Τοπικά

Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία: Αύριο να σταλεί δυνατό μήνυμα για μία δυνατή καθολική δημόσια υγεία

Η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία στηρίζει την πανελλαδική ημέρα δράσης που οργανώνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος και καλεί τις αγωνιζόμενες συλλογικότητες στις κινητοποιήσεις έξω από τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, προκειμένου να στείλει ο λαός με όποιο τρόπο μπορεί μήνυμα για μία δυνατή καθολική δημόσια υγεία. Με σύνθημα «στηρίζουμε τις συγκεντρώσεις ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, φοράμε τις μάσκες μας δεν κλείνουμε το στόμα μας» είναι το σύνθημα της», τα μέλη της αριστερής παρέμβασης υποστηρίζουν ότι οι κινητοποιήσεις αυτές δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας θα γίνουν:

Βόλος 11:00 Γενικό Νοσοκομείο Βόλου
Καρδίτσα 11:00 Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας
Λάρισα 10:30 Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
Τρίκαλα 11:00 Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων

Τα αιτήματα:
• Δωρεάν Περίθαλψη χωρίς αποκλεισμούς για όλους. Άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με μαζικές προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού), μόνιμη δουλειά και επαρκή στελέχωση όλων των Νοσοκομείων – Κέντρων Υγείας. Να λειτουργήσουν άμεσα όλα τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ και να ανοίξουν νέα. Να λειτουργήσουν άμεσα υπάρχουσες αλλά ανενεργές δομές υγείας, όπως τα Περιφερειακά Ιατρεία στα κεφαλοχώρια και να φτιαχτούν νέα σε κάθε κωμόπολη – μεγάλο χωριό, ώστε να αποσυμφορηθούν τα Γενικά Νοσοκομεία και να έχει άμεση πρόσβαση ο λαός της υπαίθρου σε δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας υγείας.
• Να επιταχθούν άνευ όρων και να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα όλες οι ιδιωτικές μονάδες υγείας και τα διαγνωστικά κέντρα, χωρίς αποζημιώσεις. Να εξασφαλιστεί η προμήθεια σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής σε όλες τις δημόσιες μονάδες υγείας. Να αποκτήσει αποφασιστικό ρόλο και έλεγχο ο σύλλογος των εργαζομένων σε κάθε νοσοκομείο και κέντρο υγείας, για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Να αποκτήσει αποφασιστικό ρόλο στήριξης και βοήθειας το τοπικό κίνημα αλληλεγγύης και οι μορφές αυτοοργάνωσής του, που δρουν γύρω από κάθε Νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας.
• Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για διαγνώσεις, εντοπισμό των κρουσμάτων, βοήθεια στη θεραπεία νοσούντων και όχι μόνο οδηγίες παραμονής στο σπίτι (προμήθειες τεστ, σχετικός εξοπλισμός). Χρηματοδότηση δημόσιων φορέων για διεξαγωγή των τεστ και όχι για τους μεσάζοντες ιδιωτικών κέντρων. Να γίνει ευρύς έλεγχος και καταγραφή κρουσμάτων σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
• Δωρεάν παροχή προληπτικών μέσων ατομικής προστασίας σε όλους (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ). Να διατεθούν από το κράτος δωρεάν στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους που υπάρχει συνωστισμός. Το κόστος για τον κορονοϊό να το αναλάβουν το κράτος και το κεφάλαιο, παίρνοντας από τα υπερκέρδη που έχουν συσσωρεύσει.
• Να παρθούν μέτρα για επαρκή φαρμακευτική αγωγή και περίθαλψη σε όλους τους νοσούντες.
• Ειδική μέριμνα και φροντίδα για όλους τους ευάλωτους, μοναχικούς, ηλικιωμένους, άστεγους, ανθρώπους που διαβιούν σε κακοποιητικό περιβάλλον (γυναίκες, παιδιά, ανθρώπους της LGBTQ κοινότητας και όσους/ες το αντιμετωπίζουν) με επίταξη καταλυμάτων και ξενοδοχείων για τη στέγαση όλων.
• Άμεσο κλείσιμο όλων των στρατοπέδων συγκέντρωσης, κλειστών και «ανοικτών», μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα, στέγαση σε κατοικίες, επέκταση των προγραμμάτων στέγασης για όλους τους πρόσφυγες. Εξασφάλιση αξιοπρεπών όρων υγιεινής διαβίωσης και ιατρικής φροντίδας. Αποσυμφόρηση των φυλακών.
• Έλεγχος τιμών, πάταξη της αισχροκέρδειας και των απευθείας χαριστικών αναθέσεων του δημόσιου σε ιδιώτες αυτή την περίοδο.
• Φροντίδα για την επάρκεια τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στην εφοδιαστική αλυσίδα για όλη την επόμενη περίοδο.
• Προστασία των εργαζόμενων από την πανδημία, διατήρηση των εργατικών δικαιωμάτων και πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Κλείσιμο επιχειρήσεων που δεν αποτελούν κρίσιμους τομείς για την υγεία, τα τρόφιμα, την ενέργεια, τις ανάγκες συγκοινωνίας, επικοινωνίας κ.α.. Άδειες με πλήρεις αποδοχές για άρρωστους, ευάλωτους, εγκύους, όσους φροντίζουν παιδιά, ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους. Καμιά απόλυση, όχι στην αναστολή των συμβάσεων, καμιά δυσμενής μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις, σε όρους και συνθήκες εργασίας. Όχι στις επεκτάσεις των ωραρίων. Καμιά μείωση μισθών, πλήρης καταβολή τους με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Επαρκή μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα για τις μονάδες υγείας.
• Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για τους μισθωτούς, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους συνταξιούχους.
• Κανένας πλειστηριασμός ή κατάσχεση, καμία διακοπή ρεύματος ή νερού. Πάγωμα ενοικίων, κατάργηση εξώσεων.
• Έκτακτο επίδομα σε εργαζόμενους μερικής απασχόλησης (ωρομίσθιοι κλπ.) που χάνουν το εισόδημά τους και σε αυτοαπασχολούμενους που δεν εργάζονται λόγω των νέων συνθηκών. Επίδομα ανεργίας για όλους τους άνεργους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το