Ελλάδα

Άρχισαν οι απολογίες για τα μαύρα ταμεία της Siemens – Αρνήθηκαν τις κατηγορίες για δωροδοκία

Απόντος του Μιχάλη Χριστοφοράκου, άρχισαν οι απολογίες για τα μαύρα ταμεία της Ζήμενς, με τους δύο πρώτους κατηγορουμένους να μην δέχονται την κατηγορία που τους βαρύνει.
Όσο για τον πρώην Mr Siemens, «ακούστηκε» στην δικαστική αίθουσα μέσω της συνηγόρου του, η οποία υποστήριξε ότι υπάρχει δεδικασμένο στην Γερμανία, αφού ο εντολέας της έχει ήδη δικαστεί και καταδικαστεί από το Ειρηνοδικείο του Μονάχου.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου, από την Γερμανία, βρέθηκε και ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ της Siemens, Heinrich Von Pierer, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν είχε γνώση «για τέτοιες πληρωμές από την Ζήμενς. Η γερμανική έρευνα απέδειξε πως υπήρχαν δραστηριότητες «μη σύννομες», τις οποίες δεν ήξερα. Δεν μου είπε κανείς ποτέ τίποτα. Ήξεραν όλοι ότι κάτι τέτοιο εγώ δεν θα το αποδεχόμουν» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Είχαμε ένα σύστημα compliance για να αποφεύγονται τέτοια φαινόμενα. Εγώ δεν ήμουν σύμφωνος με τις παράνομες πληρωμές και προσπαθούσα να το εξαλείψω. Στο δικό μου πεδίο επιρροής δεν επέτρεπα να συμβούν τέτοιες πληρωμές».

  • Ερώτηση: Στο ημερολόγιο του Χριστοφοράκου υπάρχει στις 21.1.97 σημείωση με το όνομά σας και του Γιάννου Παπαντωνίου. Για τί πρόκειται;
  • Απάντηση: Ποιος ήταν ο Παπαντωνίου; Λυπάμαι δεν θυμάμαι. Έχω βρεθεί με πολλούς υπουργούς στη ζωή μου. Θυμάμαι σίγουρα ότι είχα ζητήσει από το Χριστοφοράκο να πάμε στο Σούνιο.

Την σκυτάλη των απολογιών πήρε και το πρώην στέλεχος της Ζήμενς Ελλάδος, Ηλίας Γεωργίου, ο οποίος πρόσφατα καταδικάστηκε για την δωροδοκία του Τάσου Μαντέλη. Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι δεν είχε καλές σχέσεις με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο γιατί ο τελευταίος θεωρούσε ότι ήταν «κουτσουρεμένος» στις αρμοδιότητες εξαιτίας του και ότι τού είχαν απαγορεύσει από την Γερμανία να έρχεται στον ΟΤΕ, ενόψει της προγραμματικής συμφωνίας. Όσο για τα χρήματα που βρέθηκαν στους λογαριασμούς του, υποστήριξε ότι ήταν χρήματα «για κατασκοπεία των ανταγωνιστών και για φιλοξενία προσώπων που δεν ήθελε η μητρική να φαίνεται ότι φιλοξενήθηκαν».

  • Εισαγγελέας: Εσείς δεν αποκλείετε να δίνονταν και για δωροδοκίες; Πως εξηγείτε ότι τα γερμανικά στελέχη περιέγραψαν πληρωμές σε δωροδοκίες; Ο Niedl μιλάει και για σας.
  • Η. Γεωργίου: Αυτά τα έλεγε κι ήταν κατηγορούμενος. Εγώ δεν συμμετείχα σε καμία δωροδοκία..
  • Εισαγγελέας: Εκτός αυτή του Μαντέλη…
  • Η. Γεωργίου: Εγώ λέω πως δεν ήταν δωροδοκία. Για να γνωρίζει κανείς πρέπει να ξέρει και εγώ δεν ήξερα για τί ήταν τα χρήματα…
  • Εισαγγελέας: Σας το έχουν προσάψει δύο δικαστήρια…. Εσείς γιατί δεν φύγατε από την Ελλάδα;
  • Η. Γεωργίου: Δεν θα έφευγα και να με έδιωχναν… Έχω 5 εγγόνια, τα οποία λατρεύω…

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το