Τοπικά

Αθωράκιστο το επάγγελμα του μεσίτη – Συστήνεται προσοχή στους πολίτες μετά την εμφάνιση «μαϊμού» επαγγελματιών

Την προσοχή των πολιτών εφιστά ο Σύλλογος Κτηματομεσιτών Μαγνησίας και Β. Σποράδων, μετά τις καταγγελίες για «μαϊμού» μεσίτες στο real estate στην Αττική, ενώ όπως αναφέρουν άνθρωποι του χώρου, το επάγγελμα δεν είναι καθόλου «θωρακισμένο».

Με αφορμή τις καταγγελίες αυτές η «Θ» επικοινώνησε με τον Σύλλογο προκειμένου να ενημερώσει τους καταναλωτές για την κατάσταση στη Μαγνησία.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Μαγνησίας και Β. Σποράδων Σοφία Χαλκιά, όπως σε όλες τις πόλεις έτσι και στον Βόλο υπάρχουν ορισμένοι επιτήδειοι οι οποίοι εμφανίζονται ως μεσίτες. Όπως δήλωσε η κ. Χαλκιά «κάποιοι ξεκινάνε από το φιλικό περιβάλλον και πολλές φορές νομίζουν ότι μπορούν να εκπροσωπήσουν τον χώρο, πηγαίνοντας έναν πελάτη, ζητώντας να πάρουν ένα ποσοστό ή ένα ποσό, χωρίς να έχουν την πιστοποίηση, τα φορολογικά κι ασφαλιστικά βιβλία και τη νομιμοποίηση που χρειάζεται. Αν σκεφτείτε ότι διαχειριζόμαστε περιουσίες εκατομμυρίων, είναι πολύ σημαντικό κάποιος να έχει εκπαιδευτεί και να έχει εμπειρία για να διαχειριστεί την περιουσία ενός πελάτη και να την εκπροσωπήσει, είτε για εκμίσθωση είτε για πώληση».

Η κ. Χαλκιά συστήνει στους πολίτες να ζητούν την ταυτότητα του μεσίτη, ότι πράγματι έχει μία έδρα, ότι είναι μέλος του συλλόγου κ.ά. Αυτή την στιγμή, ο Σύλλογος αριθμεί 60 μέλη ενώ σύμφωνα με την πρόεδρο ο στόχος είναι μέσα στον επόμενο χρόνο, τα μέλη να ανέλθουν γύρω στα 100 μαζί με τις Σποράδες. Η κ. Χαλκιά επεσήμανε ότι κατά το παρελθόν υπήρχαν φαινόμενα με «μαϊμού» μεσίτες, ωστόσο η ίδια τόνισε ότι «τώρα δεν έχουμε κάποιες καταγγελίες. Προτρέπουμε όσους θέλουνε να αξιοποιήσουν την περιουσία τους, να απευθύνονται σε πιστοποιημένους μεσίτες κι εκτιμητές, που μπορούν να εκπροσωπήσουν την περιουσία τους. Αυτό πρεσβεύουμε πάντα, ως Σύλλογος Κτηματομεσιτών Μαγνησίας και Β. Σποράδων».
Ο κτηματομεσίτης Κωνσταντίνος Κυρίτσης, συμβούλεψε κι αυτός με τη σειρά του τους πολίτες, να απευθύνονται σε επαγγελματίες μεσίτες, να εξακριβώνουν ότι όντως υφίστανται κι όπως είπε «υπάρχουν και εταιρείες με συνεργάτες κι από εκεί δημιουργείται αυτό το φαινόμενο, καθώς μαθαίνουν πώς λειτουργεί, χωρίς όμως να έχουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις. Οι πολίτες θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι ο επαγγελματίας, κατέχει μεσιτικό γραφείο ή ποιο μεσιτικό γραφείο εκπροσωπεί και σε ποιο σχήμα ανήκει». Επίσης, ο κ. Κυρίτσης, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι το επάγγελμα δεν είναι θωρακισμένο και τόνισε την ανάγκη οι αρμόδιοι φορείς να προωθήσουν προς την κεντρική διοίκηση τα αιτήματα των μεσιτών.

«Το επάγγελμά μας δεν είναι καθόλου θωρακισμένο, ο καθένας μπορεί να παρουσιάζεται ως μεσίτης» σημείωσε μεταξύ άλλων.
Την ανάγκη οι πολίτες να είναι προσεκτικοί και να εμπιστεύονται πιστοποιημένους μεσίτες, εξέφρασε και ο Αποστόλης Ράπτης, κτηματομεσίτης της περιοχής. Ο κ. Ράπτης ανέφερε ότι οι επαγγελματίες μεσίτες έχουν αριθμό ΓΕΜΗ, μεσιτικό γραφείο κι όπως σημείωσε «Δεν λειτουργούμε στον «αέρα». Έχουμε πιστοποιητικά κι έγγραφα που βεβαιώνουν την επαγγελματική μας ιδιότητα», ενώ όσον αφορά στις αμοιβές των επαγγελματιών στο real estate, ο κ. Ράπτης, διευκρίνισε ότι η αμοιβή στους μεσίτες είναι ελεύθερη βάσει διαπραγμάτευσης.

Καταγγελίες
Οι καταγγελίες σε μέλη του συλλόγου μεσιτών αστικών συμβάσεων Αθηνών – Αττικής, πως στην αγορά του Real Estate έχουν παρεισφρήσει δήθεν μεσίτες που όχι μόνο ζητούν αμοιβές που δεν τις δικαιούνται, αλλά θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τη νομιμότητα μιας αγοραπωλησίας, πληθαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Θέλοντας να προστατεύσει τους υποψήφιους αγοραστές ή ενοικιαστές, αλλά και τους ιδιοκτήτες ο Σύλλογος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους «μαϊμού» μεσίτες και παραθέτει ορισμένες οδηγίες – χρήσιμες κινήσεις που αποδεικνύουν εάν έχετε να κάνετε με πραγματικό μεσίτη ή με κάποιον απατεώνα, που στην καλύτερη των περιπτώσεων θα λειτουργήσει αντιεπαγγελματικά, ενώ στη χειρότερη μπορεί να σας οδηγήσει στην απώλεια μεγάλου ή και μικρού χρηματικού ποσού.
Ο επαγγελματίας μεσίτης εκτός από τον ΑΦΜ διαθέτει και τον αριθμό Γ.Ε.ΜΗ. (Γενικό Εμπορικό Μητρώο) τον οποίο καλό θα ήταν να τον ζητήσετε πριν από οποιαδήποτε συναλλαγή.
Στην περίπτωση που δεν το πράξετε εξ αρχής τότε όταν υπογράψετε την εντολή ανάθεσης ο μεσίτης – εάν φυσικά είναι απολύτως νόμιμος – θα πρέπει να βάλει τη σφραγίδα του στην οποία αναφέρεται ρητά ο ΑΦΜ και ο Γ.ΕΜ.Η.
Επίσης χιλιάδες μεσίτες μέλη του ΣΜΑΣΑΑ διαθέτουν την ταυτότητα του Συλλόγου, που αποδεικνύει πως είναι νόμιμοι μεσίτες, ωστόσο, η κατοχή της ταυτότητας δεν είναι υποχρεωτική.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το