Τοπικά

Προτείνουν τη μετονομασία δρόμου του Βόλου σε οδό Μανώλη Γλέζου και Απόστολου Σάντα

Η δημοτική κίνηση «Μαζί για το Βόλο» κατέθεσε σήμερα πρόταση μετονομασίας κεντρικού δρόμου της πόλης σε οδό Μανώλη Γλέζου και Απόστολου Σάντα, με σκοπό να τιμήσει ο Δήμος Βόλου τη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και να εγγράψει στο δημόσιο χώρο την προσφορά και συμβολή τους ως παράδειγμα για τις επόμενες γενιές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου

Πριν από λίγες μέρες έφυγε από τη ζωή ο Μανώλης Γλέζος, μια εμβληματική προσωπικότητα της σύγχρονης ιστορίας της χώρας.
Η αποκαθήλωση της ναζιστικής σημαίας από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, τη νύχτα της 30ης Μαΐου 1941, από τους Απόστολο Σάντα και Μανώλη Γλέζο, αποτέλεσε την πρώτη πράξη αντίστασης του ελληνικού λαού, καθιστώντας τους δύο φίλους σύμβολα.

Μετά την Απελευθέρωση, κατά τον εμφύλιο πόλεμο και τις δεκαετίες που ακολούθησαν, υπέστη σειρά διώξεων, χωρίς να υποστείλει τη δράση του υπέρ της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Διώχθηκε ξανά από τη Χούντα της 21ης Απριλίου.
Οι αγώνες του Μανώλη Γλέζου για Εθνική Ανεξαρτησία, Δημοκρατία και Κοινωνική Δικαιοσύνη θα μείνουν χαραγμένοι στην ιστορία της πατρίδας μας. Αγώνες που πληρώθηκαν με εξορίες, φυλακίσεις και καταδικαστικές αποφάσεις, αλλά δεν λύγισαν τον αγωνιστή της λευτεριάς.

Αναγνωρίστηκε από συντρόφους, συναγωνιστές, αλλά και πολιτικούς αντιπάλους και χαρακτηρίστηκε από τον πρόεδρο της Γαλλίας, στρατηγό Charles de Gaulle, ως ο πρώτος παρτιζάνος της Ευρώπης.

Εξελέγη αρκετές φορές βουλευτής και ευρωβουλευτής, ενώ υπηρέτησε και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως πρόεδρος της κοινότητας Απειράθου στη Νάξο. Επίσης, πρωταγωνίστησε στον αγώνα για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Σας ζητάμε να εισάγετε το θέμα στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε σε συνεργασία με όλες τις δημοτικές παρατάξεις να λάβουμε απόφαση για την απόδοση τιμής στους αγωνιστές σύμβολα της Εθνικής Αντίστασης Μανώλη Γλέζο και Απόστολο Σάντα, με την ονοματοδοσία κεντρικής οδού που θα αναδεικνύει τη συμβολή τους στον αντιφασιστικό και εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Η πράξη αυτή θα είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής για να θυμόμαστε εμείς και οι επόμενες γενιές τη συμβολή τους.

Η δημοτική ομάδα της αυτοδιοικητικής κίνησης «Μαζί για το Βόλο»
ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΙΑΣΩΝ
ΑΚΡΙΒΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΓΑΤΖΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ
ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΤΣΙΤΟΥΜΗ ΔΙΑΛΕΧΤΗ»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το