Κόσμος

Καθηγητές πανεπιστημίου με πτυχίο από το Χόλιγουντ

newego_LARGE_t_420_54683694_type13145

Πρώτοι οι Αμερικανοί -ως οι… συνήθεις ύποπτοι σε ό,τι αφορά την αποθέωση της σελέμπριτι κουλτούρας- έστειλαν σταρ της σόουμπιζ στο πανεπιστήμιο για να διδάξουν την τέχνη τους.

Γρήγορα όμως τους ακολουθήσουν οι Βρετανοί, που σαν «καλοί μαθητές» αποφάσισαν να κάνουν ακόμα πιο λαμπερή την ακαδημαϊκή κοινότητά τους, δίνοντας έδρα στην Αντζελίνα Τζολί, Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Με την ιδιότητα της επισκέπτριας καθηγήτριας, η Τζολί θα ενταχθεί τον Σεπτέμβριο του 2017 στο διδακτικό προσωπικό του London School of Economics (LSE) προκειμένου να διδάξει για έναν χρόνο ένα νέο μάθημα με θέμα τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια.
Σύμφωνα με το LSE, το μάθημα είναι το πρώτο του είδους του παγκοσμίως και οργανώνεται από το Κέντρο για τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια, το οποίο ίδρυσαν πέρυσι η πρωταγωνίστρια του Χόλιγουντ και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ.
Είναι «ζωτικής σημασίας το γεγονός ότι διευρύνουμε τη συζήτηση για το πώς θα προωθήσουμε τα δικαιώματα των γυναικών και θα τερματίσουμε το καθεστώς ατιμωρησίας για τα εγκλήματα που διαπράττονται δυσανάλογα σε βάρος των γυναικών, όπως η σεξουαλική βία εν καιρώ πολέμου», επισήμανε η Τζολί σε ανακοίνωσή της σχολιάζοντας τα νέα της καθήκοντα. «Ανυπομονώ να διδάξω και να διδαχθώ από τους μαθητές, όπως επίσης να μοιραστώ τις εμπειρίες μου του να εργαστώ στο πλευρό κυβερνήσεων και μαζί με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε.

Μόνο που την ανυπομονησία και τον ενθουσιασμό της δεν φαίνεται να μοιράζονται και οι φοιτητές του LSE. Σύμφωνα με την πρόεδρο του φοιτητικού συλλόγου, Νόνα Μπάκλεϊ, πολλοί φοιτητές εκφράζουν αμφιβολία για το αν η Τζολί θα μπορεί να ανταποκριθεί στα ακαδημαϊκά της καθήκοντα, δεδομένου των «φτωχών» ακαδημαϊκών προσόντων της (η Τζολί έχει παρακολουθήσει κάποια μαθήματα υποκριτικής) αλλά και της δήλωσής της ότι θα «παραδίδει μαθήματα μόνο όταν της το επιτρέπει το φορτωμένο επαγγελματικό της πρόγραμμα».
Εξάλλου, δεν έλειψαν κι εκείνοι που σχολίασαν την κίνηση του πανεπιστημίου ως «κυνική» και προσπάθεια αποπροσανατολισμού μετά την είδηση ότι έπεσε στη 12η θέση με τα καλύτερα βρετανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, από την τρίτη στην οποία βρισκόταν τα τελευταία χρόνια. «Η έλευση της Τζολί στο πανεπιστήμιο προσφέρει ωραίους τίτλους στα πρωτοσέλιδα, ωστόσο έχει μηδαμινή ακαδημαϊκή αξία», σχολίασε χαρακτηριστικά η Μπάκλεϊ. Το μάθημα της Τζολί θα μπορούν να το παρακολουθήσουν -σύμφωνα με φήμες- μόλις 25 άτομα τα οποία θα πρέπει να έχουν πολύ καλή βαθμολογία στην κοινωνιολογία ή στις ανθρωπιστικές σπουδές.
Περιορισμένος ήταν και ο αριθμός των φοιτητών που μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα της Εμα Γουάτσον η οποία, όπως εύστοχα παρατήρησε η εφημερίδα «Guardian», αντάλλαξε το Γκρίφιντορ (από τη σειρά «Χάρι Πότερ» στην οποία και πρωταγωνιστούσε) για μία θέση στο Κολέγιο Lady Maragret Hall της Οξφόρδης στο οποίο διδάσκει ως επισκέπτρια καθηγήτρια μαζί με τον «Σέρλοκ Χολμς» Μπένεντικτ Κάμπερμπατς στο τμήμα Πολιτιστικών Σπουδών. Βέβαια το «διδάσκουν» είναι μάλλον υπερβολή καθώς από τον Φεβρουάριο, οπότε και ανακοινώθηκε πως εντάχθηκαν στο δυναμικό του Κολεγίου για τρία χρόνια, δεν έχουν ακόμα εμφανιστεί.

