Τοπικά

Αυξημένες οι κρατήσεις σε διαμερίσματα και σπίτια Airbnb στο Πήλιο

 

Αυξημένες οι κρατήσεις σε διαμερίσματα και σπίτια Airbnb για τα Χριστούγεννα 2021 και την Πρωτοχρονιά, μεσούσης της πανδημίας σε περιοχές του Πηλίου.
Τα στοιχεία από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων και το δίκτυο E-Real Estate, αποτυπώνουν μια «έκρηξη» κρατήσεων, με αποτέλεσμα δημοφιλείς ορεινοί προορισμοί να έχουν, πλέον, σχεδόν μηδενική διαθεσιμότητα. Αναμφίβολα, αυτά τα νέα φέρνουν χαμόγελα στις τοπικές οικονομίες, λόγω του κύματος επισκεπτών, αλλά από την άλλη πλευρά ενισχύουν τη δυσαρέσκεια των οργανωμένων καταλυμάτων, που κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που επεξεργάστηκε το εξειδικευμένο σάιτ BNBnews, για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς, η Πορταριά στο Πήλιο δεν έχει διαθεσιμότητα, ενώ οι υπόλοιποι προορισμοί κινούνται μεταξύ 92-98%. Όσο για τις τιμές, μια 4μελής οικογένεια θα δαπανήσει κατ’ ελάχιστον 260-270 ευρώ για δύο διανυκτερεύσεις στους δημοφιλείς προορισμούς, ενώ ο πήχης μπορεί να ανέβει ώς τα 1.100 ευρώ. Στη Μακρινίτσα τα Χριστούγεννα οι πληρότητες φθάνουν το 90% και στην Πορταριά 93%.

Χριστούγεννα στην πόλη…
Πολλοί είναι, όμως, αυτοί που προτιμούν τις μεγάλες πόλεις για να περάσουν αυτές τις εορταστικές ημέρες, καταφεύγοντας στη λύση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις βρίσκονται μεταξύ των θεμάτων που αναδεικνύει η μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ για τις μεγάλες τάσεις (MegaTrends) παγκόσμιου τουρισμού. Σύμφωνα με τη μελέτη, με τη συνεχή άνοδο της οικονομίας διαμοιρασμού, κρίνεται απαραίτητη η ρυθμιστική διαχείριση, με σκοπό τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού και της ασφάλειας των πολιτών και τουριστών. Επιπλέον, για τη σωστή αξιολόγηση της συμμετοχής των συγκεκριμένων πλατφορμών στον τουριστικό κλάδο, εκτιμάται ότι πρέπει να αναπτυχθούν τα απαραίτητα εργαλεία συγκέντρωσης και καταγραφής στατιστικών στοιχείων σχετικά με αυτές. Ως αρνητικές επιπτώσεις της οικονομίας διαμοιρασμού, αναδεικνύονται: Αύξηση εργασίας μερικής απασχόλησης στον τομέα του τουρισμού, κάτι που εντείνει το αίσθημα ανασφάλειας στους εργαζομένους. Μη συμμόρφωση σε πρότυπα ασφάλειας, υγείας και προσβασιμότητας και εντοπισμός περιπτώσεων φοροδιαφυγής και αθέμιτου ανταγωνισμού. Ενώ οι ξενοδόχοι συμμορφώνονται με τους κανόνες και νόμους για την προστασία του περιβάλλοντος, το εργατικό δίκαιο, τα τουριστικά τέλη, την προστασία των καταναλωτών κ.τ.λ., οι οικοδεσπότες των διαδικτυακών πλατφορμών δεν φαίνεται να τους ακολουθούν. Αυξημένες τιμές στέγασης για τον μόνιμο πληθυσμό σε τουριστικές περιοχές, με αποτέλεσμα την απομάκρυνσή του από αυτές. Σημαντική μείωση των εσόδων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, λόγω της ενίσχυσης της οικονομίας διαμοιρασμού. Ήδη, σε ευρωπαϊκές χώρες ή πόλεις, έχουν τεθεί ασφαλιστικές δικλείδες για τη λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Για παράδειγμα, στο Παρίσι, η ενοικίαση πρώτης κατοικίας πάνω από 120 ημέρες/έτος, χρειάζεται άδεια και καταβολή φόρου για παροχή ξενοδοχειακών υπηρεσιών. Ειδική άδεια απαιτείται για ενοικίαση δεύτερης κατοικίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το