Κόσμος

Απολογισμός πραξικοπήματος στην Τουρκία: 265 νεκροί

newego_LARGE_t_1101_54714076_type13145

Σε 265 νεκρούς ανήλθε ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, γνωστοποίησε ένας Τούρκος αξιωματούχος.

Μεταξύ των θυμάτων οι 161 είναι κυρίως άμαχοι και στελέχη της αστυνομίας και οι 104 υποστηρικτές των πραξικοπηματιών.
Την ίδια ώρα οι τουρκικές αρχές διέταξαν την κράτηση 2.745 δικαστών και εισαγγελέων μετά την απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Εντάλματα έχουν εκδοθεί επίσης για 140 μέλη του Τουρκικού Συμβουλίου του Κράτους, 48 μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και ενός μέλους του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Μεταξύ των συλληφθέντων στρατιωτικών είναι ο διοικητής επιχειρήσεων της Α΄ στρατιάς ταξίαρχος Εγιούπ Γκιουρλέρ και ο διοικητής της στρατοχωροφυλακής Κωναταντινούπολης συνταγματάρχης Γκιουρτζάν Σερτζάν. Συνολικά έχουν συλληφθεί 2.839 στρατιωτικοί διαφόρων βαθμών.
Πρόκειται για στρατιωτικούς και δικαστικούς, που σύμφωνα με την κυβέρνηση πρόσκεινται στον χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ. Μέχρι πριν από λίγο καιρό το θρησκευτικό τάγμα του Γκιουλέν ήταν βασικός συνεργάτης της πολιτικής εξουσίας στην Τουρκία, αλλά από το 2015 είναι από τους βασικούς εχθρούς της.
Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει πει πως μέλη μιας “παράλληλης δομής” βρίσκονταν πίσω από το πραξικόπημα – εννοώντας τους υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος ζει στις ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τον πρώην σύμμαχό του Γκιουλέν ότι έχει οικοδομήσει αυτή την παράλληλη δομή στο δικαστικό σώμα, στον στρατό, στην παιδεία και στα μμε με σκοπό την ανατροπή του.
Ο ιεροκήρυκας αρνείται την κατηγορία και έχει καταδικάσει δημόσια την απόπειρα πραξικοπήματος.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το