Πολιτισμός

Αββαείο, Καθεδρικός του Ουέστμινστερ, Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ

Της Άννας Μαρίας Κουτσιρίμπα – Σεμιλιέτωφ,
φιλολόγου – συγγραφέα*

Συνεχίζουμε την περιήγησή μας στο Λονδίνο με το Αββαείο του Ουέστμινστερ (δυτικό κλίτος) που είναι μία εκκλησία γοτθικού ρυθμού του 11ου αιώνα και βρίσκεται δυτικά από τα Ανάκτορα του Ουέστμινστερ. Έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Αποτελεί τον τόπο στέψης, αλλά και ταφής των Βρετανών βασιλέων. Στο Αββαείο διατηρείται ο Θρόνος της Στέψης. Τα βασιλικά παρεκκλήσια κατακλύζονται από τάφους και κενοτάφια. Διάσημοι συγγραφείς, ποιητές, συνθέτες, πολιτικοί, επιστήμονες, καλλιτέχνες, έχουν ταφεί εδώ. Ανάμεσά τους ο Κάρολος Ντίκενς, ο Τζωρτζ Κάννιγκ, ο Λόρενς Ολιβιέ, ο Κάρολος Δαρβίνος, ο Ισαάκ Νεύτων. Υπάρχει και μουσείο που είναι επισκέψιμο. Στο Αββαείο έγινε ο γάμος του διαδόχου του βρετανικού θρόνου Ουίλιαμ και της Κέιτ, αλλά και η νεκρώσιμος ακολουθία της βασίλισσας Ελισάβετ. Το περιβάλλουν όμορφα κτίρια με διάφορες χρήσεις. Θα σταθούμε στον καθεδρικό ναό του Ουέστμινστερ που αποτελεί τη βασική καθολική εκκλησία της Βρετανίας, ένα εντυπωσιακό κτίριο βυζαντινού ρυθμού και αποτελεί την έδρα του αρχιεπισκόπου του Ουέστμινστερ. Η κατασκευή του άρχισε στα τέλη του 19ου αιώνα. Τα πολύχρωμα μάρμαρα που καλύπτουν τους τοίχους του ναού προέρχονται από διάσημα λατομία της Ευρώπης. Στο εσωτερικό της, η Αγία Τράπεζα στηρίζεται σε κίονες από κίτρινο μάρμαρο της Βερόνα. Είναι η παλαιότερη και σημαντικότερη εκκλησία του Λονδίνου και βρίσκεται ακριβώς πίσω από το Κοινοβούλιο και το Μπιγκ Μπεν. Εδώ έγινε και η στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ το 1953. Το πανύψηλο εντυπωσιακό καμπαναριό έχει ύψος 83 μέτρα. Υπάρχει ανελκυστήρας που μας μεταφέρει στην κορυφή για μια μοναδική θέα του Λονδίνου από ψηλά.

Είσοδος του Methodist Central Hall

Στο πάρκο United Nations Green απέναντι από το Αββαείο θα συναντήσουμε τα αγάλματα του Νέλσον Μαντέλα και του Μαχάτμα Γκάντι, καθώς και πλήθος κόσμου να ξεκουράζεται στο γρασίδι. Εδώ θα δούμε τo Queen Elizabeth Centre, που είναι αίθουσα εκδηλώσεων. Απέναντι από το Αββαείο το Methodist Central Hall, ένα μπαρόκ κτίριο των αρχών του 20ού αιώνα που αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο και ώς το 2000 αποτελούσε την έδρα της Μεθοδιστικής Εκκλησίας της Μεγάλης Βρετανίας. Σήμερα χρησιμοποιείται ως μεδοδιστική εκκλησία, αλλά και ως χώρος πολλαπλών χρήσεων. Στεγάζει μια γκαλερί τέχνης και περιλαμβάνει πολλές αίθουσες συνεδριάσεων.

Ο Καθεδρικός του Ουέστμινστερ

Συνεχίζοντας την περιήγησή μας θα βρεθούμε στο St. James’s Park που αποτελεί μια καταπράσινη όαση στο κέντρο της πόλης. Αρχικά ήταν ένα πάρκο ελαφιών αποκλειστικά για βασιλική χρήση. Κοντά τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ που αποτελούν την έδρα της Βρετανικής Μοναρχίας και χτίστηκαν στις αρχές του 18ου αιώνα, όταν ο βασιλιάς Γεώργιος ο 6ος ζήτησε από τον αρχιτέκτονα John Nash να επεκτείνει το τότε Σπίτι του Μπάκιγχαμ. Ο ίδιος απεβίωσε πριν την ολοκλήρωσή του. Διαθέτουν 602 δωμάτια, από τα οποία τα δώδεκα ήταν για τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ και 19 αίθουσες εκδηλώσεων.

Από τη φρουρά των Ανακτόρων

Έξω από τα Ανάκτορα, στο προαύλιο του Παλατιού, έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την αλλαγή φρουράς με τις κόκκινες στολές τους, τα καπέλα από γούνα αρκούδας και τις ξιφολόγχες τους. Η φρουρά αποτελείται από πέντε συντάγματα πεζικού. Η αλλαγή φρουράς γίνεται καθημερινά στις 11.27 ακριβώς στο προαύλιο των ανακτόρων με μια μικρή τελετή διάρκειας μισής ώρας συνοδευόμενη από τους ήχους της μπάντας. Εκείνη την ώρα πλήθος τουριστών κατακλύζουν τον χώρο για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία.
Δίπλα το Μουσείο του Οικιακού Ιππικού, όπου θα δούμε στην είσοδο έφιππους φρουρούς να προστατεύουν την επίσημη είσοδο στο παλάτι του St. James και στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Στον χώρο της παρέλασης βρίσκεται το κτίριο των φρουρών με μια αψίδα στη μέση και έναν πύργο ρολογιού. Το κτίριο χρονολογείται τον 18ο αιώνα και ξεχωρίζει για το λευκό χρώμα του. Εδώ πολύς κόσμος πάντα περιμένει στη σειρά για μια καλή φωτογραφία με τους φρουρούς του παλατιού, αλλά μερικές φορές κάποια άλογα μπορεί να δυσαρεστηθούν όπως και οι αναβάτες τους που απλά κάνουν τη δουλειά τους άλαλοι. Κοντά βρίσκεται η Πινακοθήκη της Βασίλισσας που είναι διαθέσιμη για το κοινό.

Το άγαλμα του Νέλσον Μαντέλα

Συνεχίζεται…
*Οι φωτογραφίες είναι του Μιλτιάδη Σεμιλιέτωφ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το