assets_LARGE_t_420_54683653 (1)
Πολύ πιο συνεπής στον ρόλο του ως επισκέπτης καθηγητής στο Κολέγιο της Σεν Κάθριν στην Οξφόρδη στο τμήμα Δραματουργίας υπήρξε ο Κέβιν Σπέισι την ακαδημαϊκή χρονιά 2008-2009. Ο Σπέισι, που έχει τιμητικό διδακτορικό και έχει ιδρύσει ίδρυμα φοιτητικών χορηγιών, είχε δηλώσει ότι αισθανόταν «μεγάλη τιμή» που θα δίδασκε στο Κολέγιο και οι φοιτητές του μόνο τα καλύτερα έχουν να πουν για το στυλ, την ευφράδεια και την ευγένεια που επέδειξε όλη τη χρονιά.
Και αν οι Βρετανοί είναι ακόμα επιφυλακτικοί με τους σταρ που μετατρέπονται σε καθηγητές, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι σαφώς πιο χαλαροί, εκτός ίσως από τους ιθύνοντες του Πανεπιστημίου Κορνέλ που μάλλον μετάνιωσαν με την απόφασή τους να δώσουν στον Τζον Κλιζ θέση επισκέπτη καθηγητή το 2006. Ο Κλιζ, ως γνήσιο τέκνο των Monty Paython, έφτιαξε για τους μαθητές του ένα βίντεο στο οποίο σατίριζε την «εμμονή», όπως την έβλεπε, των Αμερικανών με την πολιτική ορθότητα ιδίως στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Το βίντεο τελείωνε με τον Κλιζ να λέει ότι τον είχαν προειδοποιήσει να μην πολυκυκλοφορεί στο κάμπους του πανεπιστημίου, στο οποίο, κατά τη γνώμη του, επικρατούσε όλο και περισσότερο το πνιγηρό και καταπιεστικό περιβάλλον που περιγράφει στο 1984 ο Τζορτζ Οργουελ. Τουλάχιστον υπήρξε συνεπής στις παραδόσεις του…
Υπό την άγρυπνη παρουσία ανθρώπων της ασφάλειας του Πανεπιστημίου Κέλογκ, αλλά κι αυτή του καθηγητή του μαθήματος, Στέντμαν Γκράχαμ, που είναι και ο σύντροφός της, δίδαξε η Οπρα Γουίνφρεϊ μία τάξη 110 ατόμων τα μυστικά της τηλεόρασης και της επικοινωνίας με «απαράμιλλη αμεσότητα και μεταδοτικότητα», σύμφωνα με τον πρύτανη του πανεπιστημίου, αν και τελικά η «βασίλισσα» της τηλεόρασης έφυγε νωρίτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν εξαιτίας του «επαγγελματικού της προγράμματος».
Στα αμερικανικά πανεπιστήμια έχουν βρεθεί πολλοί σταρ, καθώς τα οφέλη που θα καρπωθούν από μια τέτοια στροφή στην… καριέρα τους μπορεί να είναι πολλαπλά: χρήματα (η Τζολί πάντως θα διδάξει δωρεάν), δημοσιότητα (ο Σπάικ Λι που δίδαξε κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης δήλωσε κατόπιν ότι η διδασκαλία τον βοήθησε να παραμείνει στην επικαιρότητα) και τη δυνατότητα να διακριθούν και σε άλλους τομείς.
Επικοινωνιακός
Ο Τζέιμς Φράνκο, για παράδειγμα, που δίδαξε για ένα χρόνο (το 2011) στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης το μάθημα Μεταφοράς της ποίησης στον κινηματογράφο, γράφει και ποίηση, οπότε το μάθημα του έδωσε την ευκαιρία να γίνει πιο γνωστός. Σαν δάσκαλος υπήρξε, σύμφωνα με τους μαθητές του, πολύ επικοινωνιακός και πρόθυμος να βοηθήσει. Δεν αρνούνταν να διαβάσει τα σενάρια που του έφερναν, ακόμα κι ένα για ταινία πορνό για την οποία μάλιστα είχε και ιδέες για το κάστινγκ.
Από τις έδρες μεγάλων πανεπιστημίων έχουν περάσει κι άλλοι πολλοί όπως ο Πλάθιντο Ντομίνγκο που δίδαξε μουσική στο UCLA για έναν χρόνο αλλά και ο Κέινε Γουέστ, ο οποίος παράτησε στη μέση τις σπουδές του, επέστρεψε όμως σε τρία πανεπιστήμια, στην Οξφόρδη, στο Χάρβαρντ και στο Τεχνικό Κολέγιο του Λος Αντζελες στο τμήμα σχεδίου για μια σειρά διαλέξεων.
Ο μουσικός της χιπ χοπ και άνδρας της Κιμ Καρντάσιαν μίλησε και στα τρία πανεπιστήμια για την τέχνη και το σχέδιο ενώ είχε πολλές συζητήσεις με τους φοιτητές για όσα τον ενέπνευσαν και για το πώς κατάφερε να πετύχει και να μείνει προσηλωμένος στην καριέρα του. Μουσική διδάσκει και ο Τζόνι Μαρ, κιθαρίστας των Smiths στο Πανεπιστήμιο του Σάλφορντ από το 2008 έως σήμερα, ενώ ο Μπράιαν Μέι, κιθαρίστας των Queen, είναι επισκέπτης ερευνητής στο Imperial College του Λονδίνου στο τμήμα της… Αστροφυσικής.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το