Ελλάδα

Η ατζέντα Τσίπρα με ορίζοντα το 2019

tsipas

Με αισιοδοξία και την πεποίθηση ότι ξεκινά ένας νέος πολιτικός κύκλος σε ένα σταθερό πια οικονομικό περιβάλλον, που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να πετύχει φιλόδοξους στόχους για την ανασυγκρότηση της χώρας, αντιμετωπίζει ο Αλέξης Τσίπρας το θετικό φινάλε του Eurogroup την περασμένη Τρίτη.

Υστερα από αρκετούς μήνες επίπονης και αδιάκοπης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, ο πρωθυπουργός κοιτάζοντας τη «μεγάλη εικόνα» εκτιμά με βεβαιότητα ότι έχει πετύχει τη διαμόρφωση ενός «ασφαλούς τοπίου» που ναι μεν συμπεριλαμβάνει και νέους δύσκολους στόχους, αλλά σε κάθε περίπτωση οδηγεί με συγκεκριμένο «οδικό χάρτη» στο 2019. «Εχει μπροστά του τρία χρόνια, μέσα στα οποία δεν θα χρειαστεί η λήψη άλλων δημοσιονομικών μέτρων. Αντιθέτως θα μπορέσει να εστιάσει, παράλληλα με την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, σε κινήσεις μείζονος σημασίας για τους πολίτες και τον επενδυτικό κόσμο» τονίζει χαρακτηριστικά ένας εκ των βασικών συνεργατών του που συμμετείχε προχθές σε κλειστή σύσκεψη στο Μαξίμου -μετά την επιτυχή έκβαση του Eurogroup.
Σε αυτήν τη σύσκεψη, όσοι άκουσαν προσεκτικά τον κ. Τσίπρα να αναλύει τα θετικά και κάποια θολά ακόμη σημεία της απόφασης αντιλήφθηκαν ότι ελάχιστα ανησυχούσε για τα τελευταία βήματα της πρώτης αξιολόγησης, καθώς είχε ήδη ξεκινήσει να γράφει το νέο «αφήγημα» για την ολοκλήρωση της τετραετίας.
Το χρέος
Στο πρώτο αφήγημα είχε εντάξει τρία στοιχήματα: την εκταμίευση της δόσης που πηγαίνει πακέτο με την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, τη συμφωνία για το χρέος, και τη νομισματική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως προς τον δανεισμό και των ελληνικών τραπεζών. Τα δύο έχουν ήδη επιτευχθεί και το τρίτο είναι θέμα χρόνου μετά τη συμφωνία της 24ης Μαΐου.
Το σημαντικότερο, όμως, για τον Αλέξη Τσίπρα και το επιτελείο του επίτευγμα από την 11ωρη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες είναι ότι έχει προσδιοριστεί και δομηθεί το πλάνο των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα έτη. Οτι αναχαιτίστηκε η προοπτική των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων με τα «βουνά» απαιτήσεων για τα επόμενα έτη, ενώ συμφωνήθηκε να παραμένουν και κάτω από το 15% του ΑΕΠ στο μεσοπρόθεσμο διάστημα οι συνολικές δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους (και 20% μετά τη λήξη του προγράμματος αντί 23% κ.λπ.).
Οσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα, θεωρείται υποστηρικτικό της προσπάθειας ότι για το 2016 θα κυμανθεί στο 0,5% και το 2017 στο 1,5%.
Το 2018 χαρακτηρίζεται εκ των πραγμάτων κορυφαίο έτος για την εξέλιξη της οικονομίας και του προγράμματος, ωστόσο ο πρωθυπουργός γνωρίζει και προετοιμάζει γι’ αυτό την κυβέρνησή του ότι ο «σταθμός» του 2018 θα είναι αναμφισβήτητα ο Ιούνιος -πριν δηλαδή βρεθεί η χώρα μπροστά στον στόχο για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος του ίδιου έτους.
Τον Ιούνιο λήγει το πρόγραμμα με τον ESM και τότε ενεργοποιούνται με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους (με τον μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα).
Με δεδομένο λοιπόν το ασφαλές τοπίο για την επανεκκίνηση της οικονομίας με καλύτερους όρους, ο κ. Τσίπρας εξήγησε στους υπουργούς και τους συνεργάτες του ότι προτεραιότητα του κυβερνητικού έργου εφεξής είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση.
Η φιλοσοφία
Η λέξη-κλειδί που χρησιμοποιεί τελευταίως και ακούστηκε από τον κ. Τσίπρα κατά τη συνάντησή του με τον Ελληνα επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο την επομένη της συμφωνίας στο Μέγαρο Μαξίμου είναι «δίκαιη ανάπτυξη». Οι γνωρίζοντες λένε ότι θα ακούμε πλέον όλο και πιο συχνά τον πρωθυπουργό να δίνει έμφαση στον όρο «δίκαιη ανάπτυξη», διότι πιστεύει ότι συμπυκνώνει τη «φιλοσοφία» και τη διαφορά της αριστερής διακυβέρνησης από τα συντηρητικά «δόγματα». Εκτιμά άλλωστε ότι θα αφήσει αριστερό αποτύπωμα με την άσκηση κυβερνητικής πολιτικής μόνο εάν οι επιλογές θα χτυπούν αποτελεσματικά τις πολιτικές λιτότητας και θα δίνουν χώρο στην ανάπτυξη επενδύσεων με προοδευτικό πρόσημο.
Προς αυτή την κατεύθυνση -υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στους συνεργάτες του- πρέπει να τρέξουμε όλες τις πρωτοβουλίες για την προσέλκυση επενδύσεων, ξεκινώντας με την κατάθεση στη Βουλή του αναπτυξιακού νόμου (αύριο) από τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη. Παράλληλα έδωσε εντολή για τη γρήγορη, χωρίς καθυστερήσεις περαιτέρω αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ και των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ώστε να συνεχιστούν οι υψηλοί ρυθμοί απορρόφησης και δημιουργίας ευκαιριών ειδικά για τις νέες επιχειρήσεις. Τα μεγάλα έργα υποδομών έχουν ήδη αποκτήσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προώθησής τους μέσα στους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, πάντως, στο νέο αφήγημα Τσίπρα κυριαρχεί ως μείζων εθνικός στόχος η ανάκτηση της εργασίας. Είναι ο κωδικός που πασιφανώς δείχνει τον δρόμο αντιμετώπισης της ανεργίας με σταθερά αλλά διαρκή βήματα στην εξαιρετικά δύσβατη, ως γνωστόν, συγκυρία. Παρ’ όλα αυτά, ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί θεωρούν ότι εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις για το σύνολο των οικονομικών-αναπτυξιακών δεικτών, τότε θα αρχίσει να γίνεται πράξη ο στόχος για τη δραστική μείωση της ανεργίας μέσα στα προσεχή έτη. Η δε αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με βάση το χρονοδιάγραμμα (π.χ. για το Ελληνικό) λέγεται ότι θα ανοίξει την προοπτική νέων θέσεων εργασίας και θα ανακουφίσει τα χαμηλά εισοδήματα που επλήγησαν περισσότερο από την πολυετή οικονομική κρίση.
Το σίγουρο είναι ότι για το βραχυπρόθεσμο διάστημα και μάλιστα για το δεύτερο εξάμηνο του έτους η κυβέρνηση θα επιδιώξει το πέρασμα σε ρυθμούς ανάπτυξης -«αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση, τα στελέχη, τα μέλη της, όλο το δυναμικό μας, εντάσσονται στην υπηρέτηση ενός σκοπού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις υποχρεώσεις του καθενός» φέρεται ότι είπε ο πρωθυπουργός στο επιτελείο του αναφερόμενος στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό για ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον.
Δέσμευση
Από τη στιγμή που έκλεισε ένας κύκλος αβεβαιότητας που κράτησε πολλούς μήνες -συνέχισε ο κ. Τσίπρας- εμφανίζονται όλες οι προϋποθέσεις ακόμη και για να υπερβούμε τους στόχους και να διαψεύσουμε όλους όσοι βιάστηκαν να προβλέψουν και να επενδύσουν στην καταστροφή. Για τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου ισχύει απολύτως η δέσμευση του πρωθυπουργού κατά την πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή όπου ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός Κοινωνικού Ταμείου Αλληλεγγύης. Σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη προετοιμάσει το πλάνο δημιουργίας του Ταμείου ώστε να κατανείμει τα περίπου 700 εκατομμύρια πρωτογενούς πλεονάσματος. Πού και πώς;
Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι παρότι είναι σε εξέλιξη η συζήτηση σε επίπεδο EuroWorkingGroup για το ζήτημα των αναδρομικών του ΕΚΑΣ, εντούτοις ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του να βρουν λύση και να μην αναγκαστούν οι πολίτες αυτοί να επιστρέψουν το ποσόν των αναδρομικών από την 1/1/2016. Πως αναζητείται λύση από το Κοινωνικό Ταμείο (περίπου 100 εκατ. ευρώ) για όσους η συμφωνία επιμένει ότι πρέπει να επιστρέψουν τα αναδρομικά.
Η ίδια πηγή διευκρινίζει ότι το υπό συγκρότηση Κοινωνικό Ταμείο θα αξιοποιηθεί σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη λύση σχετικά με τα ειδικά μισθολόγια (της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ) και κυρίως για τη διεύρυνση του θεσμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Η εν λόγω πρόβλεψη αφορά τη διάθεση, σε όσους δικαιούνται το επίδομα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ή εντάσσονται στα προγράμματα κοινωνικής εργασίας, του ποσού των 530 εκατ. ευρώ (δεν θα καταβάλλεται άπαξ, αλλά το πιθανότερο σε μηνιαία βάση).
Η κοινωνική οικονομία, δηλαδή οι ασφαλιστικές δικλίδες για την προστασία των ανέργων και των εργαζομένων με χαμηλά εισοδήματα, αποτελεί επίσης προτεραιότητα του κυβερνητικού έργου που θα αποκαλυφθεί με την καταιγίδα νομοθετημάτων στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι. Η απόφαση δε να παραμένει σε λειτουργία η Ολομέλεια της Βουλής και να μην ακολουθήσουν θερινά τμήματα, ως συνήθως, συνδέεται με την επιλογή κατάθεσης προς ψήφιση σχεδίων νόμων που εκτός από έντονα στοιχεία κοινωνικής πολιτικής θέλουν να αποκτήσουν και αφετηρία για την αύξηση των δημοσίων εσόδων. Για παράδειγμα, κατατίθεται σύντομα το σχέδιο νόμου για το αδήλωτο χρήμα, για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καπνικών και καυσίμων κ.ά. Ισχυρός μοχλός για την επανεκκίνηση της οικονομίας μέσα στο φετινό καλοκαίρι, που μετά τη συμφωνία με τους εταίρους δεν πρόκειται να θυμίσει το περσινό, είναι αναντίρρητα ο τουρισμός. Ολες οι προβλέψεις των κυβερνητικών στελεχών καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία και η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης διευκολύνουν τη χώρα και την κυβέρνηση να ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών για τα κέρδη από τον τουρισμό και να δείξει η οικονομία σημάδια ζωής.
Θεσμικές μεταρρυθμίσεις
Το δεύτερο κεφάλαιο που ο κ. Τσίπρας ονομάζει «μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις» θα ανοίξει από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη με τους ρυθμούς ενός ελεγχόμενου ντόμινο. Η κίνηση τιτλοφορείται με λέξεις όπως «εκσυγχρονισμός» που αφορούν στις παρεμβάσεις στη δημόσια διοίκηση. Ψηλά στην ατζέντα είναι η παρουσίαση και η εμβάθυνση της ψηφιακής πολιτικής που πολύ απλά θα αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση για τη -μεταξύ άλλων- πάταξη της γραφειοκρατίας και τη μετάβαση σε ένα κράτος πιο φιλικό προς τον πολίτη.
Μέσα στα νομοθετήματα και τις αποφάσεις για την ενίσχυση των υποδομών της δημόσιας διοίκησης θα έρθουν και οι προτάσεις για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την αναθεώρηση του Συντάγματος -κάτι που για τον κ. Τσίπρα πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα και όχι προς το τέλος της τετραετίας.
Στη λογική πάντα οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης να έχουν πλήρη και έγκαιρη ενημέρωση ώστε -όπως έγραψε το περασμένο «Εθνος της Κυριακής»- η αλλαγή του εκλογικού νόμου που θα ευνοεί τις συνεργασίες να αποδειχθεί υπόθεση όλων κατά την ψήφιση στη Βουλή (δηλαδή να υπερψηφίσει την πρόταση και η αξιωματική αντιπολίτευση, πράγμα που πληροφορίες κάθε άλλο παρά αποκλείουν).

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το