Τοπικά

«Αρκάδι»: 97 χρόνια προσφοράς στον πολιτισμό – Η Κρητική Αδελφότητα Βόλου αριθμεί εκατοντάδες μέλη στη Μαγνησία

Η Κρητική Αδελφότητα Βόλου το «Αρκάδι» συμπληρώνει φέτος 97 ολόκληρα χρόνια ζωής. Η ιστορία της έχει τις ρίζες της βαθιά μέσα στον χρόνο, από την εποχή που ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε διατάξει τη μεταφορά της κρητικής χωροφυλακής αρχικά στη Θεσσαλονίκη και αργότερα σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Σήμερα αριθμεί περίπου 350 εγγεγραμμένα μέλη και έχει ιδιόκτητο οίκημα. Σκοποί του σωματείου είναι μεταξύ άλλων η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ιδιαιτέρας των μελών πατρίδας Κρήτης, η ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων και γνωριμιών μεταξύ των μελών, η αμοιβαία ηθική υποστήριξή τους και η διενέργεια κάθε άλλης πράξης ή ενέργειας που αποσκοπεί στην εξύψωση του γοήτρου, της ιδιαιτέρας των μελών πατρίδας. Λειτουργούν τμήματα παραδοσιακών χορών, παιδικών και ενηλίκων, ενώ υπάρχει τμήμα αιμοδοσίας, χορωδιακή ομάδα και βιβλιοθήκη με σπάνια και σημαντικά βιβλία.

Ακούω λύρα να ηχεί, σαν τον σεβντά στ’ αυτιά μου
φαίνεται η Κρήτη πως γλεντά, κι ας είναι μακρυά μου

Μαδάρες μου Χανιώτικες κορφή του Ψηλορείτη
και Λασιθιώτικα βουνά γειά σου παντέρμη Κρήτη

Η Κρητική Αδελφότητα Βόλου το «Αρκάδι» είναι ένα από τα παλαιότερα πολιτιστικά σωματεία της Μαγνησίας, καθώς συμπληρώνει φέτος 97 χρόνια ζωής. Σύμφωνα με το καταστατικό, η επίσημη ημερομηνία ίδρυσής του είναι η 21η Αυγούστου 1920.

Αποτελεί το σημείο αναφοράς των Κρητών της πόλης του Βόλου και όχι μόνο, καθώς έχει καταξιωθεί στη συνείδηση όλων όσοι ασχολούνται με τα θέματα της διατήρησης της μεγάλης πολιτιστικής παράδοσης της Κρήτης.

Η ιστορία

Η ιστορία της Κρητικής Αδελφότητας Βόλου το «Αρκάδι» έχει τις ρίζες της βαθιά μέσα στον χρόνο, από την εποχή που ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε διατάξει τη μεταφορά της κρητικής χωροφυλακής από την Κρήτη αρχικά στη Θεσσαλονίκη και αργότερα σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ιδρύθηκε από όσους άνδρες της κρητικής χωροφυλακής που έμειναν στον Βόλο μετά τη διάλυσή τους και την ένωση με τη βασιλική χωροφυλακή. Η σύσταση του Συλλόγου τα χρόνια εκείνα, αποδεικνύει την από τότε ανάγκη της συσπείρωσης των Κρητικών του Βόλου σε μία προσπάθεια διατήρησης της ενότητας και της αλληλεγγύης μεταξύ τους.

Τα μέλη της, τόσο ατομικά, όσο και οργανωμένα, συμμετέχουν στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της Μαγνησίας και ειδικότερα του Βόλου, μεταφέρουν τις εμπειρίες της κρητικής παράδοσης και συμβάλλουν στη σύσφιξη των δεσμών Κρήτης και Μαγνησίας.

Σήμερα η Αδελφότητα αριθμεί περίπου 350 εγγεγραμμένα μέλη. Έχει ιδιόκτητο οίκημα που εδρεύει στην οδό Μηλίνης 1 με Δημητριάδος.

Σκοποί

Σκοποί του Συλλόγου είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ιδιαιτέρας των μελών πατρίδας Κρήτης, η ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων και γνωριμιών μεταξύ των μελών, η αμοιβαία ηθική υποστήριξη τούτων (των μελών) και η διενέργεια κάθε άλλης πράξης ή ενέργειας που αποσκοπεί στην εξύψωση του γοήτρου, της ιδιαιτέρας των μελών πατρίδας.

Παράλληλα, η προάσπιση των ιδανικών της ελευθερίας και των δημοκρατικών θεσμών αποτελούν έναν από τους κεντρικούς άξονες δράσης της Αδελφότητας.

