Τοπικά

Από το e-learning… κατευθείαν στο χωράφι – Πρόγραμμα για καλλιέργεια αρωματικών φυτών από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Εξ’ αποστάσεως πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης για την καλλιέργεια και διαχείριση των αρωματικών και θεραπευτικών φυτών θα ξεκινήσει να υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας από το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Το Πανεπιστήμιο μέσω του Κέντρου Διά βίου Μάθησης είναι ο συντονιστής της δράσης με τίτλο «Καινοτόμος ολοκληρωμένη κατάρτιση στα θεραπευτικά φυτά» όπου συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο της Σόφιας από τη Βουλγαρία, φορείς από την Ισπανία και την Πολωνία, καθώς και η βολιώτικη εταιρεία Biognosis.
Η ιδέα για την υλοποίηση του προγράμματος προέκυψε από την όλο και πιο εντατική καλλιέργεια αρωματικών φυτών και της ανάγκης για καλύτερη εκπαίδευση των παραγωγών αλλά και άλλων ιδιωτών που έχουν στραφεί στα συγκεκριμένα είδη.

Επομένως η εξειδικευμένη γνώση για την καλλιέργεια, εμπορία και πιστοποίηση των θεραπευτικών φυτών έρχεται να κεφαλαιοποιήσει τις μεγάλες δυνατότητες που ενυπάρχουν στις εναλλακτικές αυτές καλλιέργειες που είναι ταχέως αναπτυσσόμενες και μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη.
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Καινοτόμος ολοκληρωμένη κατάρτιση στα θεραπευτικά φυτά» δημιουργήθηκε για να καλύψει το κενό της κατάρτισης στον τομέα των θεραπευτικών φυτών.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε αγρότες, παραγωγούς, αλλά και σε εμπόρους, μέλη συνεταιρισμών, εκπαιδευτές, συμβούλους της βιολογικής γεωργίας, επαγγελματίες ιατρικών και θεραπευτικών υπηρεσιών, αγροτικές επιχειρήσεις, καθώς και στο ευρύ κοινό.
Οι χρήστες ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα κατάρτισης μπορούν να πάρουν αναγνωρισμένη πιστοποίηση για τις γνώσεις και ικανότητες που απέκτησαν.
Σημειώνεται πως το πρόγραμμα είναι ευέλικτο και ο εκπαιδευόμενος μετά την εγγραφή του μπορεί να επιλέξει συνεχόμενα ή διακεκομμένα μαθήματα.

Η συνεργασία των εταίρων του προγράμματος έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμιση χρόνο και ήδη έχει παραχθεί πλούσιο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό το οποίο προσφέρεται σε τρεις ενότητες: 1) Βιολογική καλλιέργεια, 2) επεξεργασία συγκομιδής και πιστοποίηση, 3) τοποθέτηση του προϊόντος στην αγορά.
Οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη σύγχρονη πλατφόρμα εκπαίδευσης, το ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό υλικό, το εργαλείο εικονικής καλλιέργειας, τις ανοικτές πηγές μάθησης και την ηλεκτρονική ιατρική εγκυκλοπαίδεια.
Άλλωστε το πρόγραμμα εισάγει ένα καινοτόμο, διαδικτυακό, ηλεκτρονικό και διαδραστικό σύστημα διαχείρισης μάθησης με κείμενα, εικόνες, βίντεο και εφαρμογές για υπολογιστή, τάμπλετ, ή κινητό τηλέφωνο.

Μάλιστα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του προγράμματος businessplants.eu.
«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έρχεται να αντιμετωπίσει την έλλειψης εκπαίδευσης των αγροτών αλλά και την καλύτερη αξιοποίηση και προώθηση του παραγόμενου προϊόντος μέσα από την πιστοποίηση, τυποποίηση και εμπορία» αναφέρεται από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης και προστίθεται πως «δημιουργήσαμε ένα καινοτόμο εργαλείο μάθησης που απευθύνεται σε αγρότες, εμπόρους, επιχειρηματίες, γιατρούς και άλλους πολλούς. Ήδη έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα εκπαίδευσης με σειρά μαθημάτων. Ο εκπαιδευόμενος που θα ολοκληρώσει τα μαθήματα θα λάβει πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι απαραίτητη για όποιον δραστηριοποιείται πιο εντατικά και με εξωστρέφεια. Η εκπαίδευση είναι εξ’ αποστάσεως, ηλεκτρονική και ο αγρότης ακόμη και από το χωράφι του μπορεί να παρακολουθεί το πρόγραμμα το οποίο είναι δωρεάν».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το