Τοπικά

Απορρίπτεται μία στις τρεις αιτήσεις υπαγωγής στον Νόμο Κατσέλη – «Βροχή» κατατίθενται στο Ειρηνοδικείο Βόλου

«Βροχή» κατατίθενται οι αιτήσεις υπαγωγής στο Νόμο Κατσέλη (Νόμος 3869/2010, όπως τροποποιήθηκε με το Νόμο 4336/2015) από υπερχρεωμένα νοικοκυριά στο Ειρηνοδικείο Βόλου, την ώρα που οι τράπεζες και με την πίεση της τρόικας, έχουν «αγριέψει» και ζητούν επιτακτικά τη διενέργεια κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν πάλι πρόβλημα ρευστότητας, παρά τη διατήρηση των ελέγχων κεφαλαίων (capital controls).

Παράλληλα εκατοντάδες είναι μέχρι σήμερα και οι σχετικές αποφάσεις υπαγωγής στο Νόμο, που προστατεύει από καταδιωκτικά μέτρα, παρά το ότι μία στις τρεις αιτήσεις απορρίπτεται από το δικαστήριο.

Μέχρι τις 7 Νοεμβρίου είχαν κατατεθεί στο Ειρηνοδικείο Βόλου 214 αιτήσεις υπαγωγής υπερχρεωμένων νοικοκυριών στον Νόμο Κατσέλη, με τις συζητήσεις των εν λόγω αιτήσεων να προσδιορίζονται πλέον για τις 22 Οκτωβρίου 2018 (τελευταία ημερομηνία). Παράλληλα οι αναβολές των συζητήσεων των αιτήσεων προσδιορίζονται για τις αρχές του 2019.

Ολόκληρο το 2016 οι αιτήσεις που είχαν κατατεθεί, ανέρχονταν σε 290, ενώ σύμφωνα με στέλεχος του Ειρηνοδικείου, η κορύφωση των αιτήσεων αναμένεται στα τέλη του 2018, οπότε και θα λήξει η ισχύς του σχετικού νόμου.

Καθημερινά στο Ειρηνοδικείο Βόλου κατατίθενται μία-δύο αιτήσεις, ενώ βάσει της διαδικασίας που ορίζει ο Νόμος, κάθε Τρίτη και Πέμπτη συζητούνται οι προσωρινές διαταγές, εντός χρονικού διαστήματος ενός μήνα από την κατάθεσή τους.

Αναφορικά με τις αποφάσεις που εκδίδονται, μία στις τρεις αιτήσεις περίπου απορρίπτεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ειρηνοδικείου, ενώ οι περισσότερες γίνονται δεκτές εν μέρει. Πέρυσι ολόκληρο το έτος οι αποφάσεις που είχαν εκδοθεί, ήταν 130, ενώ φέτος μέχρι τις 7 του μήνα οι εκδοθείσες αποφάσεις για υπαγωγή στα υπερχρεωμένα έχουν φθάσει τις 460…

Πέρυσι οι λιγότερες αποφάσεις οφείλονταν στην πολύμηνη αποχή των δικηγόρων.

Σύμφωνα με στοιχεία τραπεζών, στη Μαγνησία, οι δανειολήπτες ανέρχονται σε 130.000 περίπου, ενώ «κόκκινα» είναι τα δάνεια των 50.000 περίπου.

Τι ορίζει ο Νόμος

Όπως είναι γνωστό οι βασικότερες αλλαγές στον Νόμο Κατσέλη είναι:

-Η διεύρυνση των υπαγόμενων οφειλών, καθώς συμπεριλαμβάνονται όλες οι οφειλές σε ιδιώτες π.χ. τράπεζες, εκμισθωτές κ.λπ., καθώς και όλες οι οφειλές προς το Δημόσιο, τις Δ.Ο.Υ., του Δήμους, τις Περιφέρειες και όλα τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κλπ), εφόσον αυτές δεν έχουν προκύψει μέσα στο τελευταίο έτος από την κατάθεση της αίτησης του οφειλέτη, δεν δημιουργήθηκαν από αδίκημα που τελέστηκε από τον οφειλέτη, δεν συνίστανται σε διοικητικά πρόστιμα και χρηματικές ποινές, και τέλος, δεν αφορούν υποχρέωση διατροφής συζύγου ή ανήλικου τέκνου.

-Αύξηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών με την προσκόμιση αντιγράφου του ποινικού μητρώου του οφειλέτη και του/της συζύγου του, αντίγραφα των τίτλων ιδιοκτησίας τους, φύλλο υπολογισμού αξίας της κύριας κατοικίας του, αντίγραφα όλων των δανειακών συμβάσεων κ.α.. Επίσης, προβλέπεται αίτηση με νέο διευρυμένο περιεχόμενο, στην οποία υποχρεωτικά περιλαμβάνεται και η περιουσία του/της συζύγου του αιτούντος. Τέλος, εφόσον ο αιτών διαθέτει ανήλικα τέκνα που έχουν στο όνομά τους ακίνητη περιουσία, πρέπει να προσκομίσει το Ε9 και τους τίτλους ιδιοκτησίας των τέκνων του.

-Προβλέπεται τυπικός έλεγχος των απαιτούμενων εγγράφων από τη Γραμματεία του Ειρηνοδικείου εντός δύο ημερών από την κατάθεση της αίτησης από τον οφειλέτη. Σε περίπτωση που ο φάκελος της αίτησης είναι πλήρης η Γραμματεία προσδιορίζει τις ημερομηνίες συζήτησης τόσο της κύριας αίτησης όσο και της προσωρινής διαταγής. Εντούτοις, σε περίπτωση που ο φάκελος του οφειλέτη παρουσιάζει ελλείψεις σε έγγραφα η Γραμματεία καλεί τον αιτούντα να συμπληρώσει τις ελλείψεις αυτές εντός 15-30 ημερών. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του οφειλέτη προς τις υποδείξεις της Γραμματείας του Ειρηνοδικείου, και μετά την παρέλευση των 15-30 ημερών, η Γραμματεία θέτει την υπόθεση στο αρχείο.

-Συντομότερες οι νέες ημερομηνίες συζήτησης των αιτήσεων. Η δικάσιμος για τη συζήτηση της αίτησης του οφειλέτη προσδιορίζεται υποχρεωτικά μέσα σε έξι μήνες από την ολοκλήρωση της κατάθεσης της αίτησης. Η ημέρα επικύρωσης του προδικαστικού συμβιβασμού ή της έκδοσης προσωρινής διαταγής προσδιορίζεται υποχρεωτικά εντός δύο μηνών από την ολοκλήρωση της κατάθεσης της αίτησης.

-Διαδικασία ταχείας διευθέτησης των μικροοφειλών για οφειλέτες που τα χρέη τους δεν ξεπερνούν συνολικά το ποσό των 20.000 ευρώ, το εισόδημά τους είναι μηδενικό, δεν διαθέτουν ακίνητη περιουσία, και δεν έχουν καταθέσεις ή κινητά περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 1.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή ο οφειλέτης καταθέτει αίτηση ενώπιον του Ειρηνοδικείου για την πλήρη απαλλαγή του από τις οφειλές του. Εν συνεχεία, το Δικαστήριο του χορηγεί προσωρινή απαλλαγή από τα χρέη του για διάστημα 18 μηνών κατά τους οποίους ο οφειλέτης υποχρεούται να ενημερώνει το Δικαστήριο ανά τρίμηνο για κάθε μεταβολή της περιουσιακής ή εισοδηματικής του κατάστασης. Μετά την παρέλευση των 18 μηνών, και εφόσον δεν έχει μεταβληθεί η περιουσιακή και εισοδηματική κατάσταση του οφειλέτη, ο τελευταίος απαλλάσσεται οριστικά από τα χρέη του.

– Ισχύει το κριτήριο των «εύλογων δαπανών διαβίωσης», όπως αυτές διαμορφώνονται από την ΕΛΣΤΑΤ. Πιο συγκεκριμένα, το Δικαστήριο καθορίζει το ποσό που πρέπει να καταβάλλει κάθε μήνα ο οφειλέτης στους πιστωτές του αφού προηγουμένως αφαιρέσει από το μηνιαίο οικογενειακό του εισόδημα τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης του ιδίου και της οικογένειάς του. Αυτές καθορίζονται ως εξής: α) για έναν ενήλικα στο ποσό των 537 έως 682 ευρώ μηνιαίως, β) για δύο ενήλικες στο ποσό των 906 έως 1.160 ευρώ μηνιαίως, γ) για έναν ενήλικα με ένα τέκνο στο ποσό των 758 έως 962 ευρώ μηνιαίως, δ) για δύο ενήλικες με ένα τέκνο στο ποσό των 1.126 έως 1.440 ευρώ μηνιαίως, ε) για δύο ενήλικες με δύο τέκνα στο ποσό των 1.347 έως 1.720 ευρώ μηνιαίως, και στ) για δύο ενήλικες με τρία τέκνα στο ποσό των 1.568 έως 2.000 ευρώ μηνιαίως.

-Νέες προσωρινές διαταγές με διάρκεια ισχύος μόνο 6 μήνες από την κατάθεση της αίτησης. Οι νέες προσωρινές διαταγές που χορηγούνται στους οφειλέτες, δυνάμει του Νόμου για τη μη μεταβολή της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους, έχουν υποχρεωτική διάρκεια ισχύος μέχρι έξι μήνες από την ολοκλήρωση της κατάθεσης της αίτησης. Συνεπώς, σε περιπτώσεις που η ημερομηνία συζήτησης της αίτησης του οφειλέτη υπερβαίνει τους ανωτέρω έξι μήνες, ο οφειλέτης δεν διαθέτει πλέον προστασία της περιουσίας του μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του και πρέπει να αιτηθεί τη χορήγηση νέας προσωρινής διαταγής.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το