Τοπικά

«Απογειώνονται» έως και 500% οι τιμές από το χωράφι στο ράφι

 

Σε τιμές που ξεπερνούν ακόμη και το 500% από εκείνες που πωλούνται από τους παραγωγούς, αγοράζουν οι καταναλωτές τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Οι παραγωγοί «βλέπουν» πίσω από αυτή την τεράστια διαφορά «παιχνίδια» μεσαζόντων και στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση να κάνει εντατικούς ελέγχους προκειμένου να μπει τέλος στην αισχροκέρδεια. «Εμείς έχουμε πουλήσει το περσινό γάλα στα 0,72 ευρώ το γίδινο και στο 1,20 το πρόβειο και χωρίς να έχουν κοπεί νέα τιμολόγια η τιμή της φέτας «εκτοξεύτηκε» στα 12 με 13 ευρώ το κιλό από 8 έως 9 ευρώ που είχε πριν το καλοκαίρι» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας, Χαρούλα Διβάνη.

Στα… πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκονται οι καταναλωτές λόγω των συνεχών κυμάτων ακρίβειας στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης στα σούπερ μάρκετ. Σε αυτά, εντάσσονται και τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, τα οποία φεύγουν από τους παραγωγούς σε τιμή κόστους, αλλά φτάνουν στα ράφια σε εξωφρενικά υψηλές τιμές.
Σύμφωνα με παραγωγούς, υπάρχουν πιέσεις από τους εμπόρους να πουλήσουν τα αγροτικά τους προϊόντα με «ανοικτή» τιμή και με δεδομένο ότι πολλοί δεν διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους αναγκάζονται να υποκύψουν και να διαθέσουν τη σοδειά τους με αυτό τον τρόπο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η διαφορά στην τιμή των μήλων, καθώς οι παραγωγοί πουλάνε την παραγωγή τους στην καλύτερη περίπτωση έναντι 0,20 ευρώ το κιλό, ακόμα και κάτω του κόστους, και η μέση τιμή στα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με την πλατφόρμα e-katanalotis, βρίσκεται στο 1,27 ευρώ το κιλό.
Να αναφερθεί ότι σύμφωνα με την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ για τον Σεπτέμβριο, το αγροτικό κόστος έχει φτάσει στα ύψη και αυξήθηκε κατά 23,7% σε έναν χρόνο.
«Τα μεταφορικά έχουν ανέβει, αλλά σίγουρα τις τιμές τις ανεβάζουν οι μεσάζοντες γενικά. Δεν είναι δυνατόν να πουλάνε οι αγρότες κάτω του κόστους και τα προϊόντα τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ να τα βλέπουν με τιμές πενταπλάσιες» ανέφερε ο πρόεδρος των Παραγωγών-Πωλητών Λαϊκών Αγορών Ν. Μαγνησίας και πρόεδρος της Θεσσαλικής Ομοσπονδίας Απ. Τσακανίκας, για να προσθέσει: «Εμείς πωλούσαμε το μπρόκολο ένα ευρώ και στα σούπερ μάρκετ την αντίστοιχη χρονική περίοδο είχε τρία ευρώ, όπως επίσης ένα ματσάκι άνηθο πωλείται στα σούπερ μάρκετ 0,99 ευρώ, ενώ στη λαϊκή αγορά η διπλάσια ποσότητα πωλείται στο 1/5 της προαναφερόμενης τιμής. Υπάρχουν σίγουρα και περιπτώσεις αισχροκέρδειας. Στις λαϊκές αγορές δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, καθώς πουλάμε στο κόστος κατευθείαν από το χωράφι. Ωστόσο, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς δεν υπάρχει αγοραστική δύναμη στους καταναλωτές».

«Υπάρχει αισχροκέρδεια»
Κατά 47% ακριβότερη συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά πωλείται στα σούπερ μάρκετ η φέτα, η οποία από τα 8 έως 9 ευρώ το κιλό πέρυσι, φέτος φτάνει στα 12 έως και 13 ευρώ το κιλό.
«Δεν δικαιολογούνται αυτές οι αυξήσεις στην τιμή της φέτας, καθώς οι κτηνοτρόφοι έχουν πουλήσει το περσινό γάλα με τιμολόγια που έχουν κοπεί πριν το καλοκαίρι, όταν η τιμή στο γίδινο γάλα είχε 0,72 ευρώ το κιλό και το πρόβειο 1,20 ευρώ το κιλό. Δεν γνωρίζουμε τους λόγους αυτών των τεράστιων αυξήσεων στην τιμή της φέτας, αφού δεν έχουμε κόψει καινούργια τιμολόγια με τη νέα παραγωγή γάλακτος» τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας Χαρούλα Διβάνη.
Η ίδια επισήμανε ότι η «τιμή στο γίδινο γάλα θα πωλείται πλέον από τους κτηνοτρόφους στο 0,90 ευρώ το κιλό και το πρόβειο στο 1,60 ευρώ το κιλό. Υπάρχει αισχροκέρδεια από τους μεσάζοντες, τα τυροκομεία. Οι καταναλωτές νομίζουν ότι την τιμή στη φέτα την ανέβασαν οι κτηνοτρόφοι, αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι. Πρέπει να παρέμβει το κράτος και να κάνει αυστηρούς ελέγχους, ώστε να μπει «φρένο» στην αισχροκέρδεια. Και όλα αυτά, όταν το κόστος παραγωγής για τους κτηνοτρόφους έχει εκτοξευτεί» συμπλήρωσε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το