Τοπικά

Αποκλεισμένοι για πέντε μέρες στο Κεραμίδι

 

«Ευτυχώς γλυτώσαμε τα χειρότερα» τονίζουν οι κάτοικοι στο Κεραμίδι που ανησυχούν για το χωριό τους που είναι πιο απομονωμένο από άλλα, ενώ αγωνιούν για το πώς θα παραμείνουν τα νέα παιδιά στον τόπο τους.
Στην πρόσφατη κακοκαιρία οι ζημιές στην περιοχή εξηγούν ότι είναι ελεγχόμενες και ευελπιστούν σε σύντομη αποκατάσταση και επιστροφή στην κανονικότητα.
Ειδικότερα ο κ. Σπύρος Ζαχαράκης, ιδιοκτήτης ψαροταβέρνας στην παραλία Αη Γιάννη Κεραμιδίου μας μίλησε για τις ζημιές στην περιοχή, αλλά και τι περιμένουν οι κάτοικοι από εδώ και μπρος.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ :
ΑΡΤΕΜΗΣ ΧΑΛΑΤΣΗΣ
/[email protected]

Πως βιώσατε την μεγάλη κακοκαιρία ;
Στην περιοχή μας δηλαδή τόσο στο Κεραμίδι όσο και στις παραλίες δεν έγιναν σημαντικές ζημιές όπως εκείνες που είδαμε σε άλλες περιοχές του Ανατολικού Πηλίου ή στα χωριά του κάμπου. Εδώ η περιοχή μας έχει τρεις παραλίες. Η μεγαλύτερη είναι το Καμάρι, ενώ υπάρχουν επίσης το Αλιευτικό καταφύγιο της Αγριελιάς και δίπλα ο Αη Γιάννης που βρίσκομαι εγώ.
Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν πως το χωριό αποκόπηκε οδικώς τόσο προς Βόλο με τους δύο δρόμους που μας συνδέουν τόσο από την Κερασιά όσο και από το ΠΕΒ. Είχαν κλείσει, επειδή πλημύρισαν τα Κανάλια πέριξ της λίμνης, αλλά και λόγω κάποιων ζημιών στο οδόστρωμα. Επίσης, υπήρξαν καταστροφές και στον δρόμο που μας συνδέει με τον Αγιόκαμπο ο οποίος αποκόπηκε σε κάποια σημεία. Έτσι εκείνες τις πέντε πρώτες μέρες ήμαστε αποκλεισμένοι. Ο δρόμος που μας συνδέει με τον Αγιόκαμπο είναι κατασκευασμένος από την ΜΟΜΑ και τα τελευταία χρόνια έγιναν ενέργειες να τελειοποιηθεί. Ο δρόμος αυτός προϋπήρχε δεν είναι καινούργιος. Το Κεραμίδι ήταν γενικά απομονωμένο χωριό και τώρα οπωσδήποτε με τον εκσυγχρονισμό του δρόμου θα αναπτυχθεί τουριστικά. Το κακό με το χωριό και αναφέρομαι στο Κεραμίδι είναι ότι σιγά-σιγά φεύγουν από τη ζωή οι παλαιότεροι και τα παιδιά δεν έχουν δουλειές κι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο μας. Η περιοχή ερημώνει. Αυτό θέλουμε να προλάβουμε όσο μπορούμε και να παραμείνουν τα νέα παιδιά στον τόπο τους.
Πόσο μεγάλες ήταν οι ζημιές στην περιοχή σας;
Στην περιοχή μας είχαν ξεκινήσει από τον Ιούνιο εργασίες ασφαλτόστρωσης που ευτυχώς γλύτωσαν . Άντεξαν. Ο όγκος νερού που έπεσε στην περιοχή μας ήταν μεγάλος το πρώτο εικοσιτετράωρο, δηλαδή από Δευτέρα έως Τρίτη βράδυ. Ακολούθως , η κακοκαιρία πέρασε από εμάς και πήγε προς Σκιάθο και Ζαγορά.
Όσο αφορά στις ζημιές που έπαθα στην παραλία Αη Γιάννη εμένα μου πήρε την μισή αυλή, τα τραπέζια καθώς βρίσκομαι δίπλα στο ρέμα και βέβαια ζημιά έπαθε η μικρή πλατεία που υπήρχε εκεί με τον παραδοσιακό πλάτανο. Όσο αφορά το μαγαζί αυτό καθ’ αυτό ευτυχώς δεν είχα ζημιές. Όμως αποκόπηκε ο δρόμος σε εκείνο το σημείο περίπου στα 150μ από το μαγαζί μου και πλέον η πρόσβαση γίνεται με τα πόδια. Η περιοχή μας αντιμετώπισε διακοπές σε ηλεκτροδότηση και νερό, αλλά δεν ήταν μεγάλης διάρκειας όπως εκείνες στο Βόλο. Εμάς τους επαγγελματίες εστίασης της περιοχής, μας έκανε ζημιά καθώς υπήρχε κάποιος τουρισμός που μετά από αυτό τελείωσε απότομα η σεζόν. Τώρα θα ανοίξουμε πάλι τον Απρίλιο . Τέλος, ένα σημαντικό κομμάτι της Κάρλας είναι Κεραμιδιώτικο κι εκεί υπήρχαν και κάποια μαντριά που από όσο γνωρίζω έχουν υποστεί ζημιές τόσο σε εγκαταστάσεις όσο και σε ζώα και ζωοτροφές.
Τι περιμένετε να γίνει στο εξής;
Εμείς περιμένουμε πάλι να έρθουν τα συνεργεία να συνεχίσουν τα αντιπλημμυρικά έργα που είχαν ξεκινήσει και που με την κακοκαιρία καταστράφηκαν. Πήγε όλη η δουλειά χαμένη . Οι εργασίες γίνονταν στο ρέμα του Αη Γιάννη που εμείς οι ντόπιοι το λέμε «Κακόρεμα» και πρέπει να ξεκινήσουν πάλι από την αρχή. Επίσης πρέπει να καθαριστεί η παραλία. Ευελπιστούμε μ ε την βοήθεια της πολιτείας και του αντιδημάρχου μας κ. Παλληκάρη να γίνουν γρήγορα τα έργα αποκατάστασης.
Υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να αναφερθεί;
Μάθαμε πως θέλουν να σταματήσουν την ροή ύδατος προς τον Παγασητικό κόλπο προκειμένου αυτός να αποσυμφορηθεί. Τα νερά έφευγαν από την Κάρλα προς τον Παγασητικό. Τώρα θέλουν να τα ρίξουν προς τα χωριά του κάμπου. Αυτό δεν πρέπει να γίνει. Δεν πρέπει να επιβαρυνθεί άλλο ο κάμπος με νερό. Ελπίζω να πάνε όλα καλά και να αποκατασταθούν οι ζημιές ώστε ο κόσμος να επιστρέψει στην κανονικότητα του.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το