Τοπικά

Απώλειες τζίρου παρά τις εκπτώσεις στην εμπορική αγορά του Βόλου

Απώλειες παρά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων καταγράφουν οι έμποροι του Βόλου με το φθινόπωρο να πλησιάζει πλέον και την αγωνία για την επόμενη μέρα σε μια εποχή αβεβαιότητας λόγω του κορωνοϊού να κορυφώνεται.
Οι εκπτώσεις οδηγούνται στο τέλος τους και ουσιαστικά οι αγορές έχουν γίνει, καθώς αναφερόμαστε σε καλοκαιρινά είδη, ενώ τα φθινοπωρινά που σιγά-σιγά παίρνουν τη θέση τους στα ράφια, είναι σε τιμές μη εκπτώσεων, όπως άλλωστε είναι φυσιολογικό.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Απόστολος Οντόπουλος δήλωσε πως σε σχέση με πέρυσι καταγράφονται απώλειες στους τζίρους των καταστημάτων, παρότι είχαμε μια μεγάλη περίοδο με εκπτώσεις. Οι τιμές είναι πολύ καλές, όπως και η ποιότητα των ειδών, ωστόσο, η κατανάλωση είναι περιορισμένη».
Οι αιτίες για τη όχι ιδιαίτερα «θερμή» καταναλωτική συμπεριφορά εστιάζουν στο οικονομικό μέρος, όπως η χαμηλή ρευστότητα σε πολλά νοικοκυριά, αλλά και η αγωνία τι θα επικρατήσει τον χειμώνα, αλλά σχετίζονται και με την πανδημία από την καθαρά υγειονομική άποψη.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Οντόπουλος υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό από τις ευπαθείς υγειονομικά ομάδες που λόγω κορωνοϊού διστάζουν να κυκλοφορήσουν στην εμπορική αγορά. Επίσης τα μέτρα περιορισμού που ισχύουν στα καταστήματα, λειτουργούν για ένα ποσοστό συμπολιτών αποτρεπτικά.
Ούτε οι τουρίστες που βρίσκονται εδώ και λίγες εβδομάδες στην πόλη, έδωσαν κάποια ώθηση, καθώς το μυαλό τους είναι να κάνουν μπάνια και όχι αγορές, εκτός και αν προκύψει κάτι έκτακτο.
Σε κάθε περίπτωση ακόμη και αν τελειώσουν οι εκπτώσεις, οι προσφορές από τα εμπορικά θα συνεχίσουν να υπάρχουν, δίνοντας στους καταναλωτές ευκαιρίες για αγορές.

Ανατιμήσεις
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο θέμα των ανατιμήσεων που αναμένεται να έρθουν και στα καταναλωτικά προϊόντα. «Ήδη βλέπουμε ανατιμήσεις σε είδη διατροφής. Στον δικό μας χώρο, τα κόστη μεταφοράς των εισαγωγών από άλλες χώρες, όπως στην Κίνα που είναι ένας μεγάλος παίκτης στην αγορά, έχουν αυξηθεί. Οι έμποροι αυτές τις αυξήσεις δεν θα μπορέσουν να τις απορροφήσουν, όπως έκαναν στο παρελθόν. Γι’ αυτό το επόμενο διάστημα αναπόφευκτα θα οδηγηθούμε και σε ανατιμήσεις προϊόντων, καθώς όλα τα αυξημένα κόστη στις μεταφορές οι έμποροι δεν θα μπορούν να τα διαχειριστούν, αν δεν γίνουν ανατιμήσεις.
Παράλληλα οι έμποροι έχουν να αντιμετωπίσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία. Είναι ένα «βουνό» από χρέη, ενώ υπάρχουν και οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές και για την πληρωμή των λογαριασμών ΔΕΚΟ. Η Πολιτεία θα πρέπει να εφαρμόσει μέτρα που θα ανακουφίσουν τους πολίτες».
Παράλληλα ένας ακόμη γρίφος για τους εμπόρους είναι, τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους και ποια μέτρα θα εφαρμόσει η κυβέρνηση για τους κλειστούς χώρους. Όπως αναφέρουν, αν τους απαγορευτεί η είσοδος σε χώρους ψυχαγωγίας, αυτό έμμεσα θα πλήξει και το εμπόριο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το