Τοπικά

Άρχισαν οι εργασίες για τη δημιουργία κυκλικού κόμβου στα Αστέρια της Αγριάς

Άρχισαν χθες οι εργασίες για τη δημιουργία κυκλικού κόμβου στα Αστέρια της Αγριάς, από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.
O υφιστάμενος ισόπεδος κόμβος με σηματοδότηση θα μετατραπεί σε κυκλικό που προσφέρει αυξημένη ασφάλεια, δυνατότητα αναστροφής και χωρίς σήμανση ενώ παρέχεται δυνατότητα ομαλής μείωσης της ταχύτητας. Το έργο έχει προϋπολογισμό 440.000 ευρώ, βαρύνει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Στο σημείο όπου διασταυρώνεται η κίνηση από την παραλιακή από Βόλο προς Αγριά και από το τούνελ της Γορίτσας για όσους επιλέγουν τον περιφερειακό πρόκειται να προχωρήσει η μετατροπή του υφιστάμενου ισόπεδου κόμβου με σηματοδότηση, σε κατασκευή ισόπεδου κυκλικού κόμβου. Η επιλογή της συγκεκριμένης γεωμετρίας του κόμβου έλαβε υπόψη τα πλεονεκτήματα των κυκλικών κόμβων έναντι των σηματοδοτούμενων που είναι:
– Η αυξημένη ασφάλεια αποτελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των κυκλικών κόμβων, σε σχέση με άλλα είδη κόμβων, εξ’ αιτίας της μικρής ταχύτητας που επιβάλλουν, ενώ παρουσιάζουν λιγότερα συνολικά σημεία εμπλοκής και εξάλειψη εμπλοκής αριστερής στροφής.
– Η δυνατότητα αναστροφής, η οποία έχει εξαιρετική σημασία κατά μήκος των εθνικών και επαρχιακών οδών στη χώρα.
– Ότι δεν απαιτείται φωτεινή σηματοδότηση των ισόπεδων κόμβων (μείωση του χρόνου αναμονής, μείωση του κόστους συντήρησης, μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και μείωση της ηχορύπανσης).
– Ότι παρέχεται η δυνατότητα ομαλής μείωσης της ταχύτητας.
«Μελετήσαμε το πρόβλημα και καταλήξαμε στο ότι πρέπει να γίνει ένας κυκλικός κόμβος ώστε να αυτορυθμίζεται η κυκλοφορία και να μη δημιουργούνται αυτά τα μποτιλιαρίσματα. Οι κυκλικοί κόμβοι δημιουργούν ασφάλεια και αυτορυθμίζουν την κυκλοφορία. Είδαμε και στις άλλες πόλεις ότι τα αποτελέσματα είναι ευεργετικά» τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το