Τοπικά

Αποκλεισμένος τηλεφωνικά για έναν μήνα Βολιώτης…

 

Στα όριά της έφτασε η υπομονή ενός Βολιώτη, ο οποίος έκανε το «λάθος» να αλλάξει τηλεφωνικό πάροχο, επιλέγοντας άλλη εταιρεία, χωρίς, ωστόσο, η αλλαγή αυτή να καταστεί υλοποιήσιμη, καθώς έμεινε για περισσότερο από έναν μήνα άνευ τηλεφώνου και σύνδεσης στο διαδίκτυο. Παρά, όμως, τις συνεχείς οχλήσεις προς τη νέα εταιρεία που επέλεξε, δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί λύση και έτσι γύρισε στον πάροχο, από τον οποίο είχε αποχωρήσει αρχικά.

Επικοινώνησε αρκετές φορές με την εταιρεία, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες τού ανέφεραν, πως υπήρχε θέμα τεχνικής φύσης και γι’ αυτό δεν μπορούσε να προχωρήσει η διαδικασία. Ο καταναλωτής απηύδησε από το γεγονός, ότι για περισσότερες από 30 ημέρες έμεινε τηλεπικοινωνιακά αποκλεισμένος, χωρίς μάλιστα το πρόβλημα να λύνεται και έτσι προέβη σε καταγγελία στην Ένωση Καταναλωτών Βόλου, στρεφόμενος κατά της εταιρείας.
Παράλληλα σε μια δεύτερη περίπτωση και πάλι Βολιώτης αντιμετώπισε ζητήματα με την τακτική παρόχων τηλεφωνίας και διαδικτύου, φτάνοντας σε σημείο να αγανακτήσει και να αποχωρήσει, σπάζοντας το συμβόλαιό του με την εταιρεία, εξαιτίας πολλών δυσκολιών που υπήρχαν στη σύνδεση με το ίντερνετ.
Παρόλα αυτά υπολόγιζε χωρίς τον ξενοδόχο, εν προκειμένω τον πάροχο από τον οποίο έφυγε, καθώς του ζητούν να καταβάλει ποσό ύψους 150 ευρώ, ως ρήτρα πρόωρης αποχώρησης. Ο καταναλωτής διαφώνησε και θεώρησε πως δεν πρέπει να πληρώσει το παραπάνω ποσό, τη στιγμή που η εταιρεία με τη σειρά της απευθύνθηκε σε εισπρακτική, προκειμένου να αναγκαστεί ο πρώην πελάτης να πληρώσει τα χρήματα. Από εκεί και έπειτα άρχισε ένας νέος Γολγοθάς για τον πολίτη, καθώς οι εκπρόσωποι της εισπρακτικής τον ενοχλούσαν συνεχώς, τόσο στον χώρο εργασίας του, όσο και στο σπίτι. Του τηλεφωνούσαν ακατάλληλες ώρες και τον πίεζαν ψυχολογικά, για να πληρώσει τα 150 ευρώ, ταυτοχρόνως απειλώντας τον, πως εάν δεν συμμορφωθεί, θα αντιμετωπίσει ποινικές συνέπειες. Για να βρει στήριγμα απέναντι στις επανειλημμένες οχλήσεις της εισπρακτικής, ο άνδρας ζήτησε βοήθεια από την Ένωση Καταναλωτών Βόλου, καταγγέλλοντας παράλληλα την τακτική τού να τον ενοχλούν συνεχόμενα, ασκώντας του ψυχολογικό «πόλεμο».

Οι κανόνες λειτουργίας των εισπρακτικών
Υπάρχουν σαφή πλαίσια μέσα στα οποία μπορεί να κινηθούν οι εισπρακτικές εταιρείες, καθώς η λειτουργία τους ρυθμίζεται από τον Ν.3758/2009, όπως έχει τροποποιηθεί με το Ν.4038/2012. Συχνά, ωστόσο, οι εταιρείες αυτές δεν τηρούν τις διατάξεις του νόμου. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει οι καταναλωτές να είναι ενημερωμένοι σχετικά με τα δικαιώματά τους, ώστε να προβαίνουν σε καταγγελίες κατά των εταιρειών αυτών, όποτε χρειαστεί.
Όταν επικοινωνούν εταιρείες ενημέρωσης, θα πρέπει:
-Να καλούν μία φορά ανά δύο ημέρες ή πιο αραιά.
-Να καλούν κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 9.00 – 20.00.
-Να εμφανίζεται ο τηλεφωνικός αριθμός κλήσης. Να μην καλούν δηλαδή με «απόκρυψη».
-Ο υπάλληλος της εταιρείας να αναφέρει το ονοματεπώνυμό του, την ιδιότητά του, την επωνυμία της εταιρείας, τον αριθμό μητρώου, με τον οποίο έχει καταχωρηθεί στο αρμόδιο υπουργείο, καθώς και τον σκοπό της επικοινωνίας.
-Να ενημερώνουν ότι η κλήση καταγράφεται και τα στοιχεία διατηρούνται για ένα έτος. Στη συνέχεια καταστρέφονται, εκτός αν ζητήσει τη διατήρησή τους ο οφειλέτης ή η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, οπότε και πρέπει να παρασχεθούν εντός 10 ημερών. Τα αρχεία αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον των καταναλωτών.
-Να καλούν αποκλειστικά και μόνο για ενημέρωση και διαπραγμάτευση των όρων πιθανής ρύθμισης.
-Σε περίπτωση γραπτής επικοινωνίας, να φαίνονται πάνω στο έγγραφο όλα τα στοιχεία της εταιρείας (επωνυμία, διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ.) και σε καμία περίπτωση να μην χρησιμοποιείται η επωνυμία της τράπεζας.
Οι εταιρείες ενημέρωσης απαγορεύεται:
-Να καλούν πριν περάσουν 10 μέρες από όταν έγινε ληξιπρόθεσμο το ποσό.
-Να καλούν για οφειλές που βρίσκονται σε ρύθμιση, όσο καιρό αυτή τηρείται.
-Να εισπράττουν με οποιοδήποτε τρόπο ληξιπρόθεσμες οφειλές.
-Να προβαίνουν σε τηλεφωνικές απειλές, προσβολές, παραπλανητική πληροφόρηση και άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας.
-Να δυσφημίζουν τον καταναλωτή στο οικογενειακό-εργασιακό του περιβάλλον ή να απειλούν ότι θα το κάνουν.
-Να ενοχλούν τα οικεία πρόσωπα.
-Να καλούν στην εργασία, εκτός και αν είναι το μοναδικό τηλέφωνο, που έχουν δηλώσει για επικοινωνία. Να παριστάνουν ότι είναι υπάλληλοι της τράπεζας, δικηγόροι, δικαστικοί επιμελητές κλπ.
-Να αναθέτουν σε άλλη εταιρεία ή φυσικό πρόσωπο, εκτός των υπαλλήλων τους, την ενημέρωση του καταναλωτή για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
-Να αναθέτουν σε δικηγόρους και δικαστικούς επιμελητές τη δικαστική διεκδίκηση της οφειλής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το