Πολιτισμός

Αυλαία στο αφιέρωμα στη ζωή και στο έργο Παλαιολόγου Θεολόγου

Τελευταία εκδήλωση στο πλαίσιο του αφιερώματος για τη ζωή και το έργο του διακεκριμένου Βολιώτη καλλιτέχνη Παλαιολόγου Θεολόγου στο Πορφυρογένειο Αγριάς.
Το ερχόμενο Σάββατο 8 Ιουνίου, στις 20.30, με μια μουσικοποιητική βραδιά και την επαναπροβολή του ντοκιμαντέρ θα ολοκληρωθεί το αφιέρωμα για τη ζωή και το έργο του διακεκριμένου Βολιώτη καλλιτέχνη Παλαιολόγου Θεολόγου (Ν. Ιωνία 1930 – Βόλος 2017) στο Πορφυρογένειο Αγριάς. Η παρουσίαση του αφιερώματος ήταν μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ν. & Ε. Πορφυρογένη της Αγριάς ως καλλιτεχνικό μνημόσυνο δύο χρόνια μετά τον θάνατό του, που συνδιοργανώθηκε με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας. Όπως είναι γνωστό η έναρξη του έγινε με τα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης έργων του καλλιτέχνη και την πρώτη παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «Την εμορφιά έτσι πολύ ατένισα» – Παλαιολόγος Θεολόγος 1930 – 2017», καθώς και με την έκδοση καταλόγου.

Τελευταία μέρα λειτουργίας της έκθεσης η τελική εκδήλωση περιλαμβάνει την εκ νέου προβολή του ντοκιμαντέρ που θα συνοδευτεί με αγαπημένα ποιήματα και μουσικές του καλλιτέχνη καθώς και με επισημάνσεις για το έργο του. Πιο συγκεκριμένα την προβολή θα ακολουθήσει μια συνομιλία της επιμελήτριας της έκθεσης Χρύσας Δραντάκη με τον διακεκριμένο ζωγράφο, Σκιαθίτη στην καταγωγή Γιάννη Μιχαηλίδη, φίλο του Π. Θεολόγου και συνοδοιπόρου στα μετά την εξορία χρόνια για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ο οποίος θα επισημάνει κομβικά σημεία της καλλιτεχνικής πορείας του. Το αφιέρωμα θα ολοκληρωθεί με αγαπημένα ποιήματα του Π. Θεολόγου που θα διαβάσει η Κατερίνα Αντωνακάκη και θα συνοδεύσει με αγαπημένες του μουσικές διασκευασμένες για πιάνο η πιανίστα Νεκταρία Παπαδημητρίου. Το ντοκιμαντέρ «Την εμορφιά έτσι πολύ ατένισα» – Παλαιολόγος Θεολόγος 1930 – 2017» αναφέρεται «στο ταξίδι ζωής του ανθρώπου που επιμένει επειδή γνωρίζει ότι προορισμός του είναι η ζωγραφική και η ταραγμένη ιστορική πορεία της χώρας στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Πάνω σε αυτές τις δύο διαδρομές που κάποτε προχωρούν παράλληλες και κάποτε συγκρούονται, εξελίσσεται η πλοκή του ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει έναν σημαντικό σύγχρονο ζωγράφο αλλά και το πώς επηρεάζει η Ιστορία τις ζωές των ανθρώπων και την καλλιτεχνική δημιουργία».

Ο ίδιος ο ζωγράφος Παλαιολόγος Θεολόγου, αφηγήθηκε την ιστορία του στον σκηνοθέτη Γιώργο Λάγδαρη το 2010. Αυτό το ντοκουμέντο μαζί με τις μαρτυρίες ανθρώπων της τέχνης (Ντόρα Λιβανού, Γιάννης Μιχαηλίδης, Αλέξανδρος Ψυχούλης, Βάσια Καρκαγιάννη), της πολιτικής (Κώστας Πουλάκης), πολιτικών εξορίστων (Μανώλης Γλέζος, Μιχάλης Κουντούρης), κατοίκων του νησιού της Λέρου που ήταν τόπος εξορίας, καθώς και του γιου του ζωγράφου, Παναγιώτη και της καταδικασμένης σε θάνατο, την περίοδο του εμφυλίου, γυναίκας του, αποτελούν τα υλικά με τα οποία χτίστηκε η ταινία, μαζί με σπάνιο αρχειακό υλικό και τα ξεχωριστά ζωγραφικά έργα του Παλαιολόγου Θεολόγου. Εκτός από τον σκηνοθέτη βασικοί συντελεστές υπήρξαν η Χρύσα Δραντάκη (έρευνα καλλιτεχνικού υλικού), Αθανασία Ξαφάρα, Ανδρέας Μιμαίος (πρωτότυπη μουσική), Κώστας Ανέστης (οργάνωση παραγωγής), Τάσος Νικολάου – Αποστόλης Χουλιάρας (διεύθυνση φωτογραφίας, Cinegraph(post production).

Το φιλότεχνο κοινό θα έχει την ευκαιρία για τελευταία ημέρα να επισκεφτεί την αναδρομική έκθεση του ζωγράφου στην αίθουσα εκθέσεων και σε άλλους χώρους του Ιδρύματος με χαρακτηριστικά έργα του που αντιπροσωπεύουν ενδεικτικούς σταθμούς της καλλιτεχνικής πορείας του με την προσωπική του γραφή, αποτυπώνοντας τα βιώματα και τις εναγώνιες αναζητήσεις μιας ολόκληρης ζωής από το 1960 έως λίγο πριν τον θάνατό του.
Ο Παλαιολόγος Θεολόγου στην καλλιτεχνική του διαδρομή πέρασε από τις αρχικές αναζητήσεις στην αποτύπωση των ιδεολογικών γνωρισμάτων και των οραμάτων που χαρακτηρίζουν μια ανήσυχη, δραματική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας. Διαφοροποιείται στη συνέχεια και αποκαλύπτει ένα προσωπικό ύφος, με πρωτοτυπία και λυρισμό ενταγμένο στις σύγχρονες εικαστικές αναζητήσεις.
Το αφιέρωμα εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτιστικής δράσης του Ιδρύματος που στόχο έχει, μαζί με τις εκπαιδευτικές και επιμορφωτικές πρωτοβουλίες, να προωθεί τις τέχνες σε όλες τις εκφάνσεις, μουσική, κινηματογράφο, λογοτεχνία, θέατρο, εικαστικά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το