Τοπικά

Αργύρης Λεπίδας – εκπαιδευτής σκύλων στον Βόλο: Για τις πράξεις του ζώου υπεύθυνος ο ιδιοκτήτης

Στον απόηχο της φρικτής υπόθεσης, που συντάραξε το πανελλήνιο πριν από λίγες ημέρες με το ροτβάιλερ που κατασπάραξε ένα βρέφος, ο κ. Αργύρης Λεπίδας, εκπαιδευτής σκύλων στον Βόλο, δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για την απόκτηση σωστής συμπεριφοράς ενός ζώου στο σπίτι.

Δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστα 24ωρα από την τραγωδία στα Γλυκά Νερά Αττικής, όπου ένα οικόσιτο ροτβάιλερ κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες επιτέθηκε και σκότωσε το μικρότερο παιδί των ιδιοκτητών του, ένα κοριτσάκι τριών μηνών. «Πρέπει να εξεταστούν πολλές παράμετροι. Πώς ζούσε ο σκύλος, πώς τον φρόντιζαν κ.τ.λ. Πιθανολογώ πως πρόκειται για έναν σκύλο, με τον οποίο δεν ασχολούνταν ιδιαίτερα. Δεν τον έφερναν σε επαφή με τα παιδιά και ήταν κλεισμένος στο μπαλκόνι. Φυσικά όλα αυτά είναι υποθέσεις για τους τρίτους, αφού μόνο η οικογένεια γνωρίζει καλύτερα τι έγινε και φτάσαμε σ’ αυτό το τραγικό συμβάν με το ροτβάιλερ και το βρέφος», υπογράμμισε ο Αργύρης Λεπίδας.

Η στοχοποίηση της συγκεκριμένης ράτσας βρίσκει απόλυτα αντίθετο τον Βολιώτη εκπαιδευτή, ο οποίος από το ξεκίνημα της κουβέντας διατύπωσε την άποψη πως δεν υπάρχουν κακά και επιθετικά σκυλιά, αλλά εγκληματικοί ιδιοκτήτες. Η εμπειρία που έχει αποκτήσει, του παρέχει το δικαίωμα να υποστηρίξει τη γνώμη του. Άλλωστε, η επαγγελματική ενασχόλησή του με την εκπαίδευση σκύλων χρονολογείται από το 2013, καθώς μαζί με την κ. Άννα Ντμιτρένκο, τη Ρωσίδα σύζυγο του αδερφού του Γιάννη, λειτουργούν στην πόλη του Βόλου την εταιρία «Volos Action Dogs», έχοντας εκπαιδεύσει μεγάλο αριθμό σκύλων μέχρι σήμερα.

«Μιλάμε ξεκάθαρα για κακούς ιδιοκτήτες», τόνισε ο κ. Λεπίδας, αναφερόμενος γενικότερα στις ευθύνες όσων αποφασίζουν να αποκτήσουν σκύλο. «Εμείς φταίμε για οτιδήποτε κάνει ο σκύλος μας. Ο εκάστοτε ιδιοκτήτης είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του ζώου και πρέπει να τα διαχειριζόμαστε ανάλογα. Γι’ αυτό και πριν αποκτήσουμε έναν σκύλο, οποιασδήποτε ράτσας ή μη, καλό είναι να μιλάμε με έναν επαγγελματία, έτσι ώστε να μας βοηθήσει για το τι ζώο παίρνουμε. Για παράδειγμα, τα ροτβάιλερ είναι συγκεκριμένη ράτσα για φύλαξη. Αυτά τα σκυλιά απαιτούν πολύ χρόνο για την κοινωνικοποίησή τους. Εάν ο ιδιοκτήτης δεν είναι ιδιαίτερα κοινωνικός, αυτό το σκυλί δεν του ταιριάζει. Ή ένα κυνηγόσκυλο. Στην περίπτωση που εκείνος που το έχει, δεν βγαίνει για κυνήγι, το ζώο δεν εκτονώνεται. Πρέπει να διαλέγουμε με σωστά κριτήρια τα ζώα που αποκτούμε. Να μελετάμε τη ράτσα και να κάνουμε τις σωστές επιλογές. Ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων επιλέγει έτσι. Οι περισσότεροι κοιτάζουν να πάρουν έναν σκύλο, είτε μικρόσωμο, είτε μεγαλόσωμο, που απλά τους αρέσει εμφανισιακά, δίχως να εξετάζουν πόσο τους ταιριάζει. Ακόμη κι όταν υιοθετούμε π.χ. ένα αδέσποτο και θέλουμε να βοηθήσουμε το ζώο, εκεί πάλι το κριτήριο είναι διαφορετικό. Πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο, για να το βοηθήσουμε», υπογράμμισε.

Η σωστή εκπαίδευση είναι ένα ζήτημα κομβικής σημασίας για την αρμονική συνύπαρξη τετράποδων και ανθρώπων. «Δεν έχουν μόνο τα ζώα ανάγκη να εκπαιδευτούν. Πρωτίστως οι ιδιοκτήτες τους οφείλουν να μάθουν να φέρονται σωστά. Κάθε ράτσα έχει διαφορετικές ανάγκες. Και ιδανικά, αυτό πρέπει να συμβαίνει προληπτικά, προκειμένου να επικοινωνούμε με το ζώο μας. Δηλαδή, όταν αγοράζουμε έναν σκύλο και είναι δύο μηνών, τότε ενδείκνυται να ξεκινούν τα μαθήματα, τα οποία φυσικά θα πρέπει να επαναλαμβάνονται κατά καιρούς και στη διάρκεια της ενήλικης ζωής του. Να μην περιμένουμε π.χ. να δαγκώσει κάποιον και να παρουσιάζει συμπεριφορές που δεν είναι διαχειρίσιμες, για να πάμε σ’ έναν εκπαιδευτή. Το κακό δεν αργεί να γίνει. Οφείλουμε να έχουμε τα ζώα πάντοτε υπό επίβλεψη, ιδιαίτερα όταν στον ίδιο χώρο υπάρχουν παιδιά και ο σκύλος μπορεί να αντιδράσει απρόβλεπτα», κατέληξε με νόημα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το