Τοπικά

Από το Προμύρι στο Πανεπιστήμιο με όνειρο τη δημοσιογραφία

Στο 35% ανέρχονται οι αλλοδαποί μαθητές, που φοιτούν στο Γενικό Λύκειο Αργαλαστής. Αλβανικής καταγωγής, οι περισσότεροι από αυτούς έκαναν τα πρώτα τους βήματα στην εκπαίδευση σε ελληνικό σχολείο, από την Α’ Τάξη Δημοτικού και έτσι είχαν πολύ πιο ομαλή πορεία στα μαθητικά χρόνια, με αποτέλεσμα να διεκδικούν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Μάλιστα η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων με τις βάσεις εισαγωγής έδειξε πως αρκετοί μαθητές από το ΓΕΛ Αργαλαστής, οι οποίοι έχουν καταγωγή από την αλλοδαπή, πετυχαίνουν σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Και εκτός από τους μαθητές αλβανικής καταγωγής, υπάρχουν και μαθητές με γερμανική, αυστριακή, αγγλική καταγωγή, καθώς η ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Πηλίου είναι περιοχή προσέλκυσης ξένων επισκεπτών, που αγαπούν αυτόν τον τόπο και εγκαθίστανται μόνιμα, ασχολούμενοι κυρίως με τον αγροτικό τομέα και λιγότερο με την οικοδομή, εξαιτίας της γενικότερης οικονομικής κρίσης.

Το 35% των επιτυχόντων στο ΓΕΛ Αργαλαστής είναι αλλοδαποί.

Το ΓΕΛ Αργαλαστής ίσως να είναι το σχολείο της χερσαίας Μαγνησίας, με το υψηλότερο ποσοστό αλλοδαπών μαθητών, που φοιτούν στη λυκειακή εκπαίδευση.
Είναι μαθητές οι οποίοι γεννήθηκαν στην Ελλάδα και εδώ έχουν παρακολουθήσει μαθήματα. Αυτές οι γενιές κάνουν έντονη την παρουσία τους, όχι μόνο στα Δημοτικά, όπως στα Καλά Νερά, που επίσης έχουν υψηλά ποσοστό, ίσως και 40-50%, αλλά και στο Γυμνάσιο, όπως στις Μηλιές, αλλά και στο Λύκειο.
Ο διευθυντής του Γενικού Λυκείου Αργαλαστής κ. Φαίδων Καψιμάλης ανέφερε πως «όταν ανέλαβα διευθυντής σε αυτό το σχολείο, το 2011, σε κάθε τμήμα άντε να υπήρχε από ένας μαθητής αλβανικής καταγωγής. Ήταν η εποχή που αρκετά παιδιά είχαν έρθει από την Αλβανία και λόγω των κενών που αντιμετώπιζαν, δύσκολα μπορούσαν να συνεχίσουν από την πρωτοβάθμια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Καθώς, όμως περνούν τα χρόνια, όλο και αυξάνοντα οι μαθητές αυτοί. Πρόκειται για άτομα, που ξεκίνησαν τα μαθητικά τους χρόνια στην Ελλάδα και έχουν κάνει σημαντική πρόοδο, σημειώνοντας πολύ καλές επιδόσεις. Έτσι έχουν τα εφόδια, να συνεχίσουν στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, αλλά και να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις».

Ο ίδιος πρόσθεσε, πως «πλέον οι αλλοδαποί μαθητές στο σχολείο αποτελούν το 35%, ενώ σε κάποια τμήματα φτάνουν και το 60%. Και εκτός από τους μαθητές αλβανικής καταγωγής υπάρχουν και αυτοί που κατάγονται από χώρες, όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Αγγλία. Υπάρχουν περιοχές, όπως ο Λαύκος, το Προμύρι, η Μηλίνα, που προσελκύουν πολλούς ξένους, οι οποίοι εγκαθίστανται μόνιμα και ασχολούνται με τις αγροτικές εργασίες, αλλά και στην οικοδομή και οπουδήποτε αλλού».

Φέτος από τους δεκαέξι επιτυχόντες στα ΑΕΙ-ΤΕΙ στο ΓΕΛ Αργαλαστής, οι έξι είναι αλλοδαποί από διάφορες χώρες.
Ένας από αυτούς είναι ο Σέρτζιο Χασάνι, αλβανικής καταγωγής, ο οποίος έλαβε την τρίτη υψηλότερη βαθμολογία στο σχολείο του με 16.296 μόρια και κατάφερε να εισαχθεί στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Αθήνα.
«Για μένα ήταν σκοπός ζωής, να πετύχω στο Πανεπιστήμιο», τόνισε ο 18χρονος, ο οποίος διαμένει στο Προμύρι.
Περιγράφοντας τις δύσκολες συνθήκες της φετινής χρονιάς, είπε πως «σηκωνόμουν καθημερινά στις 6.30 το πρωί και έφευγα από το σπίτι για να πάω στο Λύκειο Αργαλαστής στις 7 το πρωί. Μετά από έξι ώρες μαθημάτων, ακολουθούσε το φροντιστήριο και τελικά επέστρεφα σπίτι στις 7 το απόγευμα, όπου μετά από λίγη ξεκούραση πάλι ξεκινούσα το διάβασμα. Ήταν ένας συνεχής αγώνας».

Ο ίδιος έκανε τα πρώτα του μαθητικά βήματα στην Ελλάδα, γνωρίζοντας από την αρχή τα ελληνικά. Τελικά είναι πιο εύκολο για αυτούς τους μαθητές, να προοδεύσουν σε σχέση με άλλους, που ήρθαν σε μεγαλύτερη ηλικία στην Ελλάδα και εντάχθηκαν σε κάποια Τάξη του Δημοτικού.
«Σημασία έχει η προσπάθεια, η προσήλωση στον στόχο», λέει ο υποψήφιος και προσθέτει πως «στο σπίτι μας μιλούμε τα ελληνικά και έτσι εξασκούμαστε ακόμη περισσότερο. Είναι να θέλεις κάτι», αναφέρει.
Στόχος του είναι να γίνει δημοσιογράφος και όπως λέει τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι αλλοδαποί μαθητές βάζουν ως στόχο το Πανεπιστήμιο. Είναι η δεύτερη γενιά αλλοδαπών, που θέλουν να κάνουν ένα βήμα πιο μακριά από την οικοδομή και τον αγροτικό τομέα.
Τα έξοδα των σπουδών στην Αθήνα δεν είναι αμελητέα. Ο Σέρτζιο εργάζεται αυτή την περίοδο σε ταβέρνα στο Καστρί, ενώ η μητέρα του είπε πως «τόσο εγώ, όσο και ο άντρας μου δουλεύουμε πολλές ώρες την ημέρα, για να προσφέρουμε στα παιδιά μας, αυτά που χρειάζονται».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το