Τοπικά

Αθωώθηκαν για εγκληματική οργάνωση τέσσερις Βολιώτες

Κατηγορούνταν για εγκληματική οργάνωση με απάτες και κλοπές ΙΧ αυτοκινήτων, ωστόσο χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας τους έκρινε αθώους. Στο εδώλιο του Τριμελούς κάθισαν χθες τέσσερις Βολιώτες 63, 42, 35 και 51 ετών, κατηγορούμενοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένες κλοπές και απάτη κατ’ εξακολούθηση.
Σημειώνεται πως η συζήτηση της υπόθεσης, που χρονολογούνταν από το 2011, είχε αναβληθεί οκτώ φορές μέχρι χθες…
Η δράση των τεσσάρων προσδιοριζόταν από το 2007 μέχρι το 2011. Ειδικότερα κατηγορούνταν ότι έκλεβαν αυτοκίνητα, τα οποία διέλυαν, στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν τα ανταλλακτικά τους για την επισκευή τρακαρισμένων οχημάτων και στο τέλος τα πωλούσαν σε ανυποψίαστους πελάτες, σε χαμηλές τιμές, βγάζοντας μεγάλο κέρδος.

Και οι τέσσερις κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις εις βάρος τους κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως είναι αθώοι. Οι τέσσερις κατηγορούνταν, πως αγόραζαν μέσω αγγελιών σε εφημερίδες ή στο διαδίκτυο, τρακαρισμένα ΙΧ αυτοκίνητα, χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας και στη συνέχεια παράγγελναν σε τρίτο πρόσωπο, με το όνομα «Γρηγόρης», που ουδέποτε συνελήφθη, να κλέψει τα ίδια μοντέλα με τα τρακαρισμένα οχήματα που είχαν, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Μάλιστα φέρεται να υπήρχαν και τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ τους. Ο τρίτος φέρεται να έκλεβε τα εν λόγω οχήματα και να τα έστελνε στον Βόλο, όπου οι τέσσερις κατηγορούνταν ότι αφαιρούσαν τα καινούργια ανταλλακτικά και τα τοποθετούσαν στα τρακαρισμένα οχήματα, ενώ κατόπιν τα διέθεταν σε μάντρα και από εκεί τα αγόραζαν ανυποψίαστοι αγοραστές ως ελαφρώς μεταχειρισμένα, αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη.

Σημειώνεται πως όλοι οι κατηγορούμενοι ήταν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της παραμονής στο εξωτερικό, της παρουσίασης στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας τους, ενώ οι δύο από αυτούς είχαν καταβάλει και χρηματική εγγύηση 20.000 ευρώ και οι υπόλοιποι δύο 8.000 και 2.000 ευρώ αντίστοιχα. Η σύλληψή τους είχε γίνει στις 30 Δεκεμβρίου του 2011 από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου και σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εμφανίζονταν να αγόραζαν τα τρακαρισμένα αυτοκίνητα από ασφαλιστικές εταιρίες ή από ιδιώτες, δίνοντάς τους μέχρι και 1.000 ευρώ, ενώ τα οχήματα αυτά κρίνονταν ασύμφορα για επισκευή.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο πρώτοι εκ των κατηγορούμενων φέρονταν να ίσιωναν το σασί σε ειδική πρέσα… Οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι φέρονταν να τα αποσυναρμολογούσαν και τα τοποθετούσαν στα τρακαρισμένα αυτοκίνητα, τα οποία έφτιαχναν, μοιάζοντας με καινούργια. Τα επισκευασμένα αυτοκίνητα τα πουλούσαν σε μικρότερες τιμές από αυτές που διατίθενται στην αγορά, προκειμένου να τα ξεφορτωθούν γρήγορα. Από κάθε όχημα φέρονταν να αποκόμιζαν όφελος που κυμαίνονταν από 2.000 (για τα μικρά οχήματα) έως 10.000 ευρώ (για τα μεγάλα οχήματα), ενώ το συνολικό κέρδος που εμφανίζονταν να είχαν βγάλει φέρεται να υπερέβαινε κατά πολύ τις 90.000 ευρώ.

Στη χθεσινή ακροαματική διαδικασία δεν αποδείχθηκε η σύσταση και λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης, κατηγορία για την οποία κρίθηκαν αθώοι. Το αδίκημα των διακεκριμένων κλοπών, για το οποίο επίσης κατηγορούνταν υπέπεσε σε παραγραφή, καθώς χαρακτηρίζεται πλέον ως πλημμέλημα και παραγράφεται με την παρέλευση 8ετίας, ενώ για το αδίκημα της απάτης απαιτούνταν δήλωση συνέχισης της προόδου της δίκης, με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα, που δεν έγινε ωστόσο και έπαυσε η ποινική δίωξη. Θύματα φέρονται να είχαν πέσει 25 περίπου ιδιοκτήτες ΙΧ ανά την Ελλάδα. Στη χθεσινή ακροαματική διαδικασία κατέθεσαν έξι μάρτυρες κατηγορίας, ενώ συνήγοροι υπεράσπισης ήταν πέντε δικηγόροι Βόλου και ένας δικηγόρος ήταν συνήγορος Πολιτικής Αγωγής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το