Τοπικά

Από τα όπλα του 1821 στις οθόνες του 2021 – Τοιχογραφίες με μηνύματα στο 1ο Γυμνάσιο Βόλου

Η μεγάλη απόσταση που χωρίζει το 1821 με το σήμερα σε μια ιδιαίτερη τοιχογραφία με πολλά μηνύματα αναφορικά με την πρόοδο της επιστήμης, την επίδραση της ψηφιακής τεχνολογίας, αλλά και τις νέες απειλές.
Μαθητές του 1ου Γυμνασίου Βόλου δημιούργησαν με τη συνδρομή του καθηγητή εικαστικών κ. Αϊβαλιώτη μια υπέροχη τοιχογραφία, όπου από τη μια παρουσιάζονται τα όπλα που χρησιμοποιούσαν οι ήρωες του 1821 για τον μεγάλο αγώνα για την ανεξαρτησία.
Μάλιστα τα όπλα είναι τοποθετημένα σε ένα βουνό και κάπως απομακρυσμένα για να δείχνει τη μεγάλη χρονική απόσταση από το σήμερα. Και από την άλλη, ένα τραπέζι με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, τα αντισηπτικά, τις μάσκες και έναν καφέ. Η δεύτερη περίπτωση δείχνει πως οι πόλεμοι πλέον είναι και ψηφιακοί, ενώ παράλληλα η νέα γενιά έχει να αντιμετωπίσει ακόμη έναν πόλεμο, αυτόν της πανδημίας με τον κορωνοϊό.

Η όμορφη αυτή τοιχογραφία με τα ιδιαίτερα μηνύματα φιλοτεχνήθηκε από τους μαθητές πριν μερικές μέρες.
Μάλιστα τοποθετήθηκε δίπλα σε δύο άλλες τοιχογραφίες που έχουν δημιουργηθεί εδώ και λίγα χρόνια. Δύο εικόνες τόσο αληθινές για αυτά που ζήσαμε και ζούμε.
Στη μία υπάρχουν οι μαθητές στη δεκαετία του 70’ που παίζουν ποδόσφαιρο στις αλάνες και το χαίρονται και στη δεύτερη η αλάνα του ποδοσφαίρου έχει μεταφερθεί στις οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπου οι νέοι καθισμένοι στις καρέκλες τους παίζουν ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι. Ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Βόλου κ. Γιάννης Καραφέρης δήλωσε πως «στο πλαίσιο των εξωδιδακτικών δραστηριοτήτων ο καθηγητής εικαστικών κ. Αϊβαλιώτης έχει εδώ και πολλά χρόνια δημιουργήσει μια ομάδα ζωγραφικής που κάθε χρόνο εμπλουτίζει τον χώρο του σχολείου με πολύ όμορφες ζωγραφιές. Φέτος με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από το 21’ δημιουργήθηκε αυτή η εξαιρετική τοιχογραφία».

Από την πλευρά του ο καθηγητής εικαστικών κ. Δημήτρης Αιβαλιώτης επισήμανε πως «ζωγραφίσαμε τα όπλα του 21’, αλλά και τα σημερινά όπλα που είναι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Από τα γιαταγάνια μεταφερθήκαμε στις οθόνες. Επίσης, δίνουμε και το μήνυμα της αποξένωσης των ανθρώπων στα γραφεία τους με τους υπολογιστές, ενώ τονίζουμε και τη σημερινή συγκυρία της πανδημίας με τις μάσκες και τα αντισηπτικά. Με τους μαθητές επεξεργαστήκαμε την ιδέα και την υλοποιήσαμε. Τα παιδιά με ιδιαίτερο ενθουσιασμό ήρθαν εδώ και ζωγράφισαν. Γενικότερα και από τις τοιχογραφίες δείχνουμε πως αυτό που στιγματίζει την εποχή μας, είναι η ψηφιακή τεχνολογία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το