Τοπικά

Ασπίδα προστασίας φορέων για τη μαθήτρια από Αργαλαστή

 

Σύσκεψη για τη διαχείριση των παρενεργειών από το περιστατικό του σχολικού εκφοβισμού μαθήτριας στο Γυμνάσιο Αργαλαστής πραγματοποιήθηκε χθες στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, την ώρα μάλιστα που έχουν προκύψει νέες εξελίξεις στο όλο θέμα, καθώς τις τελευταίες μέρες μερίδα μαθητών έχει αρχίσει να απομονώνει την μαθήτρια.
Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης δήλωσε πως «πριν λίγο καιρό είχαμε ένα περιστατικό εκφοβισμού στο Γυμνάσιο Αργαλαστής. Αυτό το περιστατικό η εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου και με τη στήριξη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας, του ΚΕΔΑΣΥ και του ΠΕΚΕΣ το αντιμετώπισαν άμεσα με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιδράσεών του. Πρέπει οι επιδράσεις του περιστατικού να εξαλειφθούν πλήρως για να μην συμβεί ξανά ούτε στο ίδιο ούτε σε άλλο σχολείο. Γι’ αυτό και υπό την αιγίδα της υφυπουργού Παιδείας κ. Ζέττας Μακρή διοργανώσαμε σύσκεψη. Καταγράφουμε τις καλές πρακτικές που έγιναν και αυτές που θα γίνουν, τις οργανώνουμε και θα τις υποβάλλουμε στην υφυπουργό, ώστε να εφαρμοστούν και σε άλλα σχολεία της χώρας».
Ο ίδιος τόνισε πως επικοινώνησε με τον πατέρα του κοριτσιού στην Αργαλαστή και του ανέφερε ότι είναι πολύ χαρούμενο το παιδί που πηγαίνει σχολείο και ότι βεβαίως δεν πρόκειται να σταματήσει το σχολείο για χάρη κανενός. Επιπλέον ανέφερε ότι η κόρη του νιώθει μεγάλη ικανοποίηση που οι συμμαθητές και οι συμμαθήτριες τη βοήθησαν και στέκονται δίπλα της. Τέλος τον ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον και ό,τι κάνει για το παιδί η σχολική κοινότητα.
Η διευθύντρια του Γυμνασίου Αργαλαστής κ. Αλεξία Kαπραβέλλου τόνισε πως «η μαθήτρια της Γ’ τάξης δεχόταν διακρίσεις από τα παιδιά του σχολείου και συναυλιζόμενου σχολείου εξαιτίας της διαφορετικότητάς της. Αυτό γινόταν αρχικά εκτός σχολείου κυρίως με το διαδίκτυο και μεταδιδόταν με το σχόλασμα. Το παιδί και οι γονείς του κατέφυγαν στη Δικαιοσύνη κατηγορώντας ένα μέλος από την παρέα τεσσάρων αγοριών για το κάταγμα στο δάκτυλο της μαθήτριας. Συλλέγουμε τα στοιχεία για αυτή την καταγγελία, καθώς κανείς δεν ανέφερε στοιχεία ότι εκείνο το περιστατικό έγινε εντός του σχολείου. Εμείς βέβαια συνεχίζουμε την έρευνα για αυτή την καταγγελία. Επίσης συνεχίζεται η ψυχοπαιδαγωγική και κοινωνική έρευνα που διέταξε η Εισαγγελία και πιστεύουμε ότι θα ρίξει φως στις ζωές, στην προσωπικότητα και το περιβάλλον των εμπλεκόμενων μαθητών. Συνεργαζόμαστε εξαρχής με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας, το ΠΕΚΕΣ, το ΚΕΔΑΣΥ, τη Μητρόπολη Δημητριάδος, την «Πρόταση Ζωής», το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής και τον δήμο Νοτίου Πηλίου».
Η υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή δήλωσε πως «όσο περισσότεροι φορείς ασχολούνται στη διαδικασία αυτή, τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα. Το μήνυμα που στέλνουμε ως υπουργείο Παιδείας είναι πως ανάλογα περιστατικά εκφοβισμού δεν συγκαλύπτονται, αλλά αποκαλύπτονται από την πρώτη στιγμή και η αντίδραση της Πολιτείας και των θεσμοθετημένων φορέων είναι η επιβεβλημένη, ενώ οι εκπαιδευτικοί και οι προϊστάμενοι ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Εμείς ζητάμε από τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, όταν αντιλαμβάνονται τέτοια περιστατικά, να τα καταγγέλλουν από την πρώτη στιγμή. Τίποτα δεν σκεπάζεται και τίποτα δεν αποκαλύπτεται. Μάλιστα εντός ημερών θα γνωστοποιηθεί και το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τον σχολικό εκφοβισμό. Κάνουμε την προσπάθεια για περισσότερες δράσεις συντονισμού για τέτοια περιστατικά που ναι μεν είναι μεμονωμένα στη χώρα μας, αλλά δεν παύουν να είναι ανησυχητικά».
Παράλληλα συνεχάρη τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας κ. Σωκράτη Σαβελίδη για τις ταχύτατες και απαραίτητες ενέργειές του για την αντιμετώπισή του περιστατικού. Παράλληλα συνεχάρη και το 15μελές μαθητικό συμβούλιο που ανέδειξε το θέμα.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Μητρόπολής Δημητριάδος π. Σεβαστιανός Ζερβός δήλωσε πως «η δικιά μας προσπάθεια θα είναι κυρίως στην αλλαγή των γνωστικών σχημάτων και συμπεριφορών όλης της σχολικής κοινότητας. Θα προσπαθήσουμε μάλιστα να εμπλέξουμε λίγο όλη τη σχολική κοινότητα, όπως καθηγητές, ευρύτερο σχολικό προσωπικό, οικογένειες και μαθητές. Ο σχολικός εκφοβισμός δεν αφορά μόνο δύο άτομα, αλλά το ευρύτερο περιβάλλον».
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Ευθύμης Ζιγγιρίδης από το κέντρο πρόληψης «Πρόταση Ζωής» τόνισε πως «προσκληθήκαμε από τον κ. Σαβελίδη, προκειμένου να συμμετέχουμε σε μια συλλογική προσπάθεια αντιμετώπισης της μάστιγας της εποχής που είναι ο εκφοβισμός στα σχολεία. Οι επιστήμονες της «Πρότασης Ζωής θα εντάξουν καθημερινές δράσεις που κάνουν στο σχολείο μέσα στο γενικό πλαίσιο των δράσεων που θα αποφασιστούν στη σύσκεψη».
Από την πλευρά της η συντονίστρια από το ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας κ. Σοφία Τριανταφύλλου είπε «πως είμαστε σε επαφή με το Γυμνάσιο Αργαλαστής, επισκεφθήκαμε το σχολείο και δώσαμε κατευθυντήριες γραμμές για σύζευξη των σχέσεων του σχολείου και της κοινότητας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το