Πολιτισμός

Ο άνθρωπος πίσω από μια «αυτοκρατορία» ζυμαρικών πρωταγωνιστεί στο νέο βιβλίο του Κώστα Κρομμύδα 

Στον Βόλο βρέθηκε χθες το απόγευμα ο Κώστας Κρομμύδας. Ο Τρικαλινός ηθοποιός, παρότι τα τελευταία χρόνια τον έχει κερδίσει η συγγραφή, επισκέφτηκε την πόλη μας με αφορμή την κυκλοφορία του νέου βιβλίου του, με τίτλο «Ακάκιε» (εκδόσεις Διόπτρα). Το καινούργιο πόνημα του 50χρονου καλλιτέχνη πραγματεύεται με μυθιστορηματικό τρόπο την αληθινή ιστορία του Λευτέρη Μαντζίκα, του ανθρώπου που υπήρξε πρωτεργάτης στη MISKO, τη δημοφιλέστερη μάρκα ζυμαρικών στη χώρα μας.

Το βιβλίο «Ακάκιε» έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από τις πρώτες μόλις εβδομάδες της κυκλοφορίας του. Έτσι, η πρωτοβουλία του βιβλιοπωλείου «Πλαστελίνη» να φέρει τον Κώστα Κρομμύδα στον Βόλο, έδωσε την ευκαιρία στο κοινό της πόλης να γνωρίσει τον συγγραφέα, ο οποίος στο δέκατο κατά σειρά μυθιστόρημα που ολοκλήρωσε, έγραψε για τον παππού – από την πλευρά της μητέρας της – της επίσης συγγραφέα συζύγου του, Μαρίνας Γιώτη.

«Το «Ακάκιε» αφορά έναν άνθρωπο, ο οποίος άφησε το στίγμα του στη βιομηχανία της χώρας μας και την ελληνική επιχειρηματικότητα του προηγούμενου αιώνα. Στο βιβλίο αφηγούμαι όλη τη ζωή του Λευτέρη Μαντζίκα. Από τότε που γεννήθηκε, μέχρι τα βαθιά του γεράματα. Ουσιαστικά είναι μία βιογραφία, αλλά περιέχει και αρκετά στοιχεία μυθοπλασίας, αν και πολλά πράγματα που έγραψα, δεν τα γνώριζε ούτε η ίδια του η οικογένεια», ανέφερε ο συγγραφέας, ενώ στη συνέχεια σκιαγράφησε το προφίλ του επιτυχημένου βιομήχανου, ο οποίος στην ουσία έβαλε τα ζυμαρικά σε όλα τα ελληνικά σπίτια: «Ξεκίνησε από το μηδέν. Μικρό παιδί έφυγε από το χωριό του στα Γιάννενα και κατέβηκε στην Αθήνα, έχοντας ορφανέψει σε ηλικία μόλις δύο ετών, με τη μητέρα του να πεθαίνει από την ισπανική γρίπη το 1919. Πάλεψε ενάντια σε πολλές αντιξοότητες, πολέμησε στο ελληνοαλβανικό μέτωπο, πέρασε τον Εμφύλιο, αλλά κατέληξε να γίνει μεγάλος και τρανός. Έστησε μία ολόκληρη αυτοκρατορία. Ουσιαστικά ήταν ο άνθρωπος, ο οποίος έμαθε στους Έλληνες να τρώνε μακαρόνια. Όμως, το σημαντικότερο στοιχείο που διατρέχει το βιβλίο, είναι ότι ο Λευτέρης Μαντζίκας δεν ξέχασε ποτέ του να είναι άνθρωπος».

Στο ερώτημα για το εάν κάτι ανάλογο μπορεί να πετύχει κάποιος και στη σημερινή εποχή, ο Κώστας Κρομμύδας είπε: «Κάθε εποχή κρύβει τις δικές της δυσκολίες. Ο Λευτέρης Μαντζίκας γεννήθηκε εν μέσω μίας πανδημίας, απώλεσε μάλιστα τη μητέρα του από ισπανική γρίπη. Όσο ήταν νέος, η Ελλάδα βρισκόταν σε μία τρομερή αναταραχή. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τη Μικρασιατική Καταστροφή; Τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο; Τον Εμφύλιο; Προσβλήθηκε μέχρι από ελονοσία, αλλά ποτέ του δεν το έβαλε κάτω. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σήμερα ζούμε πιο δύσκολα, αλλά δεν είναι έτσι. Τότε για παράδειγμα, οι άνθρωποι βίωναν πραγματικούς πολέμους. Και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι με θέληση να πετύχουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Τσιτσιπάς. Στα 22 χρόνια του έχει φτάσει στην κορυφή, χάρη στην τρομερή δουλειά που κάνει. Χωρίς δουλειά δεν γίνεται τίποτα».

Κλείνοντας, αποκάλυψε και μία άλλη πτυχή του τίτλου που προτίμησε για το βιβλίο του. Το «Ακάκιε» αν και προέρχεται από τη γνωστή διαφήμιση, που εκτίναξε τη δημοτικότητα του προϊόντος που παρασκεύαζε, έχει άμεση σχέση με τον χαρακτήρα του Λευτέρη Μαντζίκα: «Δεν προτίμησε τυχαία το συγκεκριμένο όνομα. Ο ίδιος ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος, δεν κουβαλούσε καμία κακία μέσα του. Λάνσαρε ένα όνομα που ενέπνεε καλοσύνη και ας μην ξεχνάμε ότι αρκετοί φώναζαν και τον ίδιο Ακάκιο. Όταν τον πρωτογνώρισα, δεν μου περνούσε καν από το μυαλό ότι θα έγραφα βιβλία. Όμως οι ιστορίες που μου έλεγε, είχαν τυπωθεί στη σκέψη μου και σε συνδυασμό με την πρόσβαση που απέκτησα έπειτα στα προσωπικά του αρχεία, με τη συγκατάθεση της οικογένειας, λόγω του ότι είμαι άντρας της εγγονής του, με βοήθησαν απίστευτα να παρουσιάσω μία ιστορία, που έπρεπε να ειπωθεί».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το