Τοπικά

Αποκλιμάκωση τιμών στα καύσιμα – Στο 1,30 ευρώ το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης

 

Αποκλιμάκωση καταγράφουν τις τελευταίες μέρες οι τιμές στα καύσιμα λόγω και της αντίστοιχης πτώσης της τιμής του βαρελιού διεθνώς. Υπάρχουν μάλιστα βάσιμες ελπίδες ότι στο επόμενο διάστημα δεν θα υπάρξουν άλλα σκαμπανεβάσματα και ότι η πτώση θα είναι σταδιακή.
Αυτό βέβαια μένει να επιβεβαιωθεί, καθώς μέσα στο φθινόπωρο οι τιμές λειτουργούσαν σαν «ασανσέρ» πάντα, όμως, σε υψηλά επίπεδα που δεν είχαν καμία σχέση με ό,τι γνωρίζαμε πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η πρόεδρος του Συλλόγου ιδιοκτητών πρατηρίων υγρών καυσίμων κ. Βάσω Κοντοχρήστου μιλώντας στο formedia radio 99.8, τόνισε πως «τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών που οφείλεται στο ότι η τιμή του βαρελιού πετρελαίου διεθνώς έπεσε στα 88 δολάρια από τα 100 που είχε φτάσει λίγες εβδομάδες πριν. Σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι η Κίνα επιστρέφει πάλι στις καραντίνες λόγω των χιλιάδων κρουσμάτων κορωνοϊού που έχει αυτή την περίοδο, οπότε επιβραδύνει τη ζήτηση για καύσιμα. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε πως ο ΟΠΕΚ ήδη μείωσε την παραγωγή ποσοτήτων πετρελαίου και ότι οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία έχουν σε ένα σημαντικό βαθμό παγιωθεί, τότε μπορούμε να πούμε πως από δω και πέρα οδηγούμαστε σταδιακά σε μια αποκλιμάκωση. Και μακάρι να είναι διαρκής».
Αναφερόμενη στις τιμές που ισχύουν τώρα, επισήμανε πως το πετρέλαιο κίνησης από 2,15 ευρώ το λίτρο που ήταν μέχρι πρότινος, τώρα έχει πέσει στο 1,95 ευρώ το λίτρο. Και υπάρχει η προοπτική για περαιτέρω αποκλιμάκωση. Αυτό ωφελεί ιδιαίτερα τους επαγγελματίες και τους αγρότες.
Για την αμόλυβδη βενζίνη η τιμή της είναι στα δύο ευρώ το λίτρο κατά μέσο όρο στην περιοχή της χερσαίας Μαγνησίας.

Το πετρέλαιο θέρμανσης

Ενδιαφέρον υπάρχει και για το πετρέλαιο θέρμανσης όπου επίσης έχουμε αποκλιμάκωση τιμών. Και μπορεί μέχρι στιγμής ο καιρός να βολεύει και να μπορούν οι ιδιοκτήτες να ανάβουν το καλοριφέρ πολύ λίγο, ίσα-ίσα για να ζεστάνει λίγο το σπίτι το βράδυ, ωστόσο, ήδη αρκετοί έχουν προμηθευτεί ποσότητες με πετρέλαιο για να είναι προετοιμασμένοι, αλλά και για να μπορούν να λάβουν το επίδομα θέρμανσης το οποίο φέτος στη Μαγνησία θα κυμανθεί για τους δικαιούχους μέχρι και τα 250 ευρώ.
Όπως τόνισε η κ. Κοντοχρήστου η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 1,30 ευρώ το λίτρο, ενώ στην έναρξη διάθεσής του πριν ενάμιση μήνα ήταν γύρω στο 1,40 ευρώ το λίτρο. Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα αποκλιμακωθεί περισσότερο φτάνοντας ίσως και το 1,25 ευρώ το λίτρο, τιμή από την οποία ξεκίνησε πέρυσι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το