Τοπικά

Αθανάσιος Καραθανάσης: Η συμβολή της Καππαδοκίας στην Επανάσταση του ’21

Καππαδοκία, ένας τόπος τραχύς και ασυνήθιστος στο κέντρο της Μικράς Ασίας, αλλά στρατηγικής σημασίας, όπου στο παρελθόν άκμασε το ελληνικό στοιχείο. Και όταν πριν από διακόσια χρόνια ξέσπασε η Επανάσταση για την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς, δεν ήταν λίγοι οι Καππαδόκες που αψήφισαν τις δυσκολίες και τάχθηκαν στο πλευρό των αγωνιστών που ύψωσαν το λάβαρο της ελευθερίας στον Μοριά και τη Ρούμελη. Ο διακεκριμένος Βολιώτης ιστορικός κ. Αθανάσιος Καραθανάσης θα καταπιαστεί με τη συμβολή των Καππαδοκών στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας το 1821, στο πλαίσιο της ομιλίας που θα δώσει στην άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα που θα φιλοξενηθεί αύριο το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Ξενία».

Το πιο άγνωστο, ίσως, κομμάτι του Μικρασιατικού Ελληνισμού θα βρεθεί στο επίκεντρο της παρουσίασης που θα κάνει ο κ. Καραθανάσης, Μικρασιάτης στην καταγωγή και ο ίδιος (σ.σ. οι πρόγονοί του ήταν από τη Φώκαια). Ο πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Ερευνών, από την οποία παραιτήθηκε μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα επικεντρωθεί σε όσους κατάγονταν από την Καππαδοκία και συστρατεύθηκαν με τους συμπατριώτες τους στον μεγάλο ξεσηκωμό του Γένους.

Την ώρα που στον ελλαδικό χώρο ξέσπασε η Επανάσταση, στη Μικρά Ασία δεν έγινε το ίδιο. «Ήταν αδύνατο να συμβεί κάτι τέτοιο. Δεν το ευνοούσαν οι συνθήκες σε καμία περίπτωση. Δεν υπήρχαν περιθώρια. Βέβαια υπήρχαν Φιλικοί που προϊδέασαν τους Μικρασιάτες για τον Αγώνα, αλλά θεωρώ ότι μέχρι την Καππαδοκία δεν έφτασαν οι «Απόστολοι» της Φιλικής Εταιρείας», εξήγησε ο Βολιώτης ακαδημαϊκός, ο οποίος πρόσθεσε στη συνέχεια: «Το βάρος της Επανάστασης δόθηκε στη Ρούμελη και τον Μοριά. Εκεί ήταν τα αρματολίκια και οι οπλαρχηγοί στην Πελοπόννησο είχαν εμπειρία από αλλεπάλληλα επαναστατικά κινήματα. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες άντρες από όλα τα μικρασιατικά παράλια έσπευσαν να στηρίξουν τον αγώνα. Από την Πέργαμο, το Αϊβαλί που τα παλικάρια του ήταν περιώνυμα, τη Σμύρνη, το Αϊδίνι και πολλά ακόμη μέρη και συγκρότησαν στο τέλος την «Ιωνική Φάλαγγα». Από τον Πόντο και την Καππαδοκία τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα, αφού σε εκείνες τις περιοχές λόγω γεωγραφικής θέσης ήταν χαμένοι στην πλημμυρίδα της Τουρκιάς. Ωστόσο, η έρευνα μας δείχνει πως υπήρξαν και Καππαδόκες που πολέμησαν τους Οθωμανούς πριν από διακόσια χρόνια».

Ο Χατζησάββας Καισαρέας, ο οποίος λιποτάκτησε από τους Γενίτσαρους και κατόρθωσε να ταχθεί στην υπηρεσία του Δημήτρη Πλαπούτα, υπό τις διαταγές του οποίου πολέμησε γενναία τα οθωμανικά στρατεύματα, είναι ο πιο γνωστός Καππαδόκης αγωνιστής του 1821. «Υπάρχουν αρκετοί ακόμη», παραδέχθηκε ο κ. Καραθανάσης. «Αναφέρονται ως Καραμανλήδες ή Ανατολίτες στα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Προσωπικά έχω εντοπίσει τριάντα περίπου αγωνιστές, αφού πολλοί συγχέονται με τους Πόντιους και αυτό δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό την έρευνα», ανέφερε ο ακάματος ερευνητής, ο οποίος σε λίγες εβδομάδες θα κυκλοφορήσει το καινούργιο του βιβλίο για την Επανάσταση του 1821 σε Μακεδονία, Θράκη, Μικρά Ασία, Καππαδοκία και Πόντο.

* Η ημερίδα για τα διακόσια χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 11/9 και ώρα 6.30 το απόγευμα στον κήπο του ξενοδοχείου «Ξενία». Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει οι μικρασιατικοί σύλλογοι του Βόλου «Το Εγγλεζονήσι», οι «Ίωνες» και οι «Μνήμες Προσφύγων», καθώς και η Ένωση Ποντίων Μαγνησίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το