Ελλάδα

Αποθέωση Ερντογάν στην Κομοτηνή: Φώναζαν «ηγέτη μας» -Ανέβηκαν στα δέντρα

Πλήθος μουσουλμάνων ανέμενε από το πρωί τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Κομοτηνή. Κόσμος είχε συγκεντρωθεί τόσο έξω από το τζαμί, όσο και από το μειονοτικό σχολείο.

Αυτή την ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στο μειονοτικό σχολείο «Τζελάλ Μπαγιάρ», όπου μιλά σε ένα πολυπληθές κοινό. Στο σχολείο πήγε με τα πόδια, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στο τζαμί Κιρ Μαχαλέ, όπου νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος πήγε για να προσευχηθεί.

Εκεί, οι συγκεντρωμένοι τού επεφύλαξαν ιδιαίτερη θερμή υποδοχή. Κόσμος ήταν κυριολεκτικά κρεμασμένος σε κάγκελα και παράθυρα. Ο Τούρκος πρόεδρος χαιρετούσε μέσα από το αυτοκίνητό του το πλήθος. Μάλιστα, μόλις μπήκε στο τζαμί Κιρ Μαχαλέ οι παρευρισκόμενοι φώναζαν «Ηγέτη, ηγέτη μας».

Ο Ερντογάν έφτασε στο τζαμί λίγο μετά τις 12:20, όπου του επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή με χειροκροτήματα, με αρκετούς κατοίκους να κρέμονται στα τζάμια για να δουν τον Τούρκο πρόεδρο. Αφού κατέβηκε από το αυτοκίνητό του και ασπάστηκε τους ψευδομουφτήδες, κατευθύνθηκε στο εσωτερικό του τζαμιού για να προσευχηθεί.

Είναι η στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν μπαίνει στο τζαμί Κιρ Μαχαλέ στην Κομοτηνή και το πλήθος φωνάζει «Ηγέτη, ηγέτη μας».

Τη σκηνή κατέγραψε ο ανταποκριτής του SPIEGEL Γιώργος Χρηστίδης.

Ενδεικτικό της αποθέωσης που γνώρισε ο Ερντογάν είναι πως το πλήθος περίμενε ένα νεύμα από τον Τούρκο πρόεδρο και ξέσπασε σε επευφημίες Να σημειωθεί ότι στην περιοχή γύρω από το τζαμί και το μειονοτικό σχολείο δεν υπάρχουν τουρκικές σημαίες, καθώς κάτι τέτοιο έχει απαγορευτεί.

Λίγο νωρίτερα, περίπου στις 11:45 π.μ., είχαν φτάσει εκεί και οι ψευτομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, Ιμπραήμ Σερίφ και Αχμέτ Μετέ, τους οποίους υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Τουρκικής Νεολαίας Νετζάτ Χουσείν, οι οποίοι περιμένουν στον αύλειο χώρο του τεμένους, καθώς δεν τους επετράπη η είσοδος σε αυτό. Έτσι, θα βρίσκονται στον προθάλαμο, όπου θα καλοσωρίσουν τον Τούρκο πρόεδρο.

Νωρίτερα έφτασε ο δήμαρχος του Οσμάν Σατζή Προύσας, Μουσταφά Ντουντάρ, ο οποίος κατάγεται από το χωριό Δροσιά του δήμου Αρριανών, ενημερώνοντας ότι δεν έχουν έρθει λεωφορεία από τη γείτονα χώρα και δηλώνοντας ότι οι πρόεδροι των δύο κρατών πρέπει να συνεργαστούν για το καλό των δύο λαών.

Μεγάλη αστυνομική δύναμη στον χώρο, πάνω από 30 αστυνομικοί περιφρουρούν το τέμενος, ενώ για την είσοδο σε αυτό απαιτείται εξονυχιστικός έλεγχος

Πάρα πολλοί δημοσιογράφοι τόσο από Ελλάδα όσο και από Τουρκία, αλλά και αντιπρόσωποι από διεθνή δίκτυα βρίσκονται στον χώρο του τζαμιού Κιρ Μαχαλέ. Το ενδιαφέρον της Ευρώπης είναι στην Κομοτηνή αυτή τη στιγμή.

Mετά την προσευχή στο Τζαμί ο Τούρκος Πρόεδρος θα κατευθυνθεί στο ξενοδοχείο «Chris & Eve» όπου θα γευματίσει και θα δώσει και θα μιλήσει στους συγκεντρωμένους.

O δημοσιογράφος-ανταποκριτής του BBC Mark Lowen περιγράφει ως εξής την υποδοχή Ερντογάν στην Θράκη: «Κάτοικοι στην Κομοτινή περιμένουν την άφιξη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν. Απαγορεύονται οι τουρκικές σημαίες και δεν μπορεί να γίνεται αναφορά σε «Τούρκους». Αλλά μετά το χθεσινό ναυάγιο με την Συνθήκη της Λωζάνης, πού βρίσκονται τα πράγματα σήμερα;»

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το