Πολιτισμός

Άρχισε χθες η έκθεση με ανέκδοτες φωτογραφίες του Κ. Ζημέρη – Στιγμές, πρόσωπα, γεγονότα του 20ου αιώνα

 

Άρχισε χθες το βράδυ με τα εγκαίνια στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου η έκθεση με ανέκδοτες φωτογραφίες του Κώστα Ζημέρη, του φωτογράφου που κατέγραψε με τον φακό του στιγμές και πρόσωπα του περασμένου αιώνα. Χθες το πρωί σε συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε η έκδοση του αφιερωματικού λευκώματος «Ο φωτογράφος Κώστας Ζημέρης (1886-1980), αναδρομή στο έργο του», παρουσία των τριών εγγονιών του, του Αλέκου Κουτίνα, της Θάλειας Μακρή και του Κώστα Ζημέρη.

Η κ. Ροσσάνα Πώποτα παρουσίασε τους ομιλητές, αναφέροντας πως η έκθεση και η έκδοση του λευκώματος περικλείουν στιγμές, πρόσωπα και γεγονότα από τον περασμένο αιώνα μέσα από τον φακό ενός ανθρώπου, που το όνομά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη φωτογραφία και την πόλη.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου κ. Γιώργος Βλιώρας, αφού έστειλε τον χαιρετισμό του δημάρχου Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέου, τόνισε μεταξύ άλλων πως «25 χρόνια από την απόκτηση μεγάλου τμήματος του φωτογραφικού αρχείου του Κώστα Ζημέρη από τον Δήμο Βόλου και 15 μετά την ψηφιοποίησή του και την ανάρτησή του στο διαδίκτυο η παρούσα έκδοση προστίθεται στις προσπάθειές μας για την προβολή και αξιοποίηση του πολύπλευρου έργου του Βολιώτη φωτογράφου».
Παίρνοντας τον λόγο ο επιμελητής της έκδοσης κ. Ηρακλής Παπαϊωάννου σημείωσε πως «οι εικόνες που απλώνονται μπροστά μας, είναι δείγματα ενός σημαντικού δημιουργού, ένα κομμάτι από την ιστορία του Βόλου και της χώρας. Ξετυλίγεται μπροστά μας ο πόλεμος, το άνοιγμα της βιομηχανίας, οι εκδηλώσεις της διδακτορίας, η κατοχή, οι βομβαρδισμοί, οι εκτελέσεις, διαδηλώσεις, η μεταπολεμική περίοδος, επισκέψεις βασιλέων κ.λπ.».
Ο τεχνικός σύμβουλος της έκδοσης κ. Λέων Μουρτζούκος, όπως είπε στην ομιλία του, η προσέγγισή του είναι περισσότερο βιωματική. «Γνωρίστηκα πάρα πολύ μικρός με τον Κώστα Ζημέρη. Συγκρούστηκα με το έργο του. Η σπουδή του στο φως και η προσέγγισή του, μου άνοιξε το μυαλό. Πρόκειται για ένα αξιοθαύμαστο έργο με πολύ πιο φτωχά μέσα από αυτά που διέθεταν συνάδερφοί του σε άλλες χώρες εκείνη την εποχή».
Ο εκ των εγγονών κ. Αλέκος Κουτίνας αναφέρθηκε στον ζωγράφο Κώστα Ζημέρη, λέγοντας πως ήταν ένας δυναμικός άνθρωπος με πάθος, ευρυμαθής, έξυπνος, έξω καρδιά: «Κύρια πηγή βιοπορισμού του ήταν η ζωγραφική. Έγραψε μυθιστορήματα, θεατρικά, ήταν λάτρης της ιταλικής όπερας, αργότερα έγραψε πολιτικά. Ήταν βασιλικός, δεξιός, φιλοαμερικανός. Βοηθούσε τους πάντες. Έγραψε βιβλίο από την εμπειρία του στα στρατοδικεία την περίοδο ’46-’49 με ψευδώνυμο».
Η κ. Θάλεια Μακρή θυμήθηκε τις ατέλειωτες ώρες που πέρασε στο φωτογραφείο του Κώστα Ζημέρη και τις Κυριακές που έπαιρνε όλα τα εγγόνια για την καθιερωμένη βόλτα και το σινεμά.
Τέλος ο μικρότερος εγγονός, ο κ. Κώστας Ζημέρης, μίλησε για τις ευρεσιτεχνίες του παππού του: «Ανακάλυψε ένα φίλτρο για το τσιγάρο, το οποίο δεν υπήρχε εκείνα τα χρόνια, μιας και τα τσιγάρα ήταν άφιλτρα. Έκανε συμφωνία με τον Ματσάγγο για παραγωγή συσκευασίας με 20 φίλτρα, αλλά τους πρόλαβε ο πόλεμος». Ο ίδιος ανέφερε πως έχει στην κατοχή του το μαντολίνο του, το καρεκλάκι που «στήνονταν» τα παιδιά για να τα φωτογραφίσει κ.λπ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το