Πολιτισμός

Αυλαία για τα εργαστήρια παραδοσιακών τεχνών του Λυκείου Ελληνίδων με ενδιαφέρουσα εκδήλωση 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στον κήπο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου για τη λήξη της εκπαιδευτικής περιόδου των εργαστηρίων παραδοσιακών τεχνών. Προσκεκλημένος στην εκδήλωση ήταν ο παιδαγωγός και σκηνοθέτης κ. Λάκης Κουρετζής, ο οποίος παρουσίασε το βιβλίο του «Θέατρο και Υφαντική».
Ολοκληρώθηκε ακόμα μια εκπαιδευτική περίοδος για τα εργαστήρια των παραδοσιακών τεχνών του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, μια πολύ δημιουργική χρονιά, γεμάτη νέες εμπειρίες, στα τέσσερα τμήματα (υφαντική, κέντημα, πλεκτική και ραπτική) του ΛΕΒ.


Η κ. Κερασία Καρκαλά, υπεύθυνη του τμήματος υφαντικής του ΛΕΒ, σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της χρονιάς έγιναν πάρα πολλά έργα, διακοσμητικά και χρηστικά. «Σκοπός είναι η διάσωση και η διάδοση της αρχαιότερης τέχνης, της υφαντικής, που αποτελεί τη μητέρα των τεχνών». Η ίδια ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη συμμετοχή στα τμήματα, ακόμη και από νεότερες γυναίκες, αλλά και άντρες.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι πατώντας στην παράδοση και παίρνοντας έμπνευση και τεχνικές, να το συνδέσουμε όλο αυτό με το σήμερα, ώστε να μην είναι μόνο ένα είδος που απλά θα το θαυμάζουμε, χωρίς να μπορούμε να το χρησιμοποιούμε στη σημερινή εποχή» επισήμανε.
Στην υφαντική λειτούργησαν φέτος δύο τμήματα με 26 άτομα και το σημαντικότερο ήταν η συμμετοχή νεότερων ηλικιών.

Από την πλευρά της η κ. Ράνια Παπακωνσταντίνου-Παλληκάρη, η οποία διδάσκει στο εργαστήριο παραδοσιακών τεχνών και συγκεκριμένα στα τμήματα πλεξίματος, βελόνες, βελονάκι και μακραμέ, που είναι η κομποδετική τέχνη, και λασέ, που είναι η τέχνη κεντήματος με κορδόνι, τόνισε ότι «σήμερα (σ.σ. χθες) παρουσιάζουμε το συνολικό μας έργο από τη χρονιά που πέρασε, η οποία ήταν μία πολύ παραγωγική και δημιουργική χρονιά με πάρα πολύ καλή συμμετοχή», ενώ συμπλήρωσε πως τα φετινά τμήματα ήταν 4 με 50 άτομα συνολικά.
Η κ. Λαμπρινή Καραΐσκου, δασκάλα της ραπτικής – κοπτικής στο Λύκειο Ελληνίδων Βόλου, σημείωσε ότι φέτος συμμετείχαν 25 άτομα και η χθεσινή εκδήλωση ήταν το αποτέλεσμα της χρονιάς που πέρασε με τις εργασίες των μαθητών.

Στην εκδήλωση έγινε ειδική παρουσίαση του βιβλίου «Θέατρο και Υφαντική» (εκδόσεις Ταξιδευτής) του Λάκη Κουρετζή, παιδαγωγού – σκηνοθέτη – επιτ. δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το βιβλίο παρουσίασαν ο ίδιος ο συγγραφέας και ο ηθοποιός-σκηνοθέτης Δημήτρης Δακτυλάς, το οποίο εμπεριέχει στοχασμούς, υπαινιγμούς, προσομοιώσεις, συγκριτικές προσεγγίσεις για το θέατρο, το θεατρικό παιχνίδι και τη σχέση τους με την υφαντική.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν όψεις της εκπαιδευτικής δραστηριότητας των εργαστηρίων με ενδεικτική έκθεση των δημιουργιών των εκπαιδευομένων, εντός του μουσειακού χώρου του ΛΕΒ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το