Κόσμος

Άσχημα τα νέα για τους… γλυκατζήδες: Ακριβαίνει και η σοκολάτα – Οι αιτίες

Αν είστε… γλυκατζής, σας έχουμε άσχημα νέα: Οι τιμές του κακάο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα -και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών της σοκολάτας!

Οι υψηλότερες τιμές μπορεί μεν να βοηθήσουν τους καλλιεργητές κακάο που αγωνίζονται, αλλά, μαζί με τις υψηλές τιμές άλλων βασικών συστατικών της σοκολάτας, μπορεί να μην είναι καλά νέα για τους καταναλωτές που υπολογίζουν τα χρήματα που ξοδεύουν.

Αυτή τη σεζόν, η παραγωγή κακάο δεν είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο, πιθανότατα λόγω ασθενειών στις καλλιέργειες και ισχυρών βροχοπτώσεων. Και την επόμενη σεζόν, οι μετεωρολόγοι αναμένουν άλλο ένα έλλειμμα λόγω του Ελ Νίνιο, ενός φυσικού φαινομένου στον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό, το οποίο συνήθως φέρνει θερμότερες παγκόσμιες θερμοκρασίες -κάτι που δεν βοηθάει την καλλιέργεια κακάο.

Εν τω μεταξύ, η ζήτηση παρέμεινε υψηλή, ιδίως στην Ευρώπη και την Ασία, σημείωσε ο Paul Joules, αναλυτής εμπορευμάτων της Rabobank που επικεντρώνεται στις αγορές κακάο και γαλακτοκομικών προϊόντων, σύμφωνα με το CNN.

Η προμήθεια δεν επαρκεί
Αρχικά, οι μετεωρολόγοι ανέμεναν καλή προμήθεια φέτος, δήλωσε ο Joules. Αλλά μερικούς μήνες πριν, συνειδητοποίησαν ότι η προμήθεια δεν συμβαδίζει με τις προσδοκίες.

«Σε σύγκριση με το έτος 2021/22, η περίοδος 2022/23 οδεύει προς έλλειμμα λόγω της μείωσης της παραγωγής», σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Κακάο για τον Απρίλιο.

Για τα απογοητευτικά αποτελέσματα μπορεί να ευθύνονται οι ασθένειες των καλλιεργειών: «Αυτό που είδαμε ήταν, ενδεχομένως, περισσότερες περιπτώσεις της ασθένειας των διογκωμένων βλαστών», εξήγησε ο Joules. Ο ιός των διογκωμένων βλαστών του κακάο εξαπλώνεται από έντομα και χαρακτηρίζεται από διογκωμένα στελέχη, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων. Παρεμποδίζει την παραγωγή στις χώρες που προμηθεύουν κακάο εδώ και χρόνια. Για να καταπολεμήσουν τη θανατηφόρα ασθένεια, οι αγρότες πρέπει συχνά να ξεριζώνουν τα άρρωστα δέντρα και να φυτεύουν αντικαταστάτες. Μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να φτάσουν αυτά τα νέα δέντρα στην κορύφωση της παραγωγής, σημείωσε ο Joules.

Άλλοι παράγοντες μπορεί να συνέβαλαν στη χαμηλότερη απόδοση, είπε, όπως η γήρανση των δέντρων που δεν παράγουν τόσο πολύ κακάο.

Οι έντονες βροχοπτώσεις στην Ακτή Ελεφαντοστού, τον κορυφαίο προμηθευτή κακάο στον κόσμο, μπορεί επίσης να καθυστερήσουν τις καλλιέργειες που συγκομίζονται την άνοιξη και το φθινόπωρο, δήλωσε ο Οργανισμός Κακάο, προσθέτοντας ότι η βροχή και η υγρασία καθιστούν πιο πιθανό οι ασθένειες των καλλιεργειών να επηρεάσουν αρνητικά τη συγκομιδή.

Και πέρα από τις φετινές επιπλοκές, το Ελ Νίνιο απειλεί τη σοδειά και της επόμενης σεζόν.

Το Ελ Νίνιο επιδεινώνει τις συνθήκες
Η Ακτή Ελεφαντοστού θα μπορούσε να δει την κύρια συγκομιδή κακάο της «να πλήττεται, καθώς οι κλιματικές συνθήκες Ελ Νίνιο αναμένεται να ενισχυθούν», προειδοποιεί πρόσφατη ανάρτηση της Gro Intelligence, η οποία αναλύει γεωργικά δεδομένα.

Οι κακές καιρικές συνθήκες στην περιοχή έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά κακάο. Η Ακτή Ελεφαντοστού είναι υπεύθυνη για σχεδόν το ήμισυ των παγκόσμιων κόκκων κακάο, ενώ η Γκάνα, το Καμερούν και η Νιγηρία συνεισφέρουν μαζί περίπου το ένα τέταρτο της παγκόσμιας προσφοράς, σύμφωνα με την Gro Intelligence.

Η αύξηση των τιμών θα μπορούσε να προσφέρει κάποια ανακούφιση στους αγρότες που αγωνίζονται.

Χαρακτηριστικά, η Tony’s Chocolonely, εταιρεία σοκολάτας με έδρα το Άμστερνταμ, η οποία στοχεύει στη μείωση της εκμετάλλευσης στην αλυσίδα εφοδιασμού κακάο, είναι ικανοποιημένη που βλέπει τις τιμές να ανεβαίνουν:

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που οι τιμές του κακάο αυξάνονται», δήλωσε ο Pascal Baltussen, επικεφαλής των επιπτώσεων και των επιχειρήσεων της Tony’s. «Οι τιμές του κακάο ήταν πάρα πολύ χαμηλές για να μπορούν οι αγρότες κακάο της Δυτικής Αφρικής να κερδίσουν ένα εισόδημα που να τους εξασφαλίζει τα προς το ζην».

Πώς θα επηρεαστούν οι καταναλωτές
Όπως και άλλες εταιρείες ζαχαροπλαστικής, η Tony’s έχει πληγεί από την άνοδο των τιμών των βασικών εμπορευμάτων όχι μόνο στο κακάο, αλλά και σε άλλα συστατικά, όπως η ζάχαρη. Στο σύνολό τους, οι αυξήσεις αυτές ώθησαν την εταιρεία να αυξήσει τις τιμές.

Νωρίτερα φέτος, η Tony’s αύξησε τις τιμές της στις ΗΠΑ για τους λιανοπωλητές κατά περίπου 8%, η πρώτη αύξηση από την έναρξη της λειτουργίας της στην αμερικανική αγορά το 2015, σύμφωνα με την εταιρεία. Ο Baltussen δεν μοιράστηκε τα μελλοντικά σχέδια τιμολόγησης της εταιρείας.

Άλλες εταιρείες σοκολάτας έχουν επίσης αυξήσει τις τιμές. Και η αύξηση του κόστους του κακάο σημαίνει ότι θα μπορούσαν να έρθουν και άλλες αυξήσεις τιμών.

Παράλληλα, τα συμβόλαια για το κακάο είναι μακράς διάρκειας, οπότε οι υψηλότερες τιμές πιθανότατα δεν έχουν φανεί ακόμα στους αγοραστές. Ο Joules υποψιάζεται ότι οι καταναλωτές μπορεί να δουν τις επιπτώσεις του υψηλότερου κόστους.

«Δεν νομίζω ότι ο καταναλωτής έχει δει ακόμη την πλήρη έκταση του αντίκτυπου», δήλωσε. Μόλις τεθούν σε ισχύ οι νέες συμβάσεις, «τότε είναι που θα δούμε την πλήρη έκταση της αύξησης των τιμών για τους καταναλωτές».

Οποιαδήποτε αύξηση θα έρθει επιπλέον των ήδη υψηλών τιμών σοκολάτας στο λιανικό εμπόριο.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το