Μεγάλης σπουδαιότητας είναι η προσπάθεια της Παγκρήτιας Αδελφότητας για δημιουργία και καλλιέργεια σχέσεων συνεργασίας και αλληλεγγύης με άλλα κρητικά σωματεία της Θεσσαλίας, με σωματεία Κρητών σε άλλα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού, με μορφωτικούς, πολιτιστικούς, επαγγελματικούς, αθλητικούς και επιστημονικούς φορείς της Κρήτης, καθώς και με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Τέλος, η συμβολή στη διατήρηση και την ανάπτυξη της κρητικής λαϊκής και πνευματικής παράδοσης, καθώς και η δημιουργική αξιοποίηση των αγωνιστικών και ιστορικών παραδόσεων του κρητικού λαού αποτελούν τους βασικούς άξονες παρέμβασης της Κρητικής Αδελφότητας στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης του Βόλου και γενικότερα της Μαγνησίας.

Η υποστήριξη δραστηριοτήτων κοινωνικού, πολιτιστικού, επιστημονικού, αλλά και οικονομικού περιεχομένου που προέρχονται από Κρήτες στην καταγωγή και αναπτύσσονται στον χώρο δράσης του Συλλόγου, συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των δεσμών της Κρήτης με άλλους τοπικούς συλλόγους  και ταυτόχρονα αποτελεί παράγοντα προόδου και ευημερίας.

Η Κρητική Αδελφότητα Βόλου το «Αρκάδι» είναι ένα από τα παλαιότερα πολιτιστικά σωματεία της Μαγνησίας, καθώς συμπληρώνει φέτος 97 χρόνια ζωής. Τα μέλη της συμμετέχουν στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή του τόπου, μεταφέρουν τις εμπειρίες της κρητικής παράδοσης και συμβάλλουν στη σύσφιξη των δεσμών Κρήτης και Μαγνησίας

Τμήματα και εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη διάσωση και διάδοση των ηθών και εθίμων της Κρήτης και τη διάδοση του κρητικού πολιτισμού λειτουργούν τμήματα παραδοσιακών χορών, παιδικών και ενηλίκων, ενώ το χορευτικό τμήμα παρουσίασης συμμετέχει σε πολλές εκδηλώσεις κάθε χρόνο πάντα με μεγάλη επιτυχία κερδίζοντας το χειροκρότημα του κοινού. Να σημειωθεί ότι υπάρχει τμήμα αιμοδοσίας, χορωδιακή ομάδα και βιβλιοθήκη με σπάνια και σημαντικά βιβλία.

Κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα υπάρχει συγκέντρωση στη στέγη, με κρητικά εδέσματα από διάφορες περιοχές της Κρήτης, γλεντώντας και διασκεδάζοντας όλοι μαζί, σαν μια παρέα, όπως συνηθίζεται να γίνεται στην Κρήτη.

Σε ετήσια βάση η Κρητική Αδελφότητα Βόλου πραγματοποιεί εκδηλώσεις όπως συμμετοχή στις παρελάσεις των εθνικών επετείων, μνημόσυνο για τους ολοκαυθέντες της Μονής Αρκαδίου, αναπαράσταση γιορτής τσικουδιάς κάθε Νοέμβριο. Ο Σύλλογος παίρνει μέρος στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Βόλου, στην κοπή πίτας, πραγματοποιεί εκδρομές σε όλη την Ελλάδα, ενώ τιμά  τις επετείους της μάχης της Κρήτης και της ένωσης με την Ελλάδα.

Συμμετείχε σε κοινές εκδηλώσεις μνήμης με άλλα σωματεία, όπως «Το 21 μέσα από το λόγο και χορό», «Κρήτη, Κύπρος, Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρος – τα μετερίζια του Ελληνισμού». Σπουδαίες ήταν επίσης οι εκδηλώσεις τιμής στους 2 μεγάλους Κρητικούς τον Νίκο Καζαντζάκη και τον Νίκο Ξυλούρη.

Σημαντικό γεγονός υπήρξε για την Αδελφότητα το στήσιμο του ανδριάντα του εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου τιμώντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο το σπουδαίο του έργο.

Το σημερινό ΔΣ

Στη διάρκεια αυτή των 97 δημιουργικών χρόνων, την υπηρέτησαν προσωπικότητες κύρους, τόσο ως πρόεδροι, όσο και ως μέλη των διοικητικών της συμβουλίων. Σύμφωνα με τις τελευταίες αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο, το νέο συμβούλιο του Συλλόγου έχει ως εξής: Πρόεδρος Γιάννης Κοϊνάκης, αντιπρόεδρος Γεωργία Σταγάκη, γραμματέας Χρυσούλα Καραταράκη, κοσμήτορας Μαρία Βαγδούτη, ταμίας Μιχάλης Παπαδάκης και μέλη Κωνσταντίνος Κατσικανταράκης και Γιώργος Σταφυλαράκης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το