υποχρέωση του πολίτη για αυτοπρόσωπη παρουσία στα γραφεία Κτηματογράφησης. Ωστόσο σε εξαιρετικές περιπτώσεις που απαιτείται η παρουσία του ιδιοκτήτη, τότε μπορεί να κλείσει ραντεβού. Η ενημέρωση του κόσμου ξεκίνησε με την αποστολή email από το Γραφείο Κτηματογράφησης σε περίπου 10.000 ιδιοκτήτες ακινήτου στον Δήμο για να κατεβάσουν το απόσπασμα μέσα από τη σελίδα του Κτηματολογίου με τους κωδικούς taxis. Παράλληλα «έτρεχε» και ενημέρωση από την ΑΑΔΕ, ενώ σε όσους ιδιοκτήτες δεν διαθέτουν email έχουν αποσταλεί επιστολές με το απόσπασμα και αν δεν το έχουν παραλάβει ακόμη, θα το λάβουν τις επόμενες ημέρες. Οι ιδιοκτήτες καλούνται να ελέγχουν τον κτηματολογικό πίνακα με την περιγραφή και τη νομική πληροφορία των ακινήτων τους. Πρόκειται για το απόσπασμα που περιέχει πληροφορίες για τους δικαιούχους όπως το είδος του ακινήτου, τον τύπο της ιδιοκτησίας (επικαρπία, κυριότητα) και με ποιον τρόπο αποκτήθηκε. Επίσης πρέπει να ελέγχουν το κτηματολογικό διάγραμμα με τα όρια των γεωτεμαχίων τους. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν απαιτούνται διορθώσεις, οι ιδιοκτήτες καλό είναι να αποθηκεύσουν το απόσπασμα.

Η ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων αφορά στις δηλώσεις που είχαν υποβάλει οι ιδιοκτήτες την περίοδο 2008-2009, όπου διεξάχθηκε η πρώτη φάση της συλλογής των δηλώσεων. Τα επόμενα χρόνια και έως τον Σεπτέμβριο του 2016 πάλι οι ιδιοκτήτες μπορούσαν να υποβάλουν δηλώσεις σε γραφείο που λειτουργούσε το Κτηματολόγιο στον Βόλο αλλά και να καταθέσουν δικαιώματα ή γονικές παροχές κ.ά. Τον Σεπτέμβριο του 2016 υπογράφηκε η σύμβαση για την επόμενη φάση της μελέτης η οποία περιλάμβανε την αποτύπωση όλων των στοιχείων που συλλέχθηκαν. Η προανάρτηση των σχολείων για τον Δήμο Βόλου ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο και τώρα η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της ανάρτησης. Από τις 14 Δεκεμβρίου όπου ξεκίνησε η ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων οι ιδιοκτήτες έχουν περισσότερο μια «εικόνα γνωριμίας» με το Κτηματολόγιο και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν. Ταυτόχρονα, το 50% του όγκου της εργασίας στο Γραφείο Κτηματογράφησης αφορά στη χορήγηση του πιστοποιητικού κτηματογραφούμενου ακινήτου. Μετά την έναρξη της ανάρτησης, προκειμένου να συνταχθεί συμβόλαιο για τη σύσταση, μετάθεση, αλλοίωση ή κατάργηση εμπράγματων δικαιωμάτων ή άλλων εγγραπτέων στα κτηματολογικά βιβλία δικαιωμάτων, σε κάθε συζήτηση ενώπιον δικαστηρίου που αφορά σε ακίνητο και στην καταχώριση οποιασδήποτε δικαιοπραξίας στο Υποθηκοφυλακείο στα ακίνητα της περιοχής, στην οποία αφορούν στα αναρτημένα στοιχεία, πρέπει να επισυνάπτεται σε αυτό το πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου.
Επικοινωνία με το Γραφείο Κτηματογράφησης Δημοκρατίας και Αϊδινίου 14, Τ.Κ. 38446, Νέα Ιωνία Βόλου Τηλ. 2421063631, e-mail: [email protected]).

Στο Πήλιο
Στο μεταξύ στις 22 Δεκεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στους Δήμους Νοτίου Πηλίου και Ζαγοράς-Μουρεσίου. Η διαδικασία της ανάρτησης έχει διάρκεια δύο μηνών, καθώς ξεκίνησε στις 22 Οκτωβρίου, και τέσσερις για όσους μένουν στο εξωτερικό. Μάλιστα η προθεσμία αναμένεται να παραταθεί, κάτι που ενδεχομένως θα ανακοινωθεί τις προσεχθείς ημέρες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες για τον Καλλικρατικό Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου στο Γραφείο Κτηματογράφησης: Γραφείο Τοπικής Κοινότητας Ανηλίου, τηλ. 2426031388 και για τον Καλλικρατικό Δήμο Ν.Πηλίου στο Γραφείο Κτηματογράφησης Ευδόξειο Πνευματικό Κέντρο Μηλεών, τηλ. 2423086559.
Σύμφωνα με το γραφείο Κτηματογράφησης στο Ανήλιο το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών είναι αυξημένο και οι περισσότερες ενστάσεις αφορούν διορθώσεις αναφορικά με το ακίνητο και όχι με τα δικά τους στοιχεία.
Σημειώνεται ότι τυχόν προβλήματα στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου οφείλονται στον μεγάλο αριθμό επισκεπτών και είναι στιγμιαία. Σε περίπτωση σφάλματος, οι πολίτες μπορούν να προσπαθήσουν να συνδεθούν μετά από λίγη ώρα